• ilk kez 1997 yılında piyasaya çıkmış; ilk çıktığı zamanlarda da bir kaç bilgisayar dergisinde demo sürümü yayınlanmıştı. o zamanlar türkiye'de orijinal yazılım pek nadir bir şeyken, bir şirket bunu getirmiş, orijinalini satmaya çalışıyordu. sonradan ise elinde kalan cd'leri çeşitli dergilerle bundle ederek eritti diye tahmin ediyorum.

    ilk çıktığı zamanlarda bir yerden elime geçmişti cd'si, dedim ben bunu çoğaltayım, bulunsun. o zamanlar tabi evde cd writer nerde; gittim bir bilgisayarcıya verdim cd'yi (ki o zamanlar cd'yi verip etrafta biraz dolaşıp öğle yemeği yiyip öyle gelmek gerekiyordu, anca yazıyordu). döndüğümde bilgisayarcı abi üzgün, "yaktı cd'yi" diyor.

    şimdi buna da değinmeden edemeyeceğim; "cd yakmak" tabiri ilk zamanlarda buffer underrun protection'ı olmayan zavallı cd writer'ların buffer bitince cd'yi ziyan etmesi anlamına gelen bir tabirdi. sanyo'nun buffer underrun protection teknolojisine burn proof ismini vermesi de lan acaba yabancılar da mı ziyan olmuş cd'lere "damn i got the cd burned" diyordu o zamanlar diye düşündürmedi değil, her neyse. sonradan bu "cd yakmak" tabiri alevli malevli nero burning rom'un yaygınlaşmasıyla şimdiki kullanım şekline dönüştü. zira nero'dan önce sıklıkla kullanılan cequadrat winoncd'de "create cd", adaptec easy cd creator'da "make cd" buttonları bulunurdu; nero'da ise bu button "burn".

    gelelim "yanan" dance e jay cd'sine. benim o zamana kadar gördüğüm ilk cd copy protection mevcuttu bu cd'de. çalışma mantığı da çok basitti; cd'nin içindeki dosyaların boyut bilgileriyle oynanıyordu. topu topu 650 mb kapasitesi olan cd'nin içinde 1 gb'lık dosyalar görmek mümkündü. bu dosyalar okuma sırasında bir problem çıkarmıyorlardı fakat iş kopyalamaya gelince hata verdirtip cd'yi yakıyorlardı (yandı gülüm cd). aynı dönemlerde chip dergisinde bir cd copy protection sisteminin reklamını gördüğümü hatırlıyorum, aynı dance e jay'in yapımcı firması gibi bir alman firmasıydı (bkz: gmbh); ilk müşterileri dance e jay'miydi acaba? o zamanlar chip dergisinin de sahibi alman vogel firmasıydı bir de. alman'daki dayanışmaya bak sen...

    uzun lafın kısası o dance e jay cd'si o zaman bana yar olmadı; gittim parasını verip orijinalini aldım. böylece dedektif fırtına'dan sonra aldığım ikinci orijinal yazılım oldu sanırsam. ses kartı kutusunun içinden çıkan voyetra audiostation (bkz: #18865688) ya da fax modem kutusunun içinden çıkan cheyenne bitware'i saymıyorum.
  • 2000-2001 gibi yıllarda bi arkadaşın en sevdiği programdı bu. adamdan cd'sini aldım. aylarca o kadar çok kafa siktim ki babam dayanamayıp kulaklık almıştı bana. sonra goldwave'i de keşfetmemle kendi kendime işkence ederken cd sürücünün içinde patlamıştı cd. öyle bir patlamıştı ki, en büyük parçası 2-3 mm kadar kalmıştı. kafamı o kadar sikmiştim ki dance ejay serüveni bittikten sonra 15 sene falan müzik dinleyemedim. adam "cd'nin yenisini almazsan seninle bi daha konuşmam" demişti ve konuşmadı da. aradan 200 sene geçmiş olmasına rağmen teknik olarak savaş halinde olan iki ülke gibiyiz sanırım. adamı da o zamandan beri görmedim. kahrından öldü galiba.
  • bir dergi cdde vermişti ilk kez. ritm vbleri grafik olarak parçanın içine yerleştiriyordun ve house music çıkıyordu ortaya. technoseverlerin bir kısmını elektronik müzikten soğuttuğuna şahit oldum.
  • ilk kez blue jean dergisi tarafından turuncu bir cd olarak yaklaşık 11-12 sene önce okuyucularına hediye olarak verilmiş müzik yazılımı. o zaman verilen sürümü v1 idi.

    program ara yüzü şöyle bir şeydi: http://i.imgur.com/hw759.jpg
  • varlığını hala sürdüren program... iphone yokken, garageband yokken bu vardı.

    https://www.ejay.com/us/free-download/
  • renklere gör kafanıza göre dizseniz bile mantıklı bişiylerin çıktığı,
    tüm efektlerin falanın filanın ritm hızları aynı olan program. rengarenk bezeyin etrafı olsun size müzik. son versiyonları birazdaha fruity loops gibi olmuş.
  • wav dosyalarını şarkıya ekleyebilme özelliği sayesinde, kendi sesinizi kaydedip hazırladığınız müziğe ekleyebilme şansınızın bulunduğu program.
  • dorduncu surumu gercekten iyi olan program loop larin ustunde oynayıp yeni seyler cikarmaya cesitli sey yaratmaya yarayan program.
  • çok kolay müzik yapılabilen bir program. bazen ortaya iyi şeyler çıkabiliyor.
  • harddiskte hal-i hazırda bulunan ya da download edilen herhangi bir wav veya mp3 dosyasının da rahatlıkla dahil edilip,
    biraz kurcalayıp keşfederek bu dosyaların üzerinde çok çeşitli oynamaların da pek güzel yapilabilecegi bir muzik yapma programı..
    içinde 5000 adet sample bulundurmaktadir.. her birini kesip kirpabilir, uzatabilir, reverb/echo/chorus vs. ekleyebilir,
    yine aynı programın 'hyper generator', 'groove generator', 'bass generator', 'voice generator' ve 'chord generator' özellikleri sayesinde kendi sample'larınızı da oluşturabilirsiniz..
    öyle programın kendi sample'larına mahkum falan da olmayıp, kendiniz çalıp söyleyip kaydettiğiniz sesleri de kullanabilir,
    ha, o da olmadı, nette bu programda kullanilabilecek, ve keyfinize göre de ister ejay ile ister bir başka sound editing programı ile 'editleyebileceginiz' gigabyte'larca birbirinden farklı sample bulabilirsiniz..
    dance ejay, özellikle 5'inci versiyonundan itibaren dogru kullanıldıgında son derece kaliteli işlerin ortaya çıkartılabileceği bir programdır..
hesabın var mı? giriş yap