• başarılı cihazdır, daha da başarılı olmasını diliyorum. sonuçta sivil yerleşim merkezlerini koruyor.

    bu arada şunu da belirtmek isterim, masum filistinli sivillerin ölümüne masum ve sivil oldukları için üzülürken bu cihazın başarısız olmasını dilemek de ayrı bir akıl tutulmasıdır bence, ki sözlükte de bolca var bu şekilde davranan tiplerden. masum sivil masum sivildir, dini dili ırkı yoktur. keşke benzer bir sistem filistinli sivilleri de korusa, zarar gören sadece silah kullanan kuvvetler olsa. hatta onlar bile olmasa, barış içinde yaşanılsa. senelerdir aynı kavga, her sene aynı döngü.

    not: pembe götlü diyeni öperim, malul askerim ben. bir sürü devrem, abim, komutanım şehit oldu. çatışma nedir, sevdiğin bir insanı kaybetmek nedir bilirim. zaten eski askerler genelde savaş karşıtı olurlar, pc'de rts olarak oynamadıkları için nasıl bir şey olduğunu bilirler. parti mitinginde parti başkanına karşı “bizi suriyeye götür” diye tezahürat yapıp dalga geçen yavşak da gelir twitter'da, facebook'ta, ekşi'de savaşçı kesilir.
  • hatalı şekilde tartışılan hava savunma sistemi.

    mühendislikte bir projenin başarısı "iyi/kötü/harika" kavramları ile tartışılmaz. bir proje, ihtiyacı karşılamadaki başarısı üzerinden değerlendirilir. demir kubbe, bugüne kadar ihtiyacı karşılıyordu, artık karşılamıyor, bundan sonra da bir daha karşılayamayacak.

    maliyet analizi üzerinden yapılan tartışmaları eksik buluyorum. burada sürdürülebilirliği dikkate almamız lazım. israil'in kullandığı 100000 dolarlık füzelerinin yerlerine yenilerini koyması, hamas'ın ya da hizbullah'ın kullandıkları 50 dolarlık füzelerinin yerlerine yenilerini koymasına kıyasla daha kolaysa maliyet açısından bir sorun yok. bir de füzenin maliyeti sadece boru + yakıt + patlayıcı + bir kaç tane elektronik parça değil. füzeler çok ısı izi bıraktığı için israil bu füzelerin fırlatıldığı yerleri hızlı bir şekilde vuruyor. yani hamas ya da hizbullah sadece füze maliyetini kaybetmiyor, personel ve tesis de kaybediyor. bir de israil, hizbullah'a silah taşıdığını düşündüğünü suriye uçaklarını da vuruyor ve bu konuda rusya şu ana kadar israil'e açık çek vermişti. bunun maliyetini de eklemeniz lazım.

    başarı oranı da kendi başına fazla bilgi vermez. kalesine gelen şutların %95'ini kurtaran kaleci başarılıdır, yaptığı yemeklerin %95'i gıda zehirlenmesine neden olmayan aşçı başarısızdır. demir kubbe'nin amacı israil halkının savaşı hissetmemesiyse %95 başarı bile düşük kabul edilebilir.

    özetten sonra biraz daha detaya gireyim. demir kubbe, israil halkının etrafta sanki bir savaş olmuyormuş gibi hayatlarına devam edebilmelerini sağlamak için tasarlandı. bu amaç dahilinde drone teknolojisi gelişip ayağa düşene kadar ihtiyacı tamamen karşılıyordu. herkesin çok sayıda drone yapabilmesiyle artık ihtiyacı karşılama ihtimali kalmadı.

    yukarıdaki maliyet analizi genel olarak hiçbir kritik hedefin vurulmadığı ve israil halkının moralinin bozulmadığı durumlarda geçerliydi. artık daha fazla hedef vurulacak, israil halkının morali bozulacak ve bu yüzden de israil'deki ekonomik aktiviteler yavaşlayacak. yani artık maliyet analizi değişiyor.

    neden drone'lar bu kadar tehlikeli?

