• devletin mahkum maliyetlerinden illallah demesi sonucu ortaya çıkan yeni yasal düzenleme.
    bir de ilk suçta kişi hemen sosyal çevresinden koparılmasın, ailesi ekmeksiz kalmasın saiki vardır tabi..
  • 2005 yılında tck da yapılan değişiklikler ve çıkartılan denetimli serbestlik kanunu ile uygulanmaya başlanan yeni bir infaz yöntemi. devletin suç ve suçun oluşması sürecine yeni bir bakış açısıyla yaklaşması bu sistemin ülkemizde uygulanmaya başlanmasında etkilidir. avrupanın belli başlı ülkelerinde 100 yılı aşkın bir süreden beri var olan bu sistem temel amacı suçlu davranışın nedenlerine inmek ve bu nedenleri ortadan kaldırmaktır. basitçe, işlenen suça kanunda belirlenen cezanın verilmesinin(bkz: mal gibi yatıp çıkmak) ötesinde suçlu davranışın arkasında yatan kişisel ve toplumsal faktörlerin tespit edilmesi, bu faktörlerin -mümkünse- ortadan kaldırılması hedeflenmektedir. bu yolla kişinin tekrar suç işlemesinin önüne geçilerek hem kişinin, hem olası mağdurların hem de toplumun zarar görmesinin engellenmesi amaçlanmaktadır. bu amaçla kişi hürriyetinden yoksun bırakılmadan, toplumdan dışlanmadan ve etiketlenmeden toplum içinde bazı tedbirlere, denetimlere ve gerekliyse rehberliğe tabi tutulur. suç işleyen kişinin mal gibi yatıp çıkmasının ne kişiye ne de topluma bir faydasının bulunmadığı düşünülürse konunun anlaşılması daha kolay olacaktır. devlet büyüklerimizin bu kararında sistemin toplumsal faydalarına ek olarak mahkum maliyetlerinin yüksekliğinin, cezaevlerinin dolup taşmasının ve cezaevlerinin (eskisi kadar olmasa da) suç fakültesi olarak çalışmalarının, dur bi de şöyle bişey var bunu da deneyelim hem ab de destekliyor gibi düşüncelerin de etkisi vardır herhalde :)
  • daha ayrıntılı bilgi için

    http://www.cte-ds.adalet.gov.tr/
  • daha önceden sabıkanız yoksa ve görece hafif bir suç işlediyseniz, hakim sizi içeri atmıyor ve hafif de bir ceza veriyor dışarda çekebileceğiniz.

    hafif suçlar; hani öyle ummadık bi anda, ummadık bi sebepten gelen mal bildiriminde bulunma yazısını ciddiye almamak, kamu malına zarar vermek, uyuştucu kullanımı vs.

    hafif cezalar; bir yazıyı okumadın o zaman bilmem ne kütüphanesinden on kitap oku, özetini mahkemeye sun. kamu malına zarar verdiysen, bir kamu kuruluşunu temizlersen ödeşiriz; misal park, misal huzurevi.

    uyuşturucu kullananları kontrol ediyorlar sürekli, onlara komik bir ceza yok korkarım. habire terapi.

    çok süslü, şuh bi hanımefendi komşusuyla kavga ettiği için sanırım; üç ay kuaföre gitmeme cezası bile almıştı. değişik.
  • denetimli serbestlik müessesesinin en güzel yanı da, hani şeytana uydunuz bi suç işlediniz. suç sabit görüldü, ceza aldınız, sicilinize işlendi vs.

