• 1976’da sosyal bilimler fakültesi’ne bağlı davranış bilimleri bölümü olarak kurulan sonra 1982’de edebiyat fakültesinde sosyoloji bölümü adıyla bugünkü yapısına kavuşan bölüm.

    4 tane anabilim dalı vardır:

    - genel sosyoloji ve metodoloji anabilim dalı
    - uygulamalı sosyoloji anabilim dalı
    - kurumlar sosyolojisi anabilim dalı
    - toplumsal yapı ve değişme anabilim dalı

    ege sosyoloji aslında vasat bir sosyoloji okuludur. pek bir numarası yoktur. böyle sarsıcı bir ekol değildir. ne istanbul sosyoloji gibi özcü, yerlici bir çizgisi vardır ne de boğaziçi-odtü ikilisinin yabancı kaynaklara dayalı da olsa gösterdikleri heyecanı gösterir...
    ama taşra üniversitelerindeki sağcı sultasına girmiş sosyoloji mektepleri gibi de değildir. akademik kadrosu sağlamdır.
    aile ve göç sosyolojisine takmış vaziyettedirler.
    önal sayın bölüm başkanıdır. eski bölüm başkanı galiba ercan tatlidil hocaydı. göç konusunu iyi bilir.
    ülgen oskay, , neşe özgen, hale okçay üçlüsündan oluşan kadın insiyatifi bilhassa dikkat çekicidir.
    ülgen oskay sosyoloji tarihi okutur, hale okçay ise türk sosyologları dersini hakkıyla verir.
    neşe özgen okulun iyi hocalarındandır. yöntem dersi verir.
    *
  • sosyal antropolog prof.ali riza balaman in 1984 yilinda (aydinlar dilekcesinde imzasi oldugu icin) yök tarafindan atildigi bolumdur.
    uzun yillar prof ulgen oskay ve prof onal sayin baskanliginda ogretime devam edilmistir.
    diger unv.ler deki sosyoloji bolumlerine gorece cok iyi egitim verilmektedir.
    bizim donemimizde en zorlu dersler mumtaz hoca nin verdigi alan arastirmalari ve yöntem ile prof.altan eserpek in verdigi toplumsal degisme dersleriydi.
    nihat erdogan, kürsad bumin, prof.ahmet aslan, prof.ülgen oskay, prof.önal sayin, prof.ercan tatlidil. o donem asistan olan nese özgen herbiri apayri muhim bilgi kaynaklaridir.
    ve onlar sayesinde sosyolojiyi ama en cokda yasami, tarihi, bugünü/yarini, dunyayi daha iyi anlamak olanagi bulmusumdur.
  • ogencilerine teorik bilgi yuklemesi yapan ender sosyoloji bolumlerinden biridir kanimca. soyle ki, bu bolumden mezun olundugunda her konuda entelektuel lafazanlik yapabilecek donanima kavusur insan. ancak sorun hic bir konuda derinlemesine bilgi sahibi olunmamasindadir. yok bu bana yeter diyenler icin idealdir. ancak akademik hayatina devam etmek isteyenlere zorunlu olmadigi halde tez almalarini tavsiye ederim. ha bolumde kendisinden tez alinacak biri kaldı mı, o ayri tartisma konusu. bu cevaba en yakin kisi derslerdeki musavari tavriyla guzel hatimler indiren saglam bir marxsist oldugunu dusundugum hocam bekir balkız'dir. cok konusur ama belagati iyidir. neşe özgen'in gidişiyle en verimli ve sağlam hocasını kaybetmeyi de başarmış bir bölümdür. artık körler sağırlar birbirini ağırlar.
  • 25-26-27 mart 2009 tarihlerinde sosyoloji öğrencileri kongresine ev sahipliği yapacak olan bölüm.
  • tartışmasız türkiye'nin en iyi, en prestijli sosyoloji bölümdür. özellikle uluslararası arenalarda isim yapmış olağanüstü verimli hocalarımız doç. dr. hale okçay, yrd. doç. dr. dilek yeşiltuna ve muadilleri olan göknur bostancı ege, aylin nazlı gibi akademik ünvanların kendilerine yetmediği, isimlerini her andığımda ayrıca salavat getirdiğim pek değerli bilim insanlarını bünyesinde barındırmaktadır. sosyolojini ne olduğu değil ama ne olmadığı en iyi bu bölümde öğretilir. zira tonton dedemiz ve bölümün sınıf başkanı, fransız ekolü, herkesi mutlu edeyim, kimseyi kırmayayım derken bir ve hatta iki neslin cayır cayır yanışını seyretmiş olan prof. dr. önal sayın'ın aile sosyolojisi dersine girdiğinizde 3 haftada bitecek konuların nasıl olup bir yıla yayıldığını görünce anlarsınız sosyolojinin ne olmadığını.

    not: edit yakındır.
  • gittikçe değişen bir bölüm oldu. son 5 yılda bölümün 3 değerli profesörü emekli oldu. şimde de %30 ingilizce eğitime geçti. aile sosyolojisi dersinin verilmemesi, siyaset sosyolojisi dersininde seçmeli ders haline gelmesi ve sırf ingilizce olduğu için abuk sabuk derslerin programa konması ile saçmalayan bölümüm.
  • ikisi (edit: bölümdeki iki prof) hariç bütün öğretim üyeleri ve asistanlarının lisans-master-doktora derecelerini aynı bölümden aldığı, yüzyıllardır başka köye kız vermeