• maveraünnehir'de bir dağ ve bu dağdaki bir geçit. semerkant'tan termez yoluyla belh'e giderken yolun hemen yarısında bulunan baysun silsilesindeki buzgala geçidinin demir kapı olduğu söylenir.
  • bayrampaşa'nın en işlek caddesi, üzerinde birçok dükkan bulunmakta. bir nevi istiklal caddesinin yandan yemişi denilebilir. bu cadde yanlış hatırlamıyorsam temmuz'dan beri yani 5 aydır tadilatta. tadilat dediğime bakmayın, cadde altına metro tüneli falan açılmıyor. paket taşlardan yapılmış olan kaldırımlar ve yol, daha yeni paket taşlarla kaplanıyor. yol ve kaldırımların uzunluğu en fazla 1 km, genişliği de olsun 10 metre. 5 ay oldu ve hala bitirilemedi. zannedersem belediye cadde inşaatı için yapılan iş üzerinden değil de direk adam x saat usulü anlaştı müteahhit şirketle.
  • balıkesir'den susurluk'a giderken yol üzerinde karşılaşılabilecek köy. 19. yüzyıl başında türkiye'ye gelen bir grup çerkes muhacir tarafından kurulmuştur. dörtbinlere varan köy nüfusu köyden kente kırsal göç sebebiyle oldukça azalmıştır. eskiden tamamen bir çerkes köyü olan demirkapı, şu anda etnik açıdan daha karma bir yapı arz edmektedir.
  • balıkesir ilinin susurluk ilçesine bağlı bir köydür.

    demirkapı köyü nüfusunun büyük çoğunluğu çerkes (adige) kökenlidir.1864'te kafkasya'dan sürülüp önce balkanlar'a yerleştirilen, oradan da sürülüp gelen abzah ve şapsığlardan oluşmuş bu çerkesler, 1878'de çevredeki manav köylerine (atanaz, karamanköy, köylüköy, ayşebacı, üçpınar,vb.) 15-20 hane biçiminde devletçe dağıtılmışlardır.daha sonra kafkasya'dan mısır'a gidip oradaki el ezher'de dini eğitim almış 4 abzah önderliğinde (bersbi hace, hacı ahmet efendi, hafız tahir efendi, hacı ömer efendi) o dönemde ömerköy'e ait bir mera olan şimdiki yerlerinde toplanarak demirkapı'yı oluşturmuşlardır.ilk kurulduğunda köy 500 hane ve 2000 nüfuslu olup abzah ve şapsığ boylarından oluşmaktaydı.abzah ve şapsığ mahallerinden sonra büyüyen köyde ihsaniye ve nurettin mahalleleri doğmuştur.daha sonra muhacirlerinde yerleşmesiyle köy hızla büyümüştür.çerkesler yerel kültüre uyum sağlayarak türkçe konuşmaktadır.gençler çerkesçe bilmez.dışarıya göçler nedeniyle demirkapı nüfusu şimdilerde 150 haneye düşmüştür.ilk adı çınarlı olan köy söylentilere göre, köye giriş çıkışları denetleyen demirden kapılar yapılmış olması nedeniyle demirkapi adını almıştır.o dönemlerde nüfusu 2000'e ulaşmış olan, kervan yolu üzerinde yer alan, pazar kurulan ve kumaş dükkânları da bulunan demirkapı günümüzde dışarıya göç veriyor olmasına karşın istanbul-izmir karayolu üzerinde bulunması, ömerköy demiryoluna, balıkesir merkeze ve susurluk ilçesine yakınlığı nedeniyle önem taşıyan bir yerleşim yeridir.

    çerkes kültürünün yaşandığı köyde düğünler çerkes geleneklerine göre devam etmektedir.dil unutulmuştur.sadece yemek ve danslarda kültür devam eder. çerkeslerde yemek kültürü de devam etmektedir.çerkes peyniri, kaçamak(pasta) çerkes tavuğu, şapsı, haluj, psıhaluv ile vazgeçilmez mutfağı vardır.

    balıkesir iline 28 km, susurluk ilçesine 16 km uzaklıktadır. köy, bursa-izmir karayolu üzerindedir.
  • demir kapı araplar tarafından bâbü’l-hadîd, farslar tarafından derbend, derbend-i âhenîn şekillerinde aynı anlamda kullanılmış olup bunların hepsi siyasî ve tabii sınırlarda bulunan, sınır karakolu gibi kullanılan hisarları ve geçit bölgelerini ifade etmektedir.

    demirkapı adına orhon yazıtlarında “temir kapıg” şeklinde rastlanmaktadır. burada geçen demirkapı, muhtemelen orta asya’da baysun dağ silsilesinde, 10-18 m. genişliğinde ve 3 km. uzunluğunda olan, buhara ve semerkant’tan belh’e giden ana yol üzerinde yer alan geçittir. meşhur çinli seyyah hsüan-tsang, milâdî 644 yılında bu bölgenin güney kısmındaki küçük devletlerin bir türk emîrinin hâkimiyeti altında bulunduğunu yazmaktadır. özbek bilginleri de demirkapı deresi veya buzgala adıyla tanınan aynı tarihî bölgenin, özbekistan’ın kaşkaderya vilâyetinin dehkanâbâd şehrinin güney kısmında yer aldığını doğrulamaktadırlar.