    sonra görüşmelere gittiniz, efendi oldunuz, verilen cezayı çektiniz ve beş yıl içinde bi vukuatınız olmadı. bu beş yılın sonunda sabıka kaydınız temize çekiliyor. devlet sizin için elinden geleni yapıyor. sistemin ağır aksak yönleri var ama sütten çıkmış ak kaşık oluyorsunuz gerçekten efendi olursanız.
  • adı üstünde bir tedbirdir efenim. kişi cezası 3 yıla kadar olan bir suç işlemişse ve ilk suçuysa (bu genellikle gözardı edilir, bir kişi birden çok suç işlemişse veya birden çok denetimli serbestlik dosyası varsa da veriliyor maalesef) kişi hakim nazarında yeniden suç işlemeyeceğine kanaat oluşturabiliyorsa verilir.
    adli kontrol, yetişkin denetimli serbestlik, çocuk denetimli serbestlik, koruma kurulları ve mağdurlarla çalışma şeklinde tezahür etmektedir.
    ayrıca her denetimli serbestlik tedbiri başarıyla infaz edilmiş kişinin, 5 yıl sonunda işlemiş olduğu suçun sicil kaydından düşürülmesi sözkonusu değildir. bu daha teknik bir hadisedir. genel olarak anlatmak gerekirse; hüküm kesinleşmişse sicil kaydından silinmesi mümkün olmuyor ama eğer cezanın ertelenmesi hususu varsa ve kararda buna işaret edebilecek hükümler yer alıyorsa, kişinin vereceği dilekçe neticesinde sicil kaydından düşürülmesi mümkün olabiliyor.. yine de sistem yeni olduğundan bildiğimiz kadarıyla henüz tedbir, infaz tamamlama ve üstüne 5 yıl geçmişliği yoktur.. henüz emsal yok yani.
  • köklerini 17. yy. ingiltere'sideki benefit of clergy isimli müessesede bulabileceğimiz tedbir. hukuki niteliği konusunda net konuşmanın ve hakkında güvenlik tedbiri, ceza veya infaz rejimi demenin kolay olmadığı ortadadır ancak hakkıyla uygulandığında topluma çok şey katacağı açıktır. özellikle küçük yaştaki suçluların cezaevi koşullarında suç makinasına dönüşmelerini engelleyici bir şekilde uygulanması durumunda sosyal faydası çok daha net bir şekilde ortaya çıkacaktır.
  • şubelerinde, müdür, infaz koruma memuru dışında bir de uzman kadroları vardır. sosyal hizmet uzmanı, öğretmen ve psikologtan oluşan uzman kadro mahkemenin verdiği denetim üzerine kişilere rehber olarak atanır. örneğin uyuşturucu kullanımı nedeniyle hüküm almış bir kişiye tedavi planı hazırlamak ve aylık görüşmeler yapmak bu uzmanın görevidir. bu görüşmelerde uyuşturucu kullanımı ile ilgili farkındalık kazandırmak amaçlanmaktadır. mahkemenin verdiği tedavi ve denetim hizmetlerini uygulamak dışında bir de, koruma kurulları adı verilen bir mekanizmaları vardır. her şubenin (ilçe ilçe şubeler) ayrı bir koruma kurulu bulunmaktadır.
    görevi, eski hükümlülere ve suçtan zarar görenlere yardım etmek olan bu kurullara, kamunun çeşitli organlarından temsilciler üyedir. (denetimli serbestlik şubesi müdürü ve uzman personeli, shçek temsilcisi, milli eğitim müdürü, başsavcı, il ve ilçe idarecileri, ceza infaz kurumu müdürleri, devlet bankası müdürleri, belediye başkanı, meslek odaları başkanları vs.)

    eski hükümlülere;
    a) meslek sahibi olmalarında (sertifikalı kurslara yönlendirme)
    b)iş taleplerinin karşılanmasında
    c)iş kurma amacıyla kredi sağlanmasında
    d)iş yeri açma konusunda yardım taleplerinde
    e) öğrenime devam etmeleri yönünde yardımda bulunur.

    ancak iş bulma konusunda verimi git gide düşmektedir. daha önce işyerlerinin eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu varken bile iş yeri sahipleri, cezasını ödemeye razı gelerek eski hükümlü çalıştırmazken, şimdi kanunun değişimiyle bu zorunluluk tamamen kaldırılmıştır.

