• yüzücü kulağı - otitis externa olarak da bilinen dış kulağın ve dış kulak yolunun enflamasyonu, irritasyonu veya enfeksiyonudur.
    dış kulak iltihabının birçok sebebi vardır:
    kulak kirini, pamuklu çubuklarla veya küçük nesnelerle temizlemeye çalışmak kulak yolu derisinde tahrişe neden olabilir. bu hasarlı dokuya mikroplar kolaylıkla yerleşerek, enfeksiyon oluşturur.
    yüzücü kulağı, bazen orta kulak enfeksiyonu veya soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında da oluşabilir.
    kulağın nemli olması, sulu ortamı seven pseudomonas gibi bakterilerin enfeksiyon meydana getirmesine zemin hazırlar.
    diğer bakteriler ve nadiren mantarlar da dış kulakta enfeksiyona neden olabilirler.
    tüm bu faktörlerin dışında; kirli sularda yüzmek, kulağı kaşımak, karıştırmak, kulak içinde yabancı cisim olması, alerji, kulağın yıkanması da dış kulak yolunda iltihaba sebep olabilir.

    yaklaşık 1 haftadır yaşadığım hastalık. kulağı acayip kaşındıran, geceleri ağrıdan uyutmayan, üst solunum yollarımı şişiren iğrenç bir durum. bugün kbb doktoruna gittim. 2 tane kulak damlası, 1 adet antibiyotik yazdı. "ilaçları düzenli kullanırsan 15 güne kalmaz bişeyciğin kalmaz" dedi.
  • kulak kepçenize bile dokunduğunuzda canınız acıyorsa bu hastalığa yakalanmış olma ihtimaliniz var. bekliyim geçer demeyin, boşuna eziyet etmiş olursunuz kendinize. hemen hekiminize, hemen.
  • (bkz: otitis eksterna)

    çok sık başıma gelen durumdur. olmamak için kulağa herhangi bir cisim sokulmamalı, kaşınmamalı, ıslak bırakılmamalıdır. havuza girerken kulak tıkacı kullanılması gerekir. kulak içi ıslandıysa kulak kepçesi aşağı gerdirilip uzaktan saç kurutma makinesi ile hafifçe kurutulabilir. kepçe veya içeride hafif bir ağrı başladığı anda hemen hindistan cevizi yağı damlatıyorum. bu da bazen durumu kurtarabiliyor.
  • tanrıtanımaz adam bir bakmışsın ki diz çökmüş halıya "allahım yardım et" diye yalvarıyor inayet dilenen gözlerle. imana geldim yemin ediyorum üç gündür. bu nasıl bi zonklamadır, bu nasıl bir ağrıdır ya! üç gün önceye ışınlanalım. n'oldu da düştük bu hallere? gece osura osura yatarken affedersin, kulağım içini kudretli bir kaşıntı alıverdi. sağ el işaret parmağımı kulağın içine montelemek suretiyle ilk müdahaleyi yaptım. yaptım yapmasına da kesmedi. kaşındıkça kaşınan kulak organı en sonunda delirtmeyi başardı beni ve tırnağımla adeta kazı-kazan oynattı.

    sabah 10 sularında başlayan ağrılar kısa zaman içinde çenemi, boynumu, kafatasımı, beynimi ele geçirdi. her kalp atışı birer "zonk." zonk zonk zonk! dakikada 82 zonk! 75 zonk! işte mutluluğun tanımı. :-)

    dünyayı unuttum resmen ya! bir günlük firariliğin ardından teslim oldum neyse ki hastaneye. dedim suçlu benim, kabul. verin hükmü, asın darağacına. iki damla verdi uzman hekim. 8 saatte bir, ikişer damla damlatacaksın dedi. ilaçlar arasında 5-10 dk olsun diye ekledi.
    (bkz: siprogut)
    (bkz: onadron)

    24 saattir istirahatteyim, güç bela dindi ağrı. allah parol'dan da razı olsun! parol mu? ağrı kesici. işini düzgün yapan, verdiği sözde duran, kalender bir kardeşimizdir parol.

    estetik kaygılarla kulak içi kılları cımbızla alan biriyim ben. bu yanlışmış arkadaşlar. :( burun içi kılları almamız gibi bu da yanlışmış. ben yine de alacağım gerçi. kulak içinden fışkıran üç beş siyah kıl görmeye pek tahammülüm yok açıkçası. kulak üstü tüyleri de alıyorum tümüyle. burun içi kılları da. içeriye toz ve benzeri şeylerin girişini engelliyormuş kıllar.