    füzeler fırlatılırken çok ısı izi bıraktıkları için gözlem uçakları/uyduları fırlatma konumunu tespit eder. bu bilgi füzenin düşeceği yerin tespiti için çok önemlidir. drone'lar ise kalkışta bu kadar iz bırakmazlar. drone'un nereden ve ne zaman kalktığını bilmediğiniz için tepki süreniz düşecektir. ayrıca bütün gökyüzünü acaba bir şey geliyor mu diye taramak da çok mümkün değildir. bu yüzden hava savunma sistemleri sadece füzelerin olması muhtemel yerleri dikkatli bir şekilde inceler.

    ikincisi de füzelerin manevra kabiliyeti düşüktür. hamas'ın ya da hizbullah'ın kullandığı füzelerin bildiğim kadarıyla hiç manevra kabiliyeti yok. bu yüzden de fırlatıldıktan sonra düşecekleri yerin yüksek bir başarıyla tespit edilmeleri mümkün. bütün iron dome mantığı buna dayanıyor.

    iron dome sisteminin fırlatıcıları da patriot gibi hot launch kullanıyor. bataryanın yönünün değiştirilmesi ile füzenin* ilk yönü belirleniyor. eğer batarya yanlış tarafa bakıyorsa başarı oranı sıfır değil tabii ama azalıyor. patriot sistemleri de aynı sorundan muzdarip. s300 ya da s400 gibi cold launch yapabilen bir sistemin bu sıkıntıları daha az olur.

    neyse, hizbullah'ın fırlattığı füzelerin hedeflerine ulaşmaları için 7 dk var ve bu 7 dk bataryaların zaten hepsinin kuzeyden gelmesi beklenen füzelere göre konumlanması için gayet yeterli. ama drone'ların manevra kabiliyetleri bambaşka bir noktada. yani artık sadece kuzeye bakmak yeterli olmayacak, güney'e, doğru'ya, batı'ya da bakmaları gerekecek. sürekli yön değiştiren drone'lara göre bataryanın açısını tekrar tekrar ayarlamak zor olacak.

    üçüncü mevzu sayı. iron dome 1500 füzeyi takip edebiliyormuş. muazzam bir sayı bu. mesela iris t 24 füzeyi takip edebiliyor. tahminimce bunu yapabiliyor olmalarının sebebi kız kaçırandan hallice hizbullah füzelerinin yön değiştiremeyeceğini bilmeleri. düşmanın drone'ları varken hem yukarıda anlattığım sebeplerden dolayı hesaplama yükü* artacaktır ve 1500 drone'u takip etmek zorlaşacaktır, hem de 1500'den fazla drone'la eş zamanlı bir saldırı yapmak, 1500'den fazla füzeyle eş zamanlı saldırı yapmaktan daha kolay olacaktır.

    dördüncü mevzu drone'ların sağlayacağı ek imkanlar. mesela bir yazar ısı izleriyle oynanırsa ne olur diye yazmış. drone'lara işaret fişeği* koyarak ısı güdümlü* füzelerin kafasının karıştırılması yeni bir mevzu değil. rusya bu şekilde iris t'leri yanılttığını iddia etmişti. hava savunma sistemleri elde ettikleri veriyi bir fourier transform'a sokarak konum uzayından momentum uzayına taşırlar. aşırı derecede dikkat çekecek şekilde büyük, işaret fişekleriyle havada dans eden bir alet, fotoğrafınız çekilirken kameraya fener tutmanız gibi, geri kalan bütün sinyallerin gölgede kalmasına ve momentum uzayındaki bilginin anlamsızlaşmasına sebep olur. o aleti indirene kadar hava savunma sistemlerinin başarı oranı düşer. orta ve uzun menzilli hava savunma sistemleri bundan daha az etkilenir elbette ama 7 dk içinde düşmanla angaje olması gereken demir kubbe için bu gibi ek kabiliyetler çok sıkıntı yaratacaktır.

    son olarak da şunu ekleyeyim, radarlar yere yakın giden drone'ları ya da seyir füzelerini algılamakta çok sorun yaşıyorlar. radar sinyalleri yerden yansıyarak drone'dan ya da füzeden yansıyan sinyali karıştırır*. denizde ya da çölde belki bu yansımayı modelleyebilirsiniz ama değişik engebelerin ve değişik bitki örtüsünün olduğu bir ortamda bu iş çok kolay değildir. yani gökyüzünden parabol çizerek gelen güdümsüz füzelerle uğraşırken hiç umurunuzda olmayan ek bir sorun daha var.

