• denizde yolculuk yapmaya alışkın olmayan bünyelerde geminin sallanmasından dolayı orta kulağın rahasızlık duyup mideyi dürtüklemesiyle sonuçlanan baş dönmesi kusma hali. otobüslerde de aynı problem yaşanır, kusma torbaları bunun için vardır.
  • gemiden sarkip kusmayla sonuclanacak rahatsizlik.
  • onlemek icin antiemetik ilaclar bulunur ancak mutemadiyen kusan bir insana tablet seklinde ilac vermek israftir,10 sn. sonra geri cikacak ilaca yaziktir.o yüzden emedur 'un ampul seklinde olani makbuldur.
  • deniz tutması iç kulakla ilgili olarak görüş ve denge oynaklığının sebep olduğu bir olaydır.
  • uzun seyre çıkan bir deniz subayının anlattığına göre; deniz tutması gemide insanlarda farklı şekilde tepkilerin oluşmasına yol açarmış.kimisi acıkır, kimisi kusar, kimisinin de uykusu gelir uyurmuş.sanırım ben üçüncü seçenekte olmayı dilerdim.
  • fizyolojik bir kusurdur. denge sistemi ile ilgilidir.

    iç kulaktaki denge sistemi, beyne vücudun uzay içinde nerede olduğunu, pozisyonunun yönü, hangi yönde hareket ettiği ve dönüyor mu yoksa sakin durumda mı olduğunu bildirir.

    denge duygusu sinir sisteminin 4 ana bölümü arasındaki kompleks ilişkilerle sağlanmaktadır:

    1. iç kulak hareketin yönünü yani dönüp dönmediğini, ileri, geri, bir yandan diğer yana, yukarı veya aşağıya doğru olduğunu belirler.
    2. gözler vücudun uzay içindeki yerini (baş aşağı vs.) ve hareketin yönünü belirler.
    3. eklemlerde ve omurgada bulunan basınç reseptörleri vücudun hangi parçasının aşağıda olduğunu ve neresinin yere değdiğini belirler.
    4. kaslardaki ve eklemlerdeki algılama reseptörleri vücudun hangi parçasının hareket ettiğini belirler.
    5. merkezi sinir sistemi (beyin ve omurilik) daha önceki dört sistemden gelen uyarıları işler ve sonuçta koordinasyonu sağlanmış bir algılama ortaya çıkar.

    deniz tutması (ki herhangi bir taşıt tutmasında da aynı durum geçerlidir) merkezi sinir sistemine diğer dört sistemden birbirine zıt mesajlar geldiğinde ortaya çıkmaktadır. dolayısıyla psikolojik bir sorun degildir, yine bundan dolayi da sik denize cikma, alisma ile filan tedavi edilemez. alisma yolu ile sadece deniz tutma esiginizi (o da belki) yukari cekebilirsiniz. ama uzun sureli seyirlerde allahtan teknede suyun bu hareketine vucut bir sure sonra uyum saglayabilmektedir.

    genelde sakinleştirici veya sinir sistemi depresanları yoluyla uyuşarak, bu durumla mücadele edebilirsiniz. bu ilaçların bazıları hap veya fitil şeklindedir, bazıları ise (scopolamine) kulak arkasına yapıştırılabilen bantlar şeklindedir.

    “emedur” fitil fazla kusan bunyelere birebirdir. fakat sersemletip, uyku yapar. hatta denizde misiniz bulutlarin ustunde mi bilemeyip, kafayi bulabilirsiniz.

    bi de akapunktr noktalarina baski yapan bileklikler mevcuttur. onun da bi miktar faydasi vardır herhalde.... ama ben pek bir faydasını göremedim, sadece faydasını görenlerin yalancısıyım.
  • dalgalı denizlerde özellikle ufak teknelerde bulunanlar için kaçınılmaz durumdur..teknelerin en az sallanan kısımları ortalarıdır, mümkün mertebe güvertenin orta kısmına doğru oturulmalıdır..ayrıca yere bakmaktan kaçınarak sabit olan ufuk çizgisine ya da uzaktaki kara parçasına doğru bakmak etkili olacaktır..fakat çok hassas bi bünye için ya da psikolojik olarak şartlanmış bireyde engellenemeyecek bir durum olabilir..
  • daha da beteri icin (bkz: kara tutmasi)
  • (bkz: dramamine)
hesabın var mı? giriş yap