• sözlükte gündem olmayacak muhtemelen ama yinede bir kaç faydalı bilgi ile sınava girecek arkadaşlara değerli katkılarda bulunulabilir..

    şimdiden başarılar..

    benim tavsiyem danışman hoca ile bağlantıyı kesinlikle koparmayın..
  • iyi araştırma yapın. başlığı açan gibi yapmayın. doktora yeterlilik sınavı başlığı var. orada bir dünya tavsiye var.
  • önce gireceğin sınavın yeterlilik değil, yeterlik olduğunu öğren ve aramaya inan.
  • artik yeterlilik sinavlari kadroya göre yapıldığında göre danışmanın tutumu kadar rektörlüğün de size olan ihtiyaci önemli . sınavlar kamera ile kaydedilmedigi surece ne yazik ki hep dengeler ön planda olacak.
  • doktora yeterlik sınavı, aslında tüm eğitim hayatı boyunca edinilen bilgi birikiminin, alana ve kaynaklara hakimiyetin tartıldığı kritik bir evredir. danışman hoca ile iyi bir iletişim kurulması her bakımdan faydalıdır. aynı zamanda jüri üyelerinin de çalışmaları ve alanlarına sundukları akademik katkıları dikkatle incelemeniz yararlıdır.
    heyecana gerek yok, size sorulan sorulara istenildiği kadar cevap verin. daha fazla ayrıntılı bilgiler vermeniz, size gelecek olan soruların zorluk derecesini artırabilir veya konuyla ilgili kapsamlı bilgi sahibi olmayan jüri üyesinin kıskançlığa kapılmasına neden olabilir. bilmediğiniz sorulara cevap veremeyeceğinizi açık yüreklilikle söylemeniz, saçmalamanızdan daha iyidir. jüri üyeleri tarafından eleştirildiğinizde tartışmaya girmemeye özen gösterin. yanınızda size yapılan önerileri kaydedeceğiniz bir not defteri ve kalemin bulunması, önemli uyarıları not almanız sınavın ciddiyetini artıracaktır. yeterlik imtihanını geçtiğinizde dr unvanın d'sini almış olursunuz.
    pandemi nedeniyle sınavlar kamera ile kayıt altına alındığı için art niyetliliğin ve keyfiliğin üst düzeyde hakim olamayacağı bir sınav olarak tanımlamamız yanlış olmayacaktır.

    abartılmayacak kadar meşakkatli olan bu sınava girecek herkese başarılar diliyorum.
  • şimdiye kadar bu başlığın olmaması ayıp gerçekten.. girecek arkadaşa başarılar..

    eskiden pastalar börekler olurduda şimdi nasıl bilmiyorum..

    edit:imla
  • gireceğiniz sınavın adını doğru bildiğinizden emin olun.

    (bkz: doktora yeterlik sınavı)
  • dünyanın en zor sınavları arasında yer aldığı biliniyor. karşınızda 5 profesör yani 5 beyine karşı siz teksiniz.
    bu şu anlama geliyor ola ki yumuşak karnınız yani es vereceğiniz bir sualin üzerine aynı anda 5 farklı kişinin sizi sıkıştırması.
    birinin soruları bitiyor diğerininki başlıyor o esnada ise sizi dinleyen 3, 4 ve 5 numaralı profesör sorusunu hazırlıyor çünkü gevelediğin bir anı yakalamıştır.
    velhasıl bu sınavın stresinden ayılıp bayılan kafayı tırlatanlar biliyorum.

    tavsiyelerden biri kesinlikle es vermeyin . nefes alışınızın değiştiğini anladıkları anda yükleniyorlar. bu yüklenmede demoralize oluyorsunuz ve orada o ip kopuyor gerçi bu taktiği buraya kadar gelmiş birisi elbette biliyordur.
    sorular bağlamında da detaylara bakın . o detaylardan neler çıkıyor allah affetsin. her şeyi saydın ama rakamı 7 verdin heyecandan oysaki 9dur.
    örneğin siz ismin hallerini 5 biliyorsunuz oysaki 9dur. bu arada onlara durum tamlayıcısı deniyor.neyse sayıyorsunuz dünya kadar şey ama 9 demedin ya da sadece 9 demeni bile yeterli bulup saydırmıyor o da var. çok kolay bir soru değil mi? asbhabhsa
    bekle kolay. eski türkçede 9 hâli say bakalım. bildiğin en baba sorudur. bunu herkes bilmez mesela.
    yine mesela kutadgu bilig en büyük eser bunu bileceksin. hele nüsha falan getirip okutturan mı dersiniz hatta clouson 'un sözlüğünden ki kendisinin değeri 12 bin tl bu sözlükten kendisi ingilizcedir buradan kelime arattıran var dakika tutturup.
    saha ile ilgili bilginizi hızınızla da ölçüyorlar.
    zor sözlük allahıma kitabına zor.

    baby face yüzcağızım stresten mahvoldum. ölüyorum yaşlandım resmen. ve gerçekten yaşlandım. fırtına gibi dolaşırdım ortalıkta şimdi pc başında tavuk gibiyim.
  • burada yazılanları okuyup ahiret sınavı tribine girmeyin yeter. hocalarınız manyak değilse veya kişisel bir husumeti yoksa alanınızdaki temel kaynaklara orta derecede hakim olup jüri üyelerinin yayımlarını okumanız genellikle yeterlidir. yukarıda biri de nefes alıp verişinizden durumunuzu anlıyorlar yazmış, sanki jojo's bizarre adventure bölümü anasını satayım *.

    bir de genelde bu tip sınavlarda asıl zorlananlar alan dışı doktora yapan kişilerden çıkıyor. daha branşın lisansını almadan, ilgili branşın araştırma tekniklerini, nosyonunu bilmeden o alanın doktoru olmaya çalışırsanız elbette zorlanırsınız.
hesabın var mı? giriş yap