• ilahiyatçı yazar.

    ilginç bir biçimde islam içinden gelerek islamın mevcut algılanışına karşı çıkan bir yazar izlenimi vermekte. o derece ki bazen islam aleyhtarı denebilecek yorumları var ama elbet bunlar biraz okumuş yazmış kişiler için daha anlamlı olacaktır. islama "yerel bir din" dediği gibi kuran'da anlatılan allah'ın andropomorfik yani insanbiçimli özellikleri kendine biçtiğini söyledi.

    hulki cevizoğlu ile yaptığı ceviz kabuğu söyleşisi izlemeye değer. ben yanlış anlamadığımdan emin olmak üzere tekrar izleyeceğim bir ara.

    düzeltme: yazım hatası. komikbiseyvarsaanlatbizdegulelim'e teşekkürler.
  • efe aydal'la bir sohbet gerçekleştiren ihaliyatçı:

    https://www.youtube.com/watch?v=phvvreov0zy
  • deizme yakın bir inanca sahip olan kendini müslüman fideist olarak tanımlayan ilahiyatçı yazar. fideizmi bilmeyenleriniz olabilir. kanıt aramadan, aklı kullanarak değilde duyguları ele alarak bir dine inanma durumu. kendisi islamın çelişkilere sahip olduğunu kuranın yalnızca allahın kelamı olmayıp insanların da ekleme yapmış olabileceğini kuranın bozulmaya uğramış olabileceğini savunuyor. efe aydal'la yaptığı sohbette bunları dile getirdi. kendi çektiği videolarda da bu fikirleri açıklıyor. kendisi oldukça bilgili araştırmacı birisi fikirlerinde samimi olduğunu düşünüyorum. fakat dogmalardan kurtulma konusunda adım atma cesareti gösteremediğini düşünüyorum. dini kültürel bir zenginlik olarak görmek önemli fakat islamdaki bu çelişki ve yanlışlıkları görüp de bunlara göz yummamak gerek.
  • iyi huylu efendi dinleyen araştıran bir insandır devamı gelir umarım
  • tescilli ateist efe aydal'la yaptigi röportaj sayesinde tanidim kendisini.
    inanin bir ara hangisi ateist ben de sasirdim. efe gozume ilimli islamci gibi geldi, o kadar.

    iki saati biraz askin sohbette kac kere şirke girdi, küfre düştü ben sayamadim dogrusu. ama kendini uc dort defa da musluman olarak tanitti. allah'a inandigini soyleyip durdu.

    bunlari yaparken de karsisindaki ateistten etkilenmis olacak ki o da tipki ateistlerin yapmaya calistigi gibi fikirlerini rasyonel, analitik bir dusunce duzlemine oturtmaya calisirken komik gorundu beyefendi. zavalli daha cok.

    oysa delikanlica cikip da lan cok okudum, yazdim, artik inancimi yitirdim, inanmiyorum ben ya la deseydi benim gozumde su anda dustugu zavalli duruma dusmeyecekti. pascal'in mantigini elestirdi sohbet sirasinda ama kendisini pascal'dan daha tuccar gordum ben. got korkusundan, 'lan belki de vardir, kopruleri o kadar da atmayalim simdik' der hali acinasiydi.

    kimsenin musluman olmasi, ateist olmasi umurumda degil. inancima gore kimseye sen iyi muslumansin, sen kotu ateistsin deme hakkina da sahip degilim, ustunluk takva iledir. ancak birinin bu adama munafikligin kafirlikten daha kotu birsey oldugunu hatirlatmasi gerekiyor, o kisi de ben olayim. munafiksin demiyorum, haddime degil, sadece boyle bir kurum vardir hatirla! titre! korkma!

    edit: adamin fikirleriyle ilgileniyoruz zaten ve onlar uzerinde yorum yapiyoruz, baska neyi ile ilgilenmis gibi gorunuyoruz anlamadim. kimsenin bu adama saldirdigi yok, dikkatli okunmali yazilanlar. bugun en az 10-15 videosunu daha izledim ve farkettim ki uzerine cok konusmaya bile degmez cidden derinligi yok cunku. birakin saldirmayi, kendisini dinlediginizde bizim gibi bilgisiz cahil muslumanlarin ilk aklina gelen sifati bile direkt yuzune soylemeye cekindigimiz icin (inancimiza gore bunu bizim soylemeye hakkimiz da yetkimiz de yok cunku) imaen vermeye calistik mesajimizi. hatirlatmalarda bulunduk, bu saldiri degil bir kardes uyarisidir. zira bu arkadasin islama verdigi/verecegi zarar bir islam dusmanindan bile daha fazladir bence. 'tanrinin gucu sinirli olsa da kabul ediyorum' cumlesi bile klasik islam anlayisina gore sirktir, kufurdur ve bunu cok iyi biliyor kendisi. ben mesela inandigim tanrinin gucunun gercekten sinirli oldugunu dusunseydim ona tapmazdim bu kadar delikanlica konusabilirim bunu ama kendisi sanki bir acik kapi birakalim da ne olur ne olmaz havasinda hissettirdi bana.

    neyse ki videolarini izleyen kisi sayisi 100'ler civarinda da, zaten cahilce dinini yasamaya calisan, yasadigini sanan muslumanlarin kafalarini cok daha fazla karistiramamis (en azindan su ana kadar).
  • tam olarak algılayamadığım insan. sanırım oda aynı durumda.
  • efe aydal'la olan videosunda kendisi de zaten içinde bulunduğu çelişkili durumu kabul ediyor ve şunları söylüyor: "bilmiyorum belki de yıllardır içinde olduğumdan kopamıyorumdur"

    hal böyleyken adama "delikanlı ol!" falan denmez. sen fikirleriyle ilgilen. bence kurcalasa birçok müslümanın soracağı soruları soruyor. cevabını bulamadığı için de sıkışıp kalıyor. "tanrı'nın gücü sınırlı da olsa kabul ediyorum, benim için sorun yok" diyor mesela..

    bence saldırmak yerine bu adamı anlamaya çalışmak lazım.

    anlamaya çalıştıktan sonra edit kafası oldukça karışmış bir adam kendisi. bir süre sonra popüler olacağa benziyor. kendisine tavsiyem üslubunu kesinlikle değiştirmesidir.
  • edip yüksel`e takmış. bayada iyi geçiren zat. gerçektende en mantıklı konuşan dinci insan. en azından dürüst gerçek islam bu değil, aslında orda şunu demek istiyordu falan gibi kıvırmıyor edip yüksel ve benzerleri gibi.
  • aylardır edip yüksel'e saldırıyordu, sonunda istediğini aldı ve edip yüksel'le tartışmayı başardı...

    https://www.youtube.com/watch?v=zddiu93jctg
  • bu sıralar çok sık kısa videolarla düşüncelerini aktaran kişi.

    youtube kanalı
hesabın var mı? giriş yap