    israil, seve seve* ukrayna gibi flakpanzer gepard tarzı bir sistem kurmak zorunda. drone'larla başka türlü mücadele etmek mümkün değil. şehirlerin etrafına, yüksek binalara bu tarz sistemler kuracaklar. bu da demir kubbe'nin asıl amacı olan "sivillerin savaş yokmuş gibi hayatlarına devam etmeleri"ne engel olacak. her gece makineli tüfeklerin çalıştığı bir şehirde insanlar hayatlarına hiçbir şey olmamış gibi devam edemezler.

    ek bilgi için:

    (bkz: demir kubbe/#157548272)
    (bkz: elektronik savaş/#157570111)
    (bkz: rusya ukrayna savaşı/#155921819)
  • (bkz: iron dome)
    israilli mühendisler tarafından geliştirilen milli hava savunma sistemidir.
    yapılan yorumlar içinde hamas'ın attığı füzelerin maliyetiyle bu füzelerin maliyeti hesaplanmış, havai fişekten hallice gibi yorumlar yapılmış. üzücü olan kısım da tam burası, insan hayatı ile $40,000 kıyaslanırken, bir tc vatandaşına bu fiyat fazla gelebilmektedir.
    (bkz: şaşırtmadı)
  • başarı oranı %95 olan hava savunma sistemi.

    son günlerde görüldüğü üzere aynı anda 5000 adet roket atarlarsa 250 roketi kafanıza yiyorsunuz.

    en iyi hava savunma sistemi için;

    (bkz: yurtta sulh cihanda sulh)
  • koylu kardeslerimiz "cog pahali yaw" diye dalgaya aldigi savunma sistemi.

    insan hayati bi cuval patatesle ayni olunca boyle konusmalari normal tabi.
  • su cumleyi dusunuyorum 5dk'dir.

    "israil'in değilde müslüman kardeşlerimizin elinde olmasını istediğim askeri teknolojidir"

    su cumlenin arkasinda koca bir islam tarihi (hadi haksizlik etmeyelim, islam tarihinin buyuk kismi) var.

    ilerlemeden anladigi "fetih" olan bir medeniyet. "ben gelistirmeyeyim, gelistirenden alayim. vermiyor mu? zorla alayim".

    dedim ya haksizlik etmeyeyim, tum islam tarihi bu cumleye indirgenemez denebilir ama indirgemek icin elinden geleni yapti, elde avucta ne kredisi varsa yedi bitirdi islam medeniyeti. o zamanindaki "bilimde, medeniyette onde olma" mefhumunu siktiriboktan bir bilimkarsitligina indirgedi ve kendi kendini modern dunyada yer alamayacak pozisyona soktu. akli birakti, icerisine bin turlu fesat sokulmaya musait (ki sokuluyor da) bir kor inanca kostu.

    su saatten sonra elinden gelen tek sey de "keske bizde olsa" diye yalanmak iste, otesi yok.
  • teknik açıdan başarılı olmasının tartışılırlığı bir yana, ekonomik açıdan da daha önceden bahsedildiği üzere inanılmaz derecede sürdürülemeyecek bir yapıya sahip hava savunma sistemi. (bkz: #30972905) dolayısıyla bu sistemin yalnızca hamas'ın attığı sikko füzeleri durdurmak için kurulduğu önermesi pek akla yatmıyor. mühendislik perspektifinden iron dome'u değerlendirmenin manası yok.

    işin stratejik, teknik veya ekonomik kısmını bir kenara atın o yüzden. tamamen yarattığı ve yaratacağı psikolojik etki açısından düşünün biraz. dünyanın en ihtilaflı bölgelerinin birinde, dört bir yanındaki topraklar tarafından tehdit altındasın, değil füze, içecek su vermiyorlar, mümkün olsa bir kaşık suda boğacaklar. onlarca savaş yapmışlar seni bitirmek için, hepsi birden toplanmış yine seni yenememişler. (bkz: altı gün savaşı) ekonomik güç sende, politik güç sende, her şey senin elinde. resmen plajda çoluk çocuk vuruyorsun, hatta filistin'lileri zorunlu diyete maruz bırakıyorsun (1) ve yine bir dur diyen çıkmıyor.