    kulak içi sıvısı var ya hani sarı, ben onu "kulak çubuğu" adı verilen bim meyvesiyle defediyordum. bu da yanlışmış. kulak içine çubuk sokmak "tehlikeli ve yasaktır" dedi uzman hekim. banyodan çıkınca tuvalet kağıdından tek yaprak koparıp, serçe parmak ucuna "mantar" biçiminde şapkalayıp, kulağın içini temizlemek gerekiyormuş. serçe parmak ne kadar girerse o kadar, fazlası yasak dedi.

    bazı durumlarda iyileşme 10-15 gün sürebiliyormuş. bu sebeple ara ara çağırır yoklarız hastayı diyor. ağır seyreden bazı durumlarda, "tampon" adını verdikleri fitilleri dürterlermiş kulak yoluna ki oranın nem dengesini nötrlesin. gerekirse özel bazı kremler veririz dedi, herhangi bir mantar üremesi durumunda falan... hatırlatma! öyle her kremi süremezmişiz kulak içine. kulağın kendi ürettiği o sarımtrak sıvı, üzerindeki bakterileri öldürme potansiyeline sahip bir kimyaya sahipmiş. rastgele krem kullanmak, hekime danışmamak, kulaktaki bu asit dengesini bozup çeşitli infeksiyonlara sebebiyet verebilirmiş. o sarı sıvı, sağlık göstergesiymiş meğer.

    bana çok iyi bir ders oldu ama bu! daha parmağımı sokar mıyım lan içeri? tövbeeeee!!!
  • nötrlemek için çok pis tampon sokarız adamın aklı gider böyle yazar satırlarca işte.

    ayık olun !

    edit: doğrusu dış kulak yolu iltahabı.
  • kulakta yoğun sinir bulunduğu için vücudun yüzeyinde oluşan bir iltihaplanmaya göre çok daha fazla insanın canını acıtan hastalık. gerçekleşmesi durumunda kendi kendine geçer diyerek boşuna beklemeyip antibiyotikli tedaviye bir an evvel başlanması gerek. semptomları bellidir, kulaktan çeneye kadar uzan bölgede ağrı, kulak içi şişlik hissi ve akıntı. hassas bölge olduğu için doktora gitmeden herhangi bir tedavi yöntemine başvurulmamalı, doktor teşhisine kadar geçen süreçte acıyı bastırmak için belki ağrı kesici alınabilir
  • özellikle havuz sefasını abarttığım (atlamalı, dalmalı, su sıçratmalı, vb) dönemlerde, her yaz en az 1 kez muzdarip olduğum sıkıntılı durum.

    aşağıdaki yazı "şifa arayışında olan herkeşler içindir"; hepinize şimdiden geçmiş ola...

    .....

