• üst edit:
    kendisi veya tanidigi bu hastalığı geçiren yazarlar, ağıdaki gibi bilgilendirmeler yapabilir mi?
    - eve gelen paketlerden bulaştı
    - arkadaşımla evde bulustum / maskesizdik / maskeliydik
    - arkadaşımla dışarıda mekanda buluştum/ maskesizdik / maskeliydik
    - arkadaşımla açık havada / sahilde buluştum/ maskesizdik / maskeliydik
    - marketten bulaştı / maskeliydim / maskesizdim / hijyene çok çok dikkat ediyordum
    - düğünde bulaştı / maskesizdik / maskeliydik / herkesten uzaktım / dans ettik / sarildik
    - uçakta bulaştı / maskesizdim / maskeliydim
    - tatilde bulaştı / maskesizdim / maskeliydim
    - denizde / plajda bulaştı / mesafeye dikkat ettim / etmedim
    - takside bulaştı / maskesizdim / maskeliydim / şoför maskeliydi
    - ofiste / iş yerinde bulaştı / maskesizdim / maskeliydim / mesafeye dikkat ettim / etmedik
    - toplu taşımada bulaştı / maskesizdim / maskeliydim
    - nereden bulaştığını hiç anlamadim / maskesiz adım atmadım / el temizliğine aşırı dikkat ettim

    gibi gibi örnekler... böyle veriler yazılırsa daha doğru önlem alabilir miyiz acaba? örneğin eve gelen maden suyunu deterjanla yıkamak yerine takside bir değil iki maske takarız, vs.

    bugün ilgili başlıklarda yazdığım 2 entry ve ekşi duyuru'da sorduğum soruda görülebileceği üzere, genel olarak covid-19'un nereden bulaştığının istatistiğini çıkaramadım. sordugum sorular uzerine cesitli yazarlardan da, yanit alip alamadigima dair donusler aldim, onların da kafası çok karışmış ve bu basligi acmak istedim.

    yazılanları virüs henüz yalnızca çin'de olduğu günden beri takip ediyorum. hemen her başlığı sürekli okuyorum ama yazılanlardan bir genelleme yapamıyorum. kime ne şekilde etki ettiği zaten belli değil, ama nerelerden kapılmış onu da kategorilestiremedim.

    örneğin cok elestiriliyorlar ama, gittiği tatilden, sahilden, uçaktan kapan var mı? (influencerlar haftalardır tatilde mesela) marketten kaptığını düşünenler vardı, gerçekten öyle mi? eve gelen siparişten, yemekten kapan oldu mu? genelde ofislerde, işlerde mi yaygın? düğünlerde bu kadar yayılım nasıl oluyor, insanlar el ele mi takılıyor?

    gercekten aydınlatabilenler olursa sevinirim.

    sürekli düşünüp kötüyü çağırmayalım tabii, sadece daha gözü açık ve dikkatli olalım. sağlıklı günler dilerim.
  • asker dönüşü koğuşumdaki bir arkadaşım covid kaptı. bende ve koğuştaki başka kimsede ya da ailelerinde bir belirti yok. pozitif olan arkadaş memleketine uçakla döndü, uçağında başka biri pozitifmiş. yani arkadaş çok büyük ihtimal uçaktan kaptı.
  • merak edilen detayların büyük oranda yer aldığı başlık için: (bkz: korona hastası tanıdığı olan yazarlar)
  • valla buraya yapıştırmasam şunu, kendime ihanet etmiş hiddeserdim kendimi :)

    (bkz: kovid'i nasıl kaptım veri tabanı)

    herkes hastalığın seyrine odaklanmış da bunu nasıl kapıyoruz muamma.
  • bu başlığın işlemesi lazım .

    bir yakınımı kaybettim kendisi huzur evinde virüsü kaptı ve 20 günlük yoğun bakım süreci sonunda vefat etti. işin tuhafı aynı huzur evinde başka bir vaka bildiğimiz kadarıyla çıkmadı. başka bir kentteydi cenazesine dahi gidemedim.

    ben ve ailem şu an 38 derece civarı ateş,eklem ağrısı ve öksürükle evde izole vaziyetteyiz; covid mi bilemem, umrumda da değil. vaziyet kötü bir hal almadıkça hastaneye gitmeyi de düşünmüyoruz. ıhlamur,tavuk suyu, bol meyve , özellikle bardacık, sonrasına bakacağık.

