• orijinali internette 250-300 tl civarına satılan bir ürünü 150 tl'ye instagram'dan almaya kalkarsan, üstelik bir alana bir bedava gibi almaya kalkarsan kusura bakma ben de gülerim. ben orijinal değilim diye bağırıyor o ürün.

    hayır 250-300 tl veren adamlar salak, bir sen akıllısın öyle mi?

    tanım: yeri geldiğinde haklı olunan bir eylemdir.
  • bir daha yapmamasi icin yapilmasi gerekendir.

    cevrenizdeki insanlar dolandirildiginiz icin sizinle dalga gecerlerse artik dolandirilmamak icin iki gerekceniz olacaktir;
    1- para kaybetmemek , 2 - dalga gecilmemek

    sizinle alay eden kisi guzel insandir , bi daha para kaybetmenize engel olur.
  • amerikali unlu bir dolandirici*, "durust bir insani dolandiramazsiniz" demisti. keza sulun osman'in "beni dolandirmaya calismayan kimseyi dolandirmadim" lafi var.

    ciftlikbank magdurlari calismadan hayvan gibi para kazanip tosun'u utme pesindeydi mesela. kimin utuldugunu gorduk hahahaha.

    canan karatay dolandirildiginda herkes cok sasirmisti, profesor nasil dolandirilirdi, ama ben sasirmamistim bu sebeblerden dolayi.
  • yarayla alay eder yaralanmamış olan
  • (bkz: tecrübeyi tecrübe etmek eşekliktir)

    bugüne kadar dolandırılan hiçbir insanla dalga geçmedim ama dolandırıldığı için çok üzüldüğümü de söyleyemem.

    şu teknoloji devrinde bir ürün satın almadan önce araştırma yapmayanlara ya da daha ucuz diye risk alanlara acıyamam.

    aklıma gelen ilk örnek istanbul bilişim’dir.

    internet üzerinden yapılacak olan 5 dakikalık bir araştırma ile bu firmanın ne kadar sıkıntılı olduğu, stokta gösterilen ürünlerin aslında olmadığı, para iadelerini binbir zorlukla aylar sonra yaptığı öğrenilebilir. bütün bunlara rağmen insanlar, firmanın internet sitesindeki fiyatların piyasa fiyatlarının altında olmasına kanabiliyor, kanmasaydı. belki ürün gelir umuduyla satın alıyor, almasaydı.

    bu tip insana acımak için bir sebebim yok maalesef. böyle böyle öğrenecekler dolandırılmamayı.
  • milyon tane yasal platform var iken siksok yerlere eft yapan kişi zaten dolandırılmayı hak etmiştir.

    dışarıda 10k olan şeyi 500e almaya çalışan ve sonuçta hıyar çıkınca şaşıran kişi ile doğal olarak dalga geçilir.

    bu cehalet değil ava giderken avlanmaktır.

    burda tek eleştirilecek şey adalet sisteminin bu tarz dolandırıcıları bir türlü yakalamaması. zaten onlarda bundan cesaret alıyor.
  • eski iş yerinde bi' abi vardı. sürekli kısa yoldan zengin olma hayali kurar işte bana para teklif edip bitcoini mi dersin, borsası mı dersin şans oyunu mu dersin "al şu parayı katla" derdi. yani zaten yapabilecek olsam kendi paramla yaparım diyince de bozulurdu. neyse bir sabah geldi gene bu çiftlik bank'tan bahsetti. o zaman yeni yeni popüler olmuş tabi. sistemi anlatıp duruyor bana. ben de; "ya abi bahsettiğin şeyin iktisadi hiç bir mantığı yok" diyorum anlamıyor. kısaca benim onu onaylamamı bekliyor. 50 defa uyardım yapma etme diye. sonra bir gün bir geldi satmış arabayı bankadaki tüm birikimle beraber sağlam bir para yatırmış. bir de gecenin bir vakti alarm kurup güya tavuk-inek besliyor falan. sonrası malum tabi paralar buhar oldu gitti.
    şimdi dalga geçsem kim bana ne diyebilecek? kaç defa uyardım. illa bir şeyler almak istiyorsan git altın al, araba al sat, git bi' işyeri aç ne bilim bi' proje falan yaz dedim dinleyen kim? üzüldüm, yılların birikimi gitti adamda. ama göz göre de lades demek bu. neyse sonra kendini iyi hissetsin diye teselli etmek te yine bana düştü.
  • güvene dayalı alışverişi hepimiz çoğu zaman yapıyoruz. instagram'dan çok kez karşılıksız ödeme yaparak alışveriş yaptım açıkcası. bu riski bildiğimden iyi araştırıyorum, yorumlara bakıyorum, bilen birilerini bulup fikrini alıyorum her zaman. bunu yapmadan körü körüne alışveriş yapanlara da geçmiş olsun, üzerine soğuk su içsinler.
  • toplumun oto kontrol mekanizmasidir. bu da toplumun uyeleri tarafindan bilincsiz yapilir. 10 adam olsun. 5i aptal 5i akilli. aptallardan biri hata yapinca, digerleri onunla dalga gecer. geri kalan 4 aptal da dislarindan gulerken, iclerinden “benim basima gelse ben de ayni hatayi yapardim, dalga gectiler, aptalca galiba, artik yapmiyim” der. bu arada aptallar ortalama aptal secilmistir. kafasina vursan yine ayni hatayi yapacak aptallar da var. onlari da ayri bir mekanizma ile ayiklamaya calisiyor toplum. cok da seyetmeyin. bir dert bin nasihattan iyidir. instagramdan aldatilmayi, daha aldatilmadan 10 kisi ogrendiyse bile toplum adina kardir.
  • günümüzün popüler dolandırıcılık yöntemlerini düşündüğümüzde zekice tasarlanmış dolandırıcılık yöntemi göremiyorum ben. yani az buçuk bir zekaya sahip insanın bu tarz şeylere kanmaması lazım.

    dolandırıcılık dediğimiz düzen de belli bir zeka altına hitap ediyor zaten. yani "savcılıktan arıyorum 100 bin lira ateşle" diyen adama nasıl ikna olabilirsin? her yerde 300 lira olan ürünü instagram'da 80 liraya görünce "ulan bir bit yeniği var" demiyor musun?

    hadi diyelim bir şekilde ikna oldun, insanlık hali boşluğuna geldi diyelim. dolandırıcıdan çok kendine kızarsın bu salaklığa nasıl düştüm diye. o kadar basit yöntemler yani.
hesabın var mı? giriş yap