• ana fikri 'günah keçisi'nin 'toplumun ahlak mekanizmaları içindeki yeri' olan kitap. yazarı thomas szasz'ın asıl ortaya koymak istediği ise sosyal inancın 'öteki'ne bakışı ve onu yoketme çabasından ziyade, aynı zamanda ona paradoksal bir biçimde ihtiyaç duyması, bu yüzden onu yaratması, kötülüğü ona yakıştırması ve böylece kendi iyiliğini doğrulaması gerçeğini ortaya koymak.
  • macar asıllı amerikalı psikiyatri profesörü thomas szasz'ın 1970 yılında yayımlanan eseri. szasz kitapta toplumun yüz yıllardır sürekli bir "öteki" yaratma refleksiyle kendisi gibi olmayanı dışlaması sonucu delilik ve akıl hastalığı gibi kavramları uydurduğunu belirterek, aslında delilik diye bir hastalık olmadığını, deli olarak adlandırılan kişilerin sadece istenmeyen davranışlar sergilediğini ve delilik ile kastedilenin de "istenmeyen davranış" olduğunu vurgular.
    ayrıca bu kitapta kurucularından biri olduğu anti-psikiyatri akımının gereği olarak psikiyatristleri ve psikiyatrinin uygulamalarını şiddetle eleştirerek bugün psikiyatrinin adeta engizisyon mahkemeleri gibi bir işlev gördüğünü belirtmiş. abartmış diyebiliriz ama kitabı okuyup argümanlarını düşündükçe ne yazık ki pek de haksız olmadığını görüyoruz.
  • nadir kitap dışında satışı olmayan kitap. orda da almış başını gidiyor. niye böyle karaborsaya düştü anlamadım.

    pdf olarak bulunur mu acaba? :/

    edit: bulundu, teşekkür ederim. :)
hesabın var mı? giriş yap