    orhon yazıtlarında adı geçen demirkapı’dan başka arap istilâsı devrinde orta asya’da aynı adı taşıyan başka yerler de bulunmaktadır. bunlardan biri, şimdiki taşkent bölgesinin (eski adı şâş veya çâç) kuzeyinde yer alıyordu. diğeri ise bugün derbend adıyla tanınan ve ortaçağ’da hazar denizinin en önemli limanı olan şehirdi. buraya daha sonraki devirlerde de türkler tarafından demirkapı denmiştir.

    tonyukuk yazıtı:
    demir kapıya kadar eriştik. ordan döndürdük. inel kağana korkup … tacik, tohar...
    ondan berideki suk başlı soğdak milleti hep geldi, baş eğdi … türk milletinin demir kapıya, tinsi oğlu...

    kül tigin yazıtı:
    demir kapıya kadar ordu sevk ettim. kuzeyde yir bayırku yerine kadar ordu sevk ettim. bunca yere kadar yürüttüm. ötüken ormanından daha iyisi hiç yokmuş. il tutacak yer ötüken ormanı imiş. bu yerde oturup çin milleti ile
    .......
    dört taraf hep düşman imiş. ordu sevk ederek dört taraftaki milleti hep almış, hep tâbi kılmış. başlıya baş eğdirmiş, dizliye diz çöktürmüş. doğuda kadırkan ormanına kadar, batıda demir kapıya kadar kondurmuş. ikisi arasında
    .......
    itaat etmiş. elli yıl işi gücü vermiş. doğuda gün doğusunda bökli kağana kadar ordu sevk edi vermiş. batıda demir kapıya kadar ordu sevk edi vermiş. çin kağanına ilini, töresini alı vermiş.türk halk
    .......
    amcam kağan oturduğunda kendim tarduş milleti üzerinde şad idim. amcam kağan ile doğuda yeşil nehir, şantung ovasına kadar ordu sevk ettik. batıda demir kapıya kadar ordu sevk ettik. kögmeni aşarak kırgız ülkesine kadar ordu sevk ettik.

    bilge kağan yazıtı:
    demir kapıya kadar kondurmuş. ikisi arasında pek teşkilâtsız gök türkü düzene sokarak öylece oturuyormuş. bilgili kağan imiş, cesur kağan imiş. buyruku bilgili imiş tabiî, cesur imiş tabiî. beyleri de milleti de doğru imiş. onun için ili öylece tutmuş tabiî. ili tutup töreyi düzenlemiş. kendisi öylece vefat etmiş.
    .......
    işi gücü vermiş. doğuda gün doğusunda bökli kağana kadar ordu sevk edi vermiş. batıda demir kapıya ordu sevk edi vermiş. çin kağanına ilini, töresini alı vermiş.türk halk kitlesi şöyle demiş: illi millet idim, ilim şimdi hani, kime ili kazanıyorum der imiş.
    .......
    on dört yaşımda tarduş milleti üzerine şad oturdum. amcam kağan ile doğuda yeşil nehire, şantung ovasına kadar ordu sevk ettik. batıda demir kapıya kadar ordu sevk ettik. kögmeni aşarak kırgız ülkesine kadar ordu sevk ettik.yekun olarak yirmi beş defa ordu sevk ettik, on üç defa savaştık, illiyi ilsizleştirdik, kağanlıyı kağansızlaştırdık. dizliye
    ......
    ersine kadar ordu sevk ettim, tibete ulaşmama az kaldı. batıda inci nehrini geçerek demir kapıya kadar ordu sevk ettim. kuzeyde yir bayırku yerine kadar ordu sevk ettim. bunca yere kadar yürüttüm. otüken ormanından iyisi hiç yokmuş. il tutacak yer otüken ormanı imiş. bu yerde oturup çin milleti ile anlaştım. altını, gümüşü, ipeği,
  • antakya'da hacıkürüş deresi ile habib necar sırtlarındaki surların kesiştiği yerde şehrin (kemerli köprü, baraj, kapı; evet her üçü de) kapılarından biri. halen büyük kısmı ayaktadır. derede su olduğu zamanlar, su 10-15 metreden dökülür. sen piyer'e çok yakındır.
  • osmanlıların kafkas dağlarına verdiği ad. asıl ilginç olan göktürklerin de kafkas dağlarına demirkapı adını vermesi ve hatta orta dünyada da demir dağlar adında bir yer olması.

    (bkz: #9142029)
  • ingilizceye iron door mu yoksa iron gate mi diye çevrilmesi konusunda tartışma yaşadığım isim.
  • ikizdere ilçesine bağlı olan köy. ilçeye uzaklığı yakla$ık 5 kilometredir. 300-400 ki$i ya$ar.

    aynı zamanda haldizen de denilen bir yayladır demirkapı.
    http://www.thy.com/…ate/skylife/article.aspx?mkl=88
    http://www.ikizderemiz.com/…graflar/yaylalar/demir/
  • rivayete gore bu koyde damat kayinpederle saygidan ayni yoldan yurumez imis. yani yolun oteki ucunda kayinpederi gorunce hemen yol degistirirmis damat. yore halki icerisinden cikip da, normal hayatinda bir new york zencisi ile mavi pasta jolesi arasinda kivamda biri olarak, utandim.
hesabın var mı? giriş yap