    akut diffüz otitis eksterna
    tragusa bası uygulandığında ağrı, ödem, bazen lümenin tam kapanmasıyla (takiben işitme kaybı) ve sıklıkla pürülan sekresyonla karakterize dış kulak yolu’nun (dky) en yaygın enfeksiyonudur. sıcak ve nemli iklimlerde sıklıkla oluşur. genellikle yüzücülerde görüldüğü için yüzücü kulağı, tropikal kulak gibi isimlerle de adlandırılır. olguların %90’ı tek taraflıdır. yüksek çevre ısısı ve nemi, dalmanın arttırdığı cilt maserasyonu, lokal travma (kulak pamukları gibi uygulamalarla) ve bakteriye maruz kalma akut otitis eksterna (aoe) gelişimine neden olur. diğer faktörler; aşırı terleme, serumen yokluğu, dar veya uzun dky, alkali ph ve işitme cihazı kullanımıdır. genelde hastalarda yüzme sonrası bir veya iki kulakta kaşıntı başlar. kulakta belirgin hassasiyetle birlikte çok hızlı kulak ağrısı ortaya çıkar. kulak ağrısı, kulak hareketleriyle artan özelliktedir. dky’nu tamamen kapatabilen ödem gelişebilir. bu nedenle genellikle kulak zarını görebilmek için çok küçük bir kulak spekulumu kullanmak gerekir. enflamasyon, dky’nu kapatacak derecede ödeme yol açarsa, kulakta dolgunluk ve işitme kaybı gelişir. diapozon testleri, orta kulağın etkilenmediğini göstermede hekime yol gösterir.
    muayenede dky ödemle kapanmış olup, oldukça hassastır. eritem izlenmez ve genellikle kulak akıntısı yoktur. tragusun önünde lenfadenopati yaygındır. ağrılı ve büyümüş bir postaurikuler lenf nodu varsa, yanlışlıkla mastoidit tanısı konulmasına neden olabilir. muayenede aurikulanın hareket ettirilmesi veya tragus üzerine bası uygulanması ağrının artmasına neden olur.
    etken: nonspesifik, genellikle bakteriyel (stafilokoklar, proteus, psödomonas), nadiren viral veya mikotik; eksojen deri yaralanmalarıyla kolaylaşır (klorlu veya temiz olmayan banyo suları, tozlu çalışma ortamı, mekanik manipülasyonlar, kulak çubukları, kronik orta kulak sekresyonu), endojen hastalıklar (dm) veya lokal özellikler (dky eksostozları)
    tedavi: hafif veya orta şiddetteki aoe, kanaldaki birikintilerin temizlenmesi, antibiyotik, antiseptik veya asidik solüsyonların uygulanması ile tedavi edilebilir. asetik asitin %2’lik solüsyonları, neomisin, gentamisin, polimiksin veya polimiksin-neomisinli ve steroidli damlalar genellikle etkilidir. kloramfenikol veya siprofloksasin gibi antibiyotik tozları, yüksek antibiyotik konsantrasyonu sağladıklarından dolayı önerilmektedir. dky’nun steril bir aspiratörle sekresyon ve debrislerden temizlenmesi, ileri ödemde alkol (%70) ve/veya antibiyotik- ve kortizon içerikli pomatlar emdirilmiş gazlar yerleştirilir. aurikula veya bölgesel lenf nodlarının katılması durumunda sistemik antibiyotikler tedaviye eklenmelidir. dky enfeksiyonlarında en iyi lokal tedavi preparatı, borik asit ve oksijenli su karışımından oluşan damlalar olsa da ödem çözücü etkisi nedeniyle %8.5’luk alüminyum asetat solüsyonu sıkça kullanılmaktadır. gerekirse bunlar kulak tamponları üzerine 3-5 gün damlatılarak kulak temizlenir. hasta damlaları ödem kaybolduktan sonra 10 gün daha kullanmaya devam etmeli ve en az 6 hafta kulağını sudan korumalıdır.
    oral antibiyotikler nadiren gerekir. fakat otitis eksterna ile birlikteyse, lokal ya da sistemik yayılım mevcutsa kullanılmalıdır.
    hasta toksik bir durumda, özellikle kulak kanalında granülasyon dokusu ve şiddetli ağrı varlığında, oral antibiyoterapiye yanıt alınamıyorsa parenteral antibiyotikler kullanılmalıdır. oral veya parenteral antibiyotikler psödomonas ve stafilokoklara etkili olmalıdır. sefalosporinler, penisilinaz dirençli penisilinler ve florokinolonlar kullanılabilir.
    ciprofloxacin 500 mg (örn. sanset) 2 x 1 (p.o.)
    onadron kulak damlası 3 x 5 gtt.
    rifocin kulak damlası 3 x 2 gtt.

    .....
  • hastalığın 2. gecesinde "allahım yardım et" diyordum çekine çekine (çok da inançlı olmayan biriyim çünkü). hayatımda ilk defa kalp atışımı kulağımdan, elimle dokunmadan sayabiliyorum daha nasıl anlatayım acıyı.

    doktora gittiğimde ohh en azından iltihabı çeker, basınç gider dedim ama işler beklediğimden kötü çıktı. şişlik nedeniyle kulak yolu kapanmış o nedenle duyamıyormuşum. zaten çocukluktan duymayan sol kulağımın üzerine şiştiği için işitmesi engellenen sağ kulak da eklenince insan ciddi şekilde korkuyor, acaba genel olarak işitmeyi etkiler mi diye. her hapşırık, her geğirme kulağın içine saplanan tornavida acısını yaşatıyor.

    doktorun verdiği yüksek dozlu antibiyotik iğneler, ((bkz: novosef)), kulak damlaları ((bkz: siprogut) ve (bkz: onadron)) ve hap ((bkz: singulair)) ile 3 4 güne geçer diyordum da okuduklarıma göre 10 günü bulabilir gibime geldi.

    korkuyorum sayın sözlük ahalisi
  • hayatımda kulak ve diş ağrısından şiddetli bir ağrı tatmadım. sen kulaksın, acın yeterince büyükken baş ağrısı ve ateş de neyin nesi. ölmezsem süper olur.
hesabın var mı? giriş yap