• içerdiği harfler q klavyede birbirine çok yakın olduğundan bu harfler aslında bir öbekmiş gibi yorumlanabilecek kelime..
  • niye, neden kapatıldığını anlayamadığım. bülent somay ve oruç aruoba ya ait çok hoş yazıların yer aldığı. metis yayınları tarafından 3 ayda bir yayımlanan dergi.
  • türkiye için fazla "ağır" bir dergi olduğundan kış 2002 sayısı ile veda eden muhteşem dergi.
  • defter kapandi / radikal, 14 subat 2002

    // 'defter' dergisi kapaniyor

    15 yillik gecmisi olan edebiyat, tarih ve felsefe dergisi defter,
    okurlariyla vedalasti

    kapagini 1987'den beri sanata ve bilgiye acan uc aylik edebiyat,
    tarih, politika ve felsefe dergisi 'defter' kapaniyor. 15 yillik bir
    birikimin urunu olan 'defter' dergisi, 45. ve son sayisinda
    yaziisleri muduru semih sökmen'in kaleme aldigi bir veda yaziyla
    okurlarina 'hosca kal' dedi.

    sökmen, derginin son ön yazisinda 'kulturel ve siyasal
    dibevurmuslugun' altini cizdi:

    "... kulturel ve siyasal dibe vurmusluk kimine bezginlik ve
    yilginlik, kimine hirs ve körluk olarak geri dönuyor. bu kosullarda
    dergi disaridan ne yazik ki pek az beslenebildi. cunku kliselerle,
    izi surulerek emek harcanmamis, calisilmamis kanaatlerle, nesnesini yitirmis ya da hic bulamamis 'akademik' yazilarla, aktarirken kendini ve dunyayi unutan metinler ve saire ile her sey yapilabilir, -nitekim yapiliyor da- ama böyle bir dergi cikarilamaz.

    kulturun ve sanatin aktualitesiyle ilgilenmek insani kulturlu yapmaz. oldugundan daha da cahil yapar. 'tez' bir tezin varsa tezdir -dahi anlamindaki 'de', 'da' ayri yazilir- ustelik bir virgulun kirk yillik hatiri vardir. böyle bir kulturel ortamin acigini, boslugunu
    kapatmaya calismak gitgide daha yorucu bir hal aldi. bu kosullarda defter detayciligiyla, bilgi seviyesi ve teoriye yaptigi vurguyla, memleket karsisinda siklikla 'fazla' kaliyordu. ama asla bir kibir olarak algilanmamali bu".

    neler var?

    'defter' dergisinin hayli kabarik olan son sayisinda, sabir
    yucesoy'un 'sokratik konusma' baslikli yazisi, thedeore w.
    adorno'nun 'bicim olarak deneme' baslikli makalesi ve turgut uyar
    hakkinda bir inceleme bulunuyor. 'defter' dergisi, ressam komet,
    mehmet yasin, sina akyol ve abdulkadir budak gibi kalemlerin yazdigi siirlerle kapaniyor. //
  • levent yilmaz'dan bir elmek:

    // sevgili arkadaslar,

    sizi ara sira rahatsiz ediyorum; ama size gonderdigim mailler sizin de gormenizi istedigim seyler; kusura bakmayin... ilginizi çeker, çekmeli diye gonderdirilmisler diye dusunun.

    bugun, bir baska, çok daha onemli bir mesele için vaktinizi, iki dakikanizi rica ediyorum:

    bugun komet, defter dergisinin yayin hayatina veda edecegini soyledi; onun uzerine bu metni yazmak ve sizlere gondermek istedim. nedenleri çesitli imis; ekonmik sorunlardan, dusunsel destek yoksunluguna uzanan nedenler kapanma, veda nedeniymis:

    oysa,

    defter dergisi, bilenler bilir, akintiya karsi dergisini çikaran ekip tarafindan seksenli yillarin ortasinda bir dusunce vahasi gibi belirdi; bizim yasta olup da, turkçede de dusunce uretilebilecegini, hepimiz defter sayesinde ogrendik; belki hiçbirimiz etkin gorev almadi bu derginin hayatinda, belki kimse urun gondermedi; ama hepimiz bu derginin olmazsa "olmaz" olacagini biliyorduk; hala biliyoruz, degil mi ? bildigimize inanmak istiyorum.

    defter bugun, nedenleri nedir, bilmek dahi istemiyorum kapanacakmis ! son bir sayi yayinlayip yayin hayatina veda edeceklermis. bu kabul edilemez ! defter, turkiye'deki dusunce uretiminin can damarlarindan biridir, kapanmamalidir.

    ne yapmak gerekiyor bilmiyorum: dua mi edelim, para yardimi mi, dusunsel destek mi onerelim bilmiyorum; bildigim tek sey, defter kapanirsa, hayallerimizden birinin daha sonecegi; biraz daha fakirlesecegimiz: o yuzden,

    sizden rica ediyorum...