    neticede hcq ve diğer antiviral ajanların bu virüsle ilgili spesifik bir başarısı yok, yani gitsen de sana verilecek ilaçların faydası muamma , hastane aciline koşarak ağır pnömani gelişmiş yaşlı ya da risk grubu hastaların sağlık hizmetlerinden yararlanma haklarını gasp etmek istemiyorum.

    baktık ölüyoruz gideceğiz o ayrı.

    kaptıysak biz nereden kaptık, maskesiz asla çıkmadık, el hijyeni ve kıyafete çok dikkat ettik. fazla paket servis ve kargo eve girmedi ancak bir iki kez maskeli olarak toplu taşıma kullanmak zorunda kaldık .

    duruma göre burayı editlerim
  • babaannemin kardeşi kaptı, huzurevindeydi. 1 hafta içinde kaybettik.

    yengem, amcam, kuzenim kaptı. amcam ve kuzenim evde yengem hastanede atlattı. yengem 3 hafta boyunca negatife dönmedi ama yoğun bakıma girecek kadar da kötüleşmedi.

    amcam ilçe meclis üyesi o sıralarda virüs yeni yayıldığı için toplantılar daha iptal edilmemişti. ayrıca esnaf devamlı insanlarla görüşüyor.

    kuzenim bir prof'un özel muayanesinde asistan. o da kapmış eve getirmiş olabilir fakat orada yayılsa çok kişi etkilenirdi çünkü doktor onkolog.

    yengem ise o dönemde erzurumlular günü varmış ona gidiyor, diş muayenesine gidiyor ve kuaföre gidiyor. virüs yükü hastalığın ağır geçmesinde etken olduğu için o da kapmış olabilir. tabi bu dediklerim meydana geldiğinde otoriteler maske takmayın faydası yok filan diyordu. o dönemler. yani kuzenim işe dolmuşla gidiyor, markete girilip çıkılıyor, amcam tonla eşi dostuyla muhabbette. amcamla beraber 40 m2 ofiste beraber çalışan küçük amcama bulaşmadı. bulaşsa da hiç belirti vermedi, eve de bulaştırmadı.

    yengem hastaneye teşhis ile yattığında bir salı günüydü. o salı gününden önceki cuma günü amcamın iş yerindeydim ve öpmesem bile 3-4 saat birlikteydik. bende de bir şey çıkmadı.

    ayrıca şu var yengem özel hastanede akciğer filmi sonrası oradaki doktorun şüphesi ile egeye sevk oluyor ve sürüntü alınıyor. sürüntü sonucu çıkmadan kuzenim akciğer filmini yanında çalıştığı doktora yolluyor, doktor kesin covid diyor. hatta o sırada söylememiş sonra iyileşince söylüyor ki baya da korkmuş durumu çok kötüye gidecek diye.

    aynı doktor kuzenime ve amcama egeye gitmeyin hemen akciğer tomogrofisi çektirin bana yollayın diyor. maskeleri takıp tomogrofi çekiliyor onların da ciğerlerinde tutulum görünüyor. doktor kendisi plaqunil midir nedir o ilacı yazıyor. amcam ve kuzenim 3 hafta evden çıkamıyor. yemeklerini, alışverişlerini biz yaptık vs.

    şu da var. yengem yüksek ateş ve nefes darlığı yaşadı, kuzenimin öksürüğü çok uzun sürdü, amcam ise grip gibi atlattı. şimdi üçü de iyi durumda.

    biraz uzun oldu fakat tüm detayları anlatmak istedim. umarım faydası olur :) p
  • gelen her kargo için endişe taşıyorum.
  • covid sürecinde market alışverişi hariç dışarı çıkmayan arkadaşım yakalandı. apartman asansöründen ya da marketten kaptığı düşünülüyor. yalnızca tat ve koku kaybı olarak atlattı. 2 hafta içinde negatife döndü.
  • serbest muhasebeci ve mali müşavirlik ofisleri.

    virüs yüksek ihtimalle evraklarla (fatura, fiş, çek, dekont..) geldi çünkü içeri çalışan harici insan alınmıyor. çalışanların çevresinde vaka da yoktu. nolur dikkat edelim.
  • havalimanlarında çok dikkat edilmeli.gördüğüm kadarıyla her yerde uyarılar var ama sikine takan pek yok.uçak içinde de sosyal mesafe yok.şu an yanımda tanımadığım iki kişi var.en azından acil çıkış aldıkta rahat gidicem :d
hesabın var mı? giriş yap