• zor bir surectir. ve hasta olmak gibidir. nasil hastayken insan hicbir seyden zevk almaz, agzinin tadi olmaz, hep aklinda hastaligi olur ya. iste doktora tez yazim surecinde de ayni keyifsizlik vardir. tez yazmak disinda yaptiginiz her eylem acimasiz bir vicdan muhasebesine dusurur bunyeyi. hele ki sosyal bilimler alaninda tez yaziyorsaniz, kendini tekrar etmeyen cumlelerle bolumler doldurmak gittikce zorlasir. en iyi ilac sabir ve sizi sevenlerin anlayisidir. baska turlu gecmek bilmez bu donem. bir de "ne oldu senin tez? bitti mi?" diye soranlari oldurme izni olsa super olur aslinda.
  • en son içindekiler bölümünü hazırlarken kendimi altınlarını sayan bir varyemez gibi hissettiğim eylem. sayfa sayıları yanlış mı olmuş, olsuuun gene yazarız. nasıl olsa tez bitti anasını satayım. varsın içindekilerde, figür listesinde, tablo listesinde, sayfa numaralarında yanlışlık olsun. tekrar yaparız kardeş. ooh çil çil altınlar.
    (bkz: sıyırmak)
    (bkz: deli ibrahim)
  • numaralandirmalar dert edilmeyerek de yapilabilen eylem (bkz: latex)
  • hayatı erteleme sebebidir.
  • insani kendi yaptigi calismalardan sogutur.
  • bunun için tez alanını bilmek dışında doktora tezi yazma sanatını da bilmek gerekir... onun için de tez önerisi yazma sanatını... onun için okuduğunu anlama sanatını... onun için de okuma yaptığın dili bilmek gerekir. bunların hepsini öğrendikten sonra insanın o tezi yazmak için hevesi ve gücü kalır mı? kalmaz.
  • çok zevkli bir süreç, o kadar zevkli ki yıllar geçtikçe kişi kendini nasıl yer bitirir bunu öğreniyorsunuz. sürekli içte bir yerlerde kıymıkların batması, kitap, fotokopi ve makaleden görünmeyen bir masa, bel, boyun ağrıları böyle ilerliyor bu süreç...
  • doktora seviyesinde gerçek bir tezi ortaya koyabilmekten çok "tezi yazmak" kısmına odaklandığımız şu ülkede doktora adayları için eziyetten ibarettir.
  • çeşitli kafalara girip çıkmanıza sebebiyet verebilir. örneğin şu cümleyi insana yazdırabilir: "tüm bu yorum, atlarım ve değerlendirmelere istinaden adaletin olmadığı yerde haysiyetin yokluğundan da söz edilebilir."
    tabii bunu okuyan beyimin "atlarım"ı işaretlemek suretiyle düştüğü notu da belirtmek lazım: "hangi atların şanı büyük paşa, hangi atların?"
    bir ata krallığım demek istiyorum...
hesabın var mı? giriş yap