    defter dergisini yayinlayanlara birer e-mail gonderin, faks yazin, mektup atin, telefon edin, elinizden gelen tum destegi sunun, mali destek de dahil olmak uzere; defter bir kurum artik dusunce hayatimizda; yasamali... lutfen; destek olun... bu e-mail'i tanidiginiz herkese forward edin, tum desteginizi verin: bu desteginizi su e-mail adresine gonderin : metis@turk.net

    defter bitmemeli !

    ne olur, hayallerimizden biri daha gitmesin; defter devam etsin...

    levent yılmaz //

    *******

    // (...) nedenleri çesitli imis; ekonmik sorunlardan, dusunsel destek yoksunluguna uzanan nedenler kapanma, veda nedeniymis: (...) //

    // defter bugun, nedenleri nedir, bilmek dahi istemiyorum
    kapanacakmis ! son bir sayi yayinlayip yayin hayatina veda
    edeceklermis. bu kabul edilemez ! //

    "ekonomik sorunlar" neyse ne de, "du$unsel destek yoksunlugu" ?

    ya da bir ba$ka soru: levent yilmaz "defter"in devami icin bu
    ikincisi acisindan ne yapti?

    ya da bir ba$ka soru: maksat "turkiye'deki dusunce uretiminin can damarlarindan biri"nin (*) kurumamasi ise net uzerinde devamini neden du$unmuyorlar?

    (*) ayrica bkz.

    http://groups.yahoo.com/…/siirpostasi/message/11973

    // (...) edebiyat tarihcileri, seyircinin vatan yahut silistre'yi izledikten sonra ibret gazetesinin onune gelip "yasasin kemal, yasasin vatan!" diye bagirmalarini sanki butun istanbul ayaga kalkmis gibi anlatirlar. oysa bu gosteriyi yapanlar iki yuz kisiyi bulmaz. namik kemal, magosa'ya surgune giderken, vapurun guvertesinde marseyez'i islikla seslendirir. o, istanbul halkinin marsilya halki gibi ayaklanmasini beklemektedir. oysa, evli evinde, koylu koyundedir. namik kemal'in surgunu kitlelerin umurunda bile degildir. (...) // (sabit kemal bayildiran)

    tamam defter kapanmasin. ama kapanma gerekcesinde du$unsel destek yoksunlugu gibi bir gerekce de var ise ve hatta editoru/editorleri tarafindan bu, en ufak bir $ekilde ima ediliyorsa -kusura bakmayin ama- kapansin!

    reha yunluel/$iirhane
  • (bkz: deftera)
  • kapaginda deniz bilginin resimleri olan dergi.
  • yillar önce anneme anneler gününde aldiğim bir roman. kendisi çok begenmişti...
  • seyhan erözçelik'in, haydar ergülen'in filan şiirleri de yayınlanırdı burada. takriben son on sayısını filan kitapçıda şöyle bir karıştırıp almamaya karar vermiştim. daha çok eski dönemdeki sayılarını severdim. pek önemli makaleler yayınlanmıştır o dergide. sağa sola yazı verme konusunda pek cimri olan orhan koçak'ın yazılarına rastlamak zaten başlıbaşına şanstı. keza nurdan gürbilek ve daha niceleri. velhasıl iyi dergi idi.
  • defter'den (kış 2002, yıl: onbeş, sayı 45)
    "bu sayı defterin son sayısı. bir süre önce defter'i kapatmaya karar verdik. çıkartan bir grup insan için defter, yazmaya, okumaya, araştırmayama şevklendiren bir ortam sağladığından o kadar da kolay bir karar olmadı bu. 15 yıl gibi uzun bir süre geçince dergi yalnızca bir dergi olmaktan çıkıp insanların hayatlarının da bir parçası haline geliyor. sorun da burada: genellikle dergilerin uzun ömürlü olmadığından, istikrarsızlığından şikayet edilir. bizi ise tersi vurdu... böyle uzun bir süre beraberinde kendine özgü bir muhafazakarlık ve atalet de getiriyor. bu yüzden derginin artık yayımlanmaması, çıkartanlar için -en azından bazıları için- bir eksiklik, bir kayıp duygusunun yanısıra, bir ferahlık ve tazelenme duygusu da getirecek. ayrıca güzel şeylerle çok oynanmamalı, kendi güzelliğiyle sona ermeli diye de düşünülebilir" sözleriyle kapanma sebebini açıklayan ve sabir yücesoy'un "sokratik konuşma: diyalog mümkün müdür gerçekten" adlı yazıyla sona eren kaliteli bir düşünce dergisi(ydi.)
hesabın var mı? giriş yap