• 'en iyi tek bir cozum yoktur, her problem kendi sartlari icinde ele alinip degerlendirilmelidir' seklinde ozetlenebilecek yaklasim.*
  • i$letmeler acisindan; cevre, personel niteligi, teknoloji ve i$letmenin boyutu gibi farkli durumlarin analizi neticesinde i$letmeyi ba$ariya goturecek en iyi yapinin olu$turulmasi olarak aciklanabilir.
  • isletme derslerinin sinavlarinda can kurtaran yelegidir efendim bu yaklasim. isletmeye giris olur, isletme organizasyonu olur, isletme yönetimi olur, hangisi olursa sorunun gelisine gidisine göre bir yerinde tikandiysaniz hemen baglayacaginiz yer durumsallik yaklasimi olmalidir. bakin ne güzel özetlenmis "'en iyi tek bir cozum yoktur, her problem kendi sartlari icinde ele alinip degerlendirilmelidir" yani ne? hoca evirmis çevirmis soruyu köklemis, sizde isin içinden çikamamissiniz, baktiniz olacak gibi degil hemen durumsallik yaklasimi.. yani, hocam bu sorun klasik bir isletmede klasik yöntemlerle çözülemez, bu durum için benim önerim durumsallik yaklasimi kullanarak su su su sekilde çözümlenmesidir. meali: vallaha bu sorun galiba ikinci ünitede anlatilmisti ama ben orayi nassolsa çikmaz diye atladiydim, simdi burdan kivirdik kivirdik, olmadi finale çalisiriz artik. en sevdigimiz, nereye çeksen gelen kaypak bir yaklasimdir.
  • ilk defa 1967 yılında çevre koşullarındaki belirsizlik ve değişkenliklerin organizasyonlara olan etkilerini tartışan paul lawrenceve jay lorsch tarafından kullanılmıştır.
    "organizasyonlarda tek bir en iyi yol yoktur" kuramına ek olarak, "organizasyonda kullanılan her bir yolun etki ve verimliliği farklıdır" ve "organizasyonun oluşturulması,içinde bulunduğu çevre koşullarına da bağlıdır" tanımları getirilmiştir.
  • 1970 sonrasında ortaya çıkan, pozitif yöntemler kullanan (anket, istatistik, sayısal veri) örgüt yaklaşımı.
  • önderlik olayının oluştuğu koşullara ağırlık veren teorilerdir.
  • yöneticilerin daha iyi karar vermesi ve içinde bulunduğu durumu daha iyi tanıması gerektiği fikri vardır
    durumsalık yaklaşımında:
    organizasyon yapısını etkileyen iç ve dış etkenler vardır.
    organizaston bağımlı değişkendir.
  • sistem yaklaşımının 1970 yılından itibaren yapılan bir dizi araştırmayla yerini bıraktığı durumsallık ya da koşulsallık yaklaşımı adı verilen teoridir. organizasyonun içinde bulunduğu duruma ve çevresel koşulların özelliklerine göre yönetim biçimi ve sistemini etkileyen faktörlerin sayı, nitelik ve etkilerinin değiştiğini ortaya koymaya çalışan bu yaklaşıma göre her örgütün durumu, faaliyet konusu ve çevresi diğer örgütlerden farklıdır. örgütler üzerine etki yapan koşullar ve örgütün iç durumu da farklı olduğuna göre her örgütün yönetim ve organizasyon biçimi ve sistemi de farklı ve kendine özgü olacaktır.

    işletme ve çevre ilişkilerine yeni bir boyut getiren bu yaklaşım tasviri (deskriptif) ve gözlemsel (ampirik) niteliktedir. varsayımlara dayanmayan, işletmenin çalıştığı çevre koşullarının ve durumunun gözlenerek, araştırılarak ortaya konmasıdır. genellemeden ziyade, işletmenin içinde bulunduğu koşullara indirgeme söz konusudur.

    (bkz: yönetim ve organizasyon)
    (bkz: erol eren)
  • literatürde bazı yazarlar koşulsallık ( contingency) yaklaşımı olarak ifade etse de aslında koşulsallık yaklaşımı farklı bir durumu ifade etmektedir. koşulsallık yaklaşımında organizasyonun içinde bulunduğu çevre ile kullanılacak yöntem ve teknikler arasında fonksiyonel bir ilişkiyi içerir. yani koşullarımız t ise bu durumda x, y,z yöntem ve tekniklerinden faydalanılmalıdır. fakat durumsallık yaklaşımında içinde bulunulan durum iyi analiz edilmelidir ve bu duruma göre yöntem ve teknikler geliştirilmelidir. selami sargut "koşul bağlılık" olarak türkçe literatüre sokmuştur bu da kullanılmaktadır.
    durumsallık yaklaşımına bir de örnek verelim. klasik yaklaşımın ilkelerinden olan emir-komuta zinciri ilkesi klasiklere göre her durumda kullanılmalıdır verimliliğe giden yolda önemlidir. fakat durumsallık yaklaşımı olaya şöyle bakar proje işi yapıyorsan proje yöneticisine ihtiyaç vardır haliyle matriks organizasyon kurulacaktır fakat matriks organizasyonda çalışan 2 kişiye karşı sorumlu olacaktır biri proje yöneticisi diğeri de departman yöneticisi. işte emir-komuta ilkesine uyulmalı diye diretip matriks yapıdan vazgeçme z durumsallık yaklaşımını kullananlar.
  • ilkesiz olmak aslında.
hesabın var mı? giriş yap