• kisinin kendi deger yargisina gore , kendi deger sistemi icinde yapmaya hakki oldugu bir eylemin, yapildiginda hakli olamayabildigi durumlari meydana getiren cok pis birsey..mikroda da makroda da catismalarin ve anlasmazliklarin bas nedeni..
  • belirli bi yasa kadar kisinin yetistigi cevre ve bulundugu ortamla sekillenen, daha sonraları ise kisinin ya ilerdeki ortamlarıyla ya da yasadıgı olaylar yuzunden degisecek, aslında yasananlar etrafında surekli evrim gecirmeye musait, aslında gorece kavramıyla en cok anılan, hayatı bakıs acısının kisinin daha cok oznel algılamasına gore olusması, yasana olayların, verilen tepkilerin kiside var olan deger yargısı cercevesinde sekillenmesi durumu...
  • (bkz: aksiyoloji)
  • olaylari degerlendirirken kullanilan filtre.
  • vicdan, erdem gibi kavramlarin dayandigi; bir deger bir kut atanmis davranis cerceveleri silsilesi.
  • son yüzyılın rezil icatlarından biri daha. bana göre, sana göre, bize göre... hiçbir mutlak doğru ya da yanlış olmadan kabullenmek hayatı. senin kendi referans sisteminde durağan olman, bana çarptığında, kendi referans sisteminde sıfır olan momentumunla beni parçalamayacağın anlamına gelmiyor.
    tabii bu değer yargısı denilen uydurmaca, sadece mikroskopik mertebede kabul ettirilmeye çalışılıyor yoksa makroda alabildiğine medeniyetler çatışması.
  • türkiye toplumunun değer yargıları nasıl oluşur? kim oluşturur?

    1-eski töre ve dinden gelenler vardır. ama bunlar yeterli değildir. ıslam denilen şey her daim kitaplarıyla ordaydı. şeyh, hoca efendi denilen kanaat önderleri bazen yeniden tanımlar ve halkı peşine takar.

    2-siyasi veya hükümet kanadından da gelebilir. atatürk kendi değer yargılarının temelin oluşturan batı değerlerini yasal inkilaplar yoluyla topluma enjekte etmişti. büyük ölçüde yaygınlaşmıştır ama tam özümsenmemiştir.

    3-toplumun, insanların kendisi. enbüyük değer kaynağı bu olsada görülemediğinden hesaba katılamaz. sezen aksu'nun duruşu mesela. tek başına bişilere kaynaklık oluşturmuştur, veya bir esnafın kendince erdemli hareketi dokunduğu herkese bişiler aktarmıştır.

    sanırım değer yargısını sırrı toplumsal, ekonomik değişim veya krizlerde test edilmektedir.

    türkiye gibi az gelişmiş ülkeler icat etmekten ziyade tükettiklerinden bu değer yargılarını da dışardan hızla alırlar.
  • bir şeyleri değerlendirirken kimi zaman yetersiz, kimi zaman yanlış ve kimi zaman da doğru yönlendiren yargılardır.

    en iyi sonuçlar için ise diğer başka parametreleri de işin içine sokmak gerekir...
  • herkeşlerin kendilerine göre oluşturması ve yaşaması gerekendir.

    lakin ki öyle değildir.
hesabın var mı? giriş yap