    koruma kurulun pek bilinmeyen diğer göreviyse, suçtan zarar gören mağdurların sosyal, ekonomik ve psikolojik sorunlarının çözülmesi konusunda yardımdır. ancak mağdurların genelde yeterli bilgisi olmadığı için bu konuda çoğu şubede hiç başvuru yoktur.
  • ...denetliyor ve serbest olduğunu anlatıyor üstüne. ya da çalışıyor buna.
    anlattıkça anlatıyor. öğütler, vaatler...
    -bak kızım, bi golden shut, yani ne demek altın vuruş tak gidersin alimallah, para bulamaz orospu olursun
    -abi yok valla billa
    denetledikçe denetliyor. bakıyor sağına soluna, kıçına, sevmediğin göğüslerini beğeniyor. alıcı gözüyle bakıyor. aynada gördüğün gibi değil elbet. yatakta karısına kayarken eli:gözü yummuş; altındasın işte kapağın...
    -bi derdin olursa bana gel
    -peki abi sağol, eyvallah (sağ el sol göğse erkeksi tavırla giderek)
    yemiyor tabi.
    kırmızı ruju siliyosun çaktırmadan. üstünü ince(!) arayan kadın, memelerini anlatıyor amirine. tüylerin az mı çok mu falan.
    e soruyor puşt.
    denetleyecek işte, işi bu.
    -bi sigara içebilir miyim
    ses yok.
    -abi bi sigara…
    ses yok.
    oturduğun sandalyeden bile kalkmak yasak. değil ki sigara içesin.
    azıcık değse adam sana, şöyle bi dokundursa; orgazm sigarası yakacak üstüne.
    bilmiyor, ağır kanamalı hastasın. serbestsin ama denetimli. bilmiyor kimse,üstünü başını çıkarıp atsan sokağa kendini, binlerce yıl öteden geçersin ancak. kaldıramadığın göz kapakların ancak konstantinopolis sınırlarına aşikar. beyoğlu ilçe emniyet müdürlüğü ozaman şimdiki yerinde değil.
    o içerdeki pis suratın dedesi,portakal değil daha ağaçta.
    daha anlamlı gelmiyor hiç birşey harikaların diyarında gezinmekten başka. o zaman alis bile yok. senin anlayacağın teksin. yumurtalar var. kutu kutu nutellalar. bi adam var pis suratlı da; azıcık daha inse gözlerin gidecek, yok olacak. daha neler neler.
    -adın
    -gratel
    -belli
    burası kazan oluyor işte arkadaşım. cadıyı içine teptiğin. kardeşin ayık tarafın. öğreniyosun işte artık annenin kardeşini neden daha çok sevdiğini.
    annen nerden bilsin, cadıyı sen tepmişsin. baban ne anlasın o pasta keşfedilmiş senin tarafından. kardeşin bi haber, suçlarının toplamından. denetleniyor ama serbest. sigara bile içmiyor korkusundan, kaldı ki, yara açsın bileklerinde kendinin.
    her türlü sosyal sorumluluğunu yerine getirmişsin. kendince. cenazeler, grevler, konserler, afişler, anmalar, yürüyüşler. gitmişsin, bağırmışsın, karşı çıkmışsın. belli muhalifsin, kendi yağında bi gratelsin.
    e kardeşin peki. o da mı seninle gelmiş. bunu bilmiyor işte kimse.
    -abi bi sigara içsem ben
    velhasıl kelam, balık tutmayı öğrenemedin henüz. biz öğretmekten yanayız. tutup vermişiz sana, ne fayda.
  • dün akşam itibarıyla 9500, önümüzdeki günlerde 6500 kişi serbest kalacak diyor bakan nurullah, "bunlar başıboş bırakılmayacak" diyor. ne yapacaksınız, iş olarak ne vereceksiniz sn. ergin. bu binlerce denetimli serbest bırakılan insanın, mağdur ettiği insanların ailenize sizi var edip, böyle güzel işler yaptığınız için şükran dileklerini mi sesli ifade ettiğini düşünüyorsunuz acaba?
hesabın var mı? giriş yap