    karşındakinin elinde tek bir koz var, çaresizlik ve zavallılık içinde, o imkansızlıklarla derme çatma füzeler yapıp dualarla yolluyorlar karşıya, zaten büyük bir kısmı daha topraklarına ulaşamadan kaybolup gidiyor havai fişek gibi. yine de ufak tefek patlamalar yaşıyorsun, yılda bir de olsa, on yılda iki de olsa senden birileri etkileniyor bundan. bir şeyler yapman lazım.

    dayıyorsun abicim füze savunma sistemini. 'bak kardeşim, ben onların gönderdiği havai fişekten bozma dandik roketleri bile havada patlatıyorum, sirenler çalınca gökyüzüne bakın, havai fişek izler gibi izleyin gösteriyi. israiloğullarının kudretini görün, topraktan, havadan, masadan, hiç bir yerden yenilmeyeceğimizin farkına varın' diyorsun.

    işte iron dome'un amacı budur. israil'in neden asla 'kahrolmayacağını' da görmüş oluyorsun böylece. bu işler kola içmeyi üç gün bırakmakla olmuyor çünkü. ya da van münit diye şov yapmakla hiç olmuyor. israil çölün ortasında bir mucizedir, sırf bu yüzden bile konvansiyonel yollardan herhangi bir şekilde bitmesini beklemek veya ummak tamamen saflıktır diye düşünüyor, her türk genci gibi kendilerini ancak kınamakla yetiniyorum, bu entry'i de direkt israil'de geliştirilmiş çiplerle üretilen bilgisayarımdan atıyorum. delik deşik olmuş doğu sınırlarımıza, buzağıyı, buğdayı bile ithal eden ekonomimize, suyu biten metropolümüze bakmadan israil'in kahrolmasını beklemek, pek akla mantığa yatmıyor beyler, bu işler lafla olmuyor.

    (1): http://www.theguardian.com/…tary-calorie-limit-gaza
  • islamcı dangalakları bir bir altına dizmiş savunma sistemi.

    hem de ağır dangalaklar.

    ulan adamlar kendi işinde gücünde insanını, okulları, devlet dairelerini, hastaneleri korumak için geliştirmiş bunu bizim götelekler "gorhma gorhmaaa" diyor.

    10 günde 360 filistinliye karşı toplasan 10 israilli bile ölmedi lan! kim kimden korkuyor?

    senin hamas'ın cihad cihad diye anıracağına her anlamda çökmüş gazze için çalışmalar yapsa ya. ama olur mu varsa yoksa silah, bomba, soba borusundan sikimsonik füzeler ve allahooo akbaaaar.
  • kilis'e düşen roketler için şu anda dünyadaki tek çözüm. hamas'ın gönderdiği grad ve katyuşa roketlerini %90 oranında yakalama kapasitesine sahiptir. biz de böyle bir sistem olmadığı için imam hatipleri arttırıp dua yoluyla engellemeye çalışıyoruz. şu ana kadar başarılı olamadık belki ilim ve fen yönünden bir takım projeler geliştirmeyi düşünmeye başlamalıyız.
  • israil devletinin yeni füze savunma sistemi. demir bir kubbe gibi gökyüzüne sürekli sinyal gönderip gelen karşı sinyallere göre hareket eden sistem.

    gerçi buna yakın bir sistem eskiden beri mevcut israilde..ülkenin üzerine konuşlanmış bir füze varsa ve bu füze gönderilmiş ise,otomatik olarak israilin füze rampalarından füzeler ,diğer füzenin atıldığı yere yönlendirilir.o bakımdan geçmiş yıllarda israil devleti pazar yerine roket attı, piknik alanına füze yolladı gibi haberler çok çıkardı..oysa israil askerleri bilmezler bile neyin nereye gittiğini,sistem sadece otomatik olarak gelen füzenin koordinatlarına füze gönderir.

    bu sistemin eksisi kodlaması olmadan uçan amatör bir rc helikopterlere bile milyon dolarlık füze gönderebilecek olmasıymış.

    tabi buradan sallamak kolay,adamlar bir şekilde onu da düşünmüşlerdir değil mi? çocuk oyuncağı mı bu ? obama bile 223 milyon dolar ödenek istemiş israilin bu projesine destek olmak için..anla sen artık teknolojiyi..
hesabın var mı? giriş yap