7 entry daha
  • özellikle havuz sefasını abarttığım (atlamalı, dalmalı, su sıçratmalı, vb) dönemlerde, her yaz en az 1 kez muzdarip olduğum sıkıntılı durum.

    aşağıdaki yazı "şifa arayışında olan herkeşler içindir"; hepinize şimdiden geçmiş ola...

    .....

    akut diffüz otitis eksterna
    tragusa bası uygulandığında ağrı, ödem, bazen lümenin tam kapanmasıyla (takiben işitme kaybı) ve sıklıkla pürülan sekresyonla karakterize dış kulak yolu’nun (dky) en yaygın enfeksiyonudur. sıcak ve nemli iklimlerde sıklıkla oluşur. genellikle yüzücülerde görüldüğü için yüzücü kulağı, tropikal kulak gibi isimlerle de adlandırılır. olguların %90’ı tek taraflıdır. yüksek çevre ısısı ve nemi, dalmanın arttırdığı cilt maserasyonu, lokal travma (kulak pamukları gibi uygulamalarla) ve bakteriye maruz kalma akut otitis eksterna (aoe) gelişimine neden olur. diğer faktörler; aşırı terleme, serumen yokluğu, dar veya uzun dky, alkali ph ve işitme cihazı kullanımıdır. genelde hastalarda yüzme sonrası bir veya iki kulakta kaşıntı başlar. kulakta belirgin hassasiyetle birlikte çok hızlı kulak ağrısı ortaya çıkar. kulak ağrısı, kulak hareketleriyle artan özelliktedir. dky’nu tamamen kapatabilen ödem gelişebilir. bu nedenle genellikle kulak zarını görebilmek için çok küçük bir kulak spekulumu kullanmak gerekir. enflamasyon, dky’nu kapatacak derecede ödeme yol açarsa, kulakta dolgunluk ve işitme kaybı gelişir. diapozon testleri, orta kulağın etkilenmediğini göstermede hekime yol gösterir.
    muayenede dky ödemle kapanmış olup, oldukça hassastır. eritem izlenmez ve genellikle kulak akıntısı yoktur. tragusun önünde lenfadenopati yaygındır. ağrılı ve büyümüş bir postaurikuler lenf nodu varsa, yanlışlıkla mastoidit tanısı konulmasına neden olabilir. muayenede aurikulanın hareket ettirilmesi veya tragus üzerine bası uygulanması ağrının artmasına neden olur.
    etken: nonspesifik, genellikle bakteriyel (stafilokoklar, proteus, psödomonas), nadiren viral veya mikotik; eksojen deri yaralanmalarıyla kolaylaşır (klorlu veya temiz olmayan banyo suları, tozlu çalışma ortamı, mekanik manipülasyonlar, kulak çubukları, kronik orta kulak sekresyonu), endojen hastalıklar (dm) veya lokal özellikler (dky eksostozları)
    tedavi: hafif veya orta şiddetteki aoe, kanaldaki birikintilerin temizlenmesi, antibiyotik, antiseptik veya asidik solüsyonların uygulanması ile tedavi edilebilir. asetik asitin %2’lik solüsyonları, neomisin, gentamisin, polimiksin veya polimiksin-neomisinli ve steroidli damlalar genellikle etkilidir. kloramfenikol veya siprofloksasin gibi antibiyotik tozları, yüksek antibiyotik konsantrasyonu sağladıklarından dolayı önerilmektedir. dky’nun steril bir aspiratörle sekresyon ve debrislerden temizlenmesi, ileri ödemde alkol (%70) ve/veya antibiyotik- ve kortizon içerikli pomatlar emdirilmiş gazlar yerleştirilir. aurikula veya bölgesel lenf nodlarının katılması durumunda sistemik antibiyotikler tedaviye eklenmelidir. dky enfeksiyonlarında en iyi lokal tedavi preparatı, borik asit ve oksijenli su karışımından oluşan damlalar olsa da ödem çözücü etkisi nedeniyle %8.5’luk alüminyum asetat solüsyonu sıkça kullanılmaktadır. gerekirse bunlar kulak tamponları üzerine 3-5 gün damlatılarak kulak temizlenir. hasta damlaları ödem kaybolduktan sonra 10 gün daha kullanmaya devam etmeli ve en az 6 hafta kulağını sudan korumalıdır.
    oral antibiyotikler nadiren gerekir. fakat otitis eksterna ile birlikteyse, lokal ya da sistemik yayılım mevcutsa kullanılmalıdır.
    hasta toksik bir durumda, özellikle kulak kanalında granülasyon dokusu ve şiddetli ağrı varlığında, oral antibiyoterapiye yanıt alınamıyorsa parenteral antibiyotikler kullanılmalıdır. oral veya parenteral antibiyotikler psödomonas ve stafilokoklara etkili olmalıdır. sefalosporinler, penisilinaz dirençli penisilinler ve florokinolonlar kullanılabilir.
    ciprofloxacin 500 mg (örn. sanset) 2 x 1 (p.o.)
    onadron kulak damlası 3 x 5 gtt.
    rifocin kulak damlası 3 x 2 gtt.

    .....
29 entry daha
hesabın var mı? giriş yap