• eskiden (2018-2019) devamli okuyup analiz yapmaya çalıştığım baslikti. 2020 de koronayla beraber afedersin am got dagilinca bir daha hic bakma geregi duymadim.
  • son durumları merak ettiğim başlıktır.
  • 2,5 sene önce bu başlık açıldığında ağustos ayında 6,20 civarıymış dolar.
    bugün 8,30 civarı.

    bu performansla 2023 yılı 11tl çıkıyor.

    gara gara düşünüyorum iyi mi.
  • (bkz: #114867559) ramazanla beraber iki dükkan da kapalı. geçen sene kapalı olan dükkanların vergi borcu ve benim bağkur borcumdan ötürü hesaplarımda bloke mevcut. esnaf yardım paketi adı altında yatırılan parayı vergi dairesi otomatik olarak çekiyor. baba evine ramazanı geçirmeye geldim sonrası allah kerim. bireysel olarak kredi çekemiyoruz zaten, esnaf olarak çekebilmek için esnaf sanatkarlar odasında bağlı olduğumuz odadan belge almamız gerekiyor onun için bile 350 lira aidat yatırmak gerekiyor. bekarım, tutumlu olduğumu düşünüyorum yaptığım birikimlerle ayakta duruyorum. 2001 krizi filan hikaye. bu süreci batmadan atlatan esnaf bi daha batmaz.
  • ukrayna'da inşaat işleri yapmayı planlıyorum. dolar türkiye'de artıyor, ukrayna'da sabit, hatta azıcık düştü bile. cebimizdeki dolar değer kaybetti yani durduğu yerde. tl olsaydı zaten kendini bitirmişti, dolar yaptık, yine aynısı oldu. bu türlü işlerde de hep terste kalıyorum. burdan iyi dileklerimi taa venüsüne gönderiyorum evrenin.
  • yok mu update?
  • iş yerlerinin büyük çoğunluğunun artık derdi dolar değil satış yapabilmek. (bkz: ölümü gösterip sıtmaya razı etmek) doların artışı zarar verse de covid sürecinde satış yapabilenler devam ediyor, dolar ile ilişkisi olmasa da satış yapamayanlar can çekişiyor. ilginç şekilde bizim şirket dahil bir çok şirkete covid süreci yeni iş fırsatları açtı. şanslıydık. ama yeni iş fırsatı açma şansı olmayanlar ve mevcut işi kapanmış veya küçülmüşlere kolay gelsin. gerçekten zor.

    covid sürecinde fiyatlar öyle saçmaladı ki, satmayan ürününde indirim yapsan da satmıyordu. satan ürün de çok zam yapsan da satıyordu. o yüzden dolar artışının fiyata etkisi pek hissedilmedi.
  • çelik ağırlıklı modüler ve taşınabilir yaşam birimleri üretiyoruz. 13 yıldır ilk kez özellikle galvanizli sacın dolar bazında bu kadar hızlı fiyatının arttığına şahit oldum. aldığım sipariş ve avanstan geriye pek bir şey kalmadı ama bir sözleşme var ve yerine getirmemiz gerekiyor.
    bırakıcam sanırım bu işi gibi.
  • maaşlı çalıştığım şirkette, patronum komple dolarla para kazanıyor, hala zam yapmadı yavşak. gelirleri düştü fakat farzı misal, 10k kar edeceğine 4k kar etmeye başladı. yani hala güzel kar edebiliyor..

    kendi eticaret işletmemde ise, dolar en azından 7,80 seviyelerine gelene kadar ithalatı durdurdum. son 1 yıldır da komple ithalata döndüğüm için şirketim park halinde. sanıyorum bu gidişle dolar inmez, bende o işi kapatırım..

    3. bir iş olarak danışmanlık yapıyordum, artık komple yurtdışı iş almaya başladım. yurtiçi insanlar çingeneye bağladı..
    çok büyük değil ama küçük küçük akmaya yeni başladı. gördüğüm şu, dışarıdaki insanlar da elinde para tutmaya başlamış. teksas'da 1 hafta sürecek iş aldım, koskoca abd para basmasına rağmen bunlara etkisi olmamış sanırım. çirkin pazarlık yaptılar.. genelde bu durumu pek yaşamazdım.

    --

    bir de arkadaşımdan örnek vereyim; mecburen ithalat yapıyor hammadde temini için.. temin ettiği hammaddeyi alması, getirtmesi, işlemesi fln bir dertti zaten. şimdi işlediğini de satamıyor. çünkü mecburen maliyet kalemleri arttığı için ortaya çıkan ürünün fiyatı da arttı. doğal olarak elinde üç beş kuruşu olan türk halkı da daha tutumlu davranıyor ve arkadaşım iş yapamıyor.

    en son başka iş yapacağım fln diyordu..

    --
    genel olarak sonu bok, bunu bu ülkedeki herkes çok iyi biliyor. herkesin beklentisi resmi olarak kabullenilmesi ve artık gerçekçi çözümler aranması.. artık imf mi gelir, acun mu verir o kısmı bilmiyorum.

    bildiğim şu, üreticiler eriyor, tüketiciler ise işlerin biraz farkında ama erime hızları git gide artıyor.. o tenceredeki kurbağalar misali, tencerenin altı son ayarda açık..

    birde hammadde krizi var kapıda, bizde gündem hiç normalleşmediği için bu tarz önemli uluslararası gündemleri takip edemiyoruz. ancak yaşayan biliyor... bu iş hepten bok.. çin dünyanın içinden geçiyor ve artan dolar kuruyla birlikte, ileride büyük bir hammadde krizi patlak verdiği an, ülke olarak kepenkleri kapatacağız..
  • dolar altı liraya doğru yol alırken bir tatil beldesinde teknolojik aletler satan bir mağazanın sahipleri "biz utanıyoruz müşteriye bu fiyatları söylemeye" demişti, şu anda kimseyle göz teması kuramıyorlardır herhalde.
hesabın var mı? giriş yap