• tom van avermaet'ın yönetmenliğini yaptığı, 2012 tarihli, belçika yapımı kısa film.

    steampunk atmosferine yakın bir düzlemde ölümün gölge fotoğraflarını çekme işini yapan bir adamın, ölüm-ötesi bir sanatsever olarak tanımlanabilecek fantastik bir varoluştaki diğer adama hizmet ederek 10 000 ölüm gölgesi karşılığı gerçek dünyada bir saat(ikinci bir şans) kazanmasını anlatır.

    insanların tam olarak ölüm anlarındaki gölgelerini toplayan bir koleksiyoncu gibi fikirsel ve görsel olarak akılda yer etmeye müsait unsurlar barındırır.

    masalsı bir görselliği, dolambaçsız bir trajedisi vardır.
  • resmi ingilizce adı death of a shadow olan 2012 yapımı 20 dakikalık kısa sanat filmi
  • tom van avemaet’in yönettiği ingilizceye “death of a shadow” olarak çevrilen belçika menşeili, 2012’de en iyi kısa film dalında akademi ödülünü almış yirmi dakika süren kısa film.

    ölümün sizi tamamen yok etmediğini adeta bir gölgeye çevirdiğini ve gölge olmanın mı yoksa yaşamanın mı önemli olduğunu sorgulatan yapımdır.

    filmi izlerseniz çevrenizde “the shadow collector” olup olmadığını bir araştırın derim.

    bir 8 aldı benden imdb’de
  • filme genel olarak kahverengi tonların hâkimiyeti göze çarpmakta. gölge koleksiyonunun sergilendiği mekânın, ışığın ve karanlığın kesişiminde beliren renklerle bezeli olması herhâlde bilinçli bir seçimdir diye düşünmüştüm ki yönetmen tom van avermaet'in bir röportajında bu tespitimin yerinde olduğunu teyit etmiş oldum.

    filmde aydınlık sahneler de bulunmakta ancak, ah şükür ki algılarımızda yanılsama yaşıyoruz ve bu sayede aydınlık sahneleri bir önceki karanlık sahnelerin ışıksızlığıyla karışık bir izle görebiliyoruz. kelimelerle ifade edilebilecek bir algı seyirmesi veya sıçraması olmadığı için kurşuna dizilme sahnesinin yarattığı izlenimi en güzel francisco goya tablosuyla anlatabileceğimi düşündüğümden the third of may'e bir göz atmanızı tavsiye ediyorum.

    not:
    aldığınız gölgeyi yerine koymayı unutmayın.
hesabın var mı? giriş yap