• öncelikle uktecinin notu: "ya bu cushing taramasında kullanılıyor. steroid miydi neydi bu(değildi muhtemelen). geçen gün de bi göz damlasının içeriğinde okudum."

    ukteyi veren: arcus (06.07.2006 20:00)

    dexamethasone bir tür kortikosteroiddir. kortizon'a göre daha kuvvetli olan bu steroid, damar geçirgenliğini azaltması sayesinde ödemlerin tedavisinde (genellikle beyin tümörlerinde*` : astrositom`` : medulloblastoma`` : gliosarcoma`` : daha gider bu` kullanılır. bunun dışında birçok kortikosteroid gibi antienflamatuar ve immünosüpresan özellikleri vardır. uktecinin yazdığı gibi göz damlası ve oral sprey formları olduğu gibi standart olarak iv ya da im olarak uygulanır. klasik yan etkileri, bir glükokortikosteroid olduğu için (bu steroidler normalde vücutta glikoz sentezini tetikler) kilo aldırması, intraoküler basıncı arttırması sonucu glokoma sebep olabilmesi, mideyi hassaslaştırması sonucu ülserleşme ihtimalini arttırması ve bağışıklık sistemini bastırmasıdır. daha birçok yan etkisi olsa da gerek travma tedavisinde gerek de onkolojik vakalarda ödemlerin tedavisinde kullanılması açısından önemli bir steroiddir. eklemekte yarar vardır ki, omuriliğe alınan darbeler sonucu oluşan ödemlerin de tedavisinde deksametazon kullanılır. piyasa isimleri dekort, deksalon, deksamet, deksasine'dir.

    edit: imla
  • (bkz: maxidex)
  • cushing sendromunu/hastalığını teyit etmede de kullanılır. önce iki gün düşük doz deksametazon verilip kortizol değerine bakılır. sağlıklı bir bireyde kortizol değerinin normalin altına düşmesi beklenir. eğer bir düşme yoksa bu sefer iki gün de daha çok deksametazon verilir ve tekrar kortizol kontrol edilir. eğer kortizol değeri düşmüşse sonuç cushing hastalığını işaret eder. eğer iki dozaj sonrasında kortizol değerinde düşüş yoksa kortizol üreten bir adrenokortikal tümörden veya hipofiz bezinden farklı bir yerden acth üreten bir tümörden şüphe edilmelidir.
  • vertical limit filminde enerji olarak basılan ilaçlar. bir çeşit healing potion.
  • steroid yapıda, antienflamatuar özellikte bir etken maddedir. göz hastalıklarında damla formda sıklıkla kullanılır lakin kornea ülserlerinde kullanılması iyileştirmeyi geciktirdiğinden dolayı kontrendikedir
  • bunu dagcilar kullaniyor sanirim yuksek irtifada cigerleri beyinleri odem yapmasin diye. insanoglunun boyle kimyasal madddeleri kendi lehine kullanmasi cok acayip geliyor bana. yani mesela damar gecirgenligi mi lazim, tak tam da onu yapan kimyasali direkt gotune sokuyosun tamir ediyosun vucudu.
  • bir çeşit steroid. everest gibi yüksek dağ tırmanışlarında kullanıldıkları için climber's little helper da denilmektedir. şurada detaylı bahsediliyor.

    beck weathers gibi soğuktan donmak üzere olan, komadaki insanları hayata tutundurduğu için levantamuertos diye de ün salmıştır.
  • deksametazon baskılama testi isimli bir testi bulunan maddedir
  • bazı bünyelerde, özellikle yüksek dozla yapılan deksametazon supresyon testinde, ya da akciğer ödemi ya da zatürreden süphesi ile kullanılan durumlarda, deli gibi hıçkırtması şeklinde yan etki yapabilen ilaçtır*. hıçkırık ilaç kesilene kadar gece uyutmayacak kadar şiddetli olabilir*. bu durumda en iyisi sakin olmak ve ilacı reçete eden doktor ile konuyu görüşmektir.

    supresyonlu testli olan için, aynı zamanda (bkz: #71529002)
  • sars-cov 2 hastalarında etkili olduğu iddia edilen ilaçtır.

    tıbbi farmakolog suserlar detaylarıyla alakalı bilgilendirme yaparsa seviniriz.
hesabın var mı? giriş yap