• resmi kurumlara yapilan yazili istek veya durum bildirisi..
  • (bkz: istida)
  • çetin altanın yazdığı bir tiyatro oyunu
  • beyaz cizigisiz kagida yazilmasi gerekliliginden olsa gerek, bu tip kagitlari bulmanin neredeyse imkansiz oldugu ortam ve zamanlarda talep edilen, malzeme yeterli oldugunda da "nasil yazmaliyim" sorunsaliyla adamin takatini yoran, dilek belirtir yazi..
    (bkz: dilekce ornegi)
  • usta yazar çetin altan ilk kez 1962 yılında sahnelenen ve bugün hala güncelliğini koruyan “dilekçe”de bir devlet dairesine birkaç saatliğine ayna tutarak, bozuk bir devlet düzeninde çürümekte olan bürokrasiyi hicvediyor.oyunda, saatleri ayarlama müdürlüğü’ne bir dilekçe veren vatandaş necmi torik’in , kendi saatlerini bile ayarlamaktan aciz bu devlet dairesinde başından geçenler komik bir dille anlatılıyor.sıradan bir vatandaş olduğu için dilekçesi işleme bile konmayan necmi, önce yanlışlıkla hademe olarak işe alınır, daha sonra başına gelenlere ise kendi bile inanamaz.
  • uygulamada kraldan çok kralcı kalem memurları tarafından dilekçenin içeriğinden ziyade şekline önem verilir; ilk kontrol edilen nokta ise dilekçenin bitişidir. dilekçe bir devlet makamına verilmekteyse "arz ederim", yok üstten asta verilmekteyse "rica ederim" şeklinde bitirilmelidir. bu yüzden çok dilekçenin, daha havalesi yapılmadan kabul edilmediği görülmüştür.
  • bir cemal süreya şiiri;
    "sokağımsan
    ben anahtarı çevirdiğim zaman
    kapanan evin kapısı değil,
    senin kapın olsun açılan.

    adresimsen,
    mektuplarım doğru dürüst gelsin;
    iki kişi telefonla konuşurken
    olmayalım hemen üç kişi.

    kentimsen,
    başka kentler de girsin araya;
    daha bir sevinçle katılayım,

    şenliğimsen.
    herşeyi yaz tarihimsen,ama her bir şeyi;

    dilimsen,
    sen de koru biraz dilliğini.

    düşüncemsen,
    kızkardeşim pencereyi açsın;
    sorguçlu bir ışık aracılığıyla
    günyenisi dolsun içeri.

    uzat saçlarını frigya,
    yarimsen,
    yurdumsan;
    söz ver anadolu."
  • bir kişi ya da topluluğun düşünce ve şikayetlerini ya da belli konudaki isteklerini yetkili makamlara iletmelerini sağlayan yazı.
  • cok uzun sure yurt disinda yasamis birinin, ingilizce "to whom it may concern" diye baslayan dilekcelere aliskanligindan, hayatinda ilk kez turkce dilekce yazarken "her kimi ilgilendirirse" diye baslayip, konsolosluktaki tum calisanlara rezil olmasina sebep olan, turkiye'de yasayanlarin gunluk yasamlarinda buyuk yeri oldugundan, bilgisayarlarinda 'en sık kullanilan dosyalar' menusunde ilk basta yer alan mektup bozmasi yazi turu.
  • tüm resmi anlamından soyutladığınızda ne kadar güzel olduğunu fark edebileceğiniz sözcük. güzel dilim, o kadar güzel bulmuş ki sözcüğünü, öyle birşey ki, diliyorsun, olmasını bekliyorsun, bunları kağıda döküp bekliyorsun. daha neler dilekçe olmaz ki böyle bakınca, ne diyim, günlük hayat bazı şeylerin içini öyle boşaltmış ki. dilekçeyi güzelce kullansın istiyorum insanlar, sözcüğün özünün layık olduğu gibi**.
hesabın var mı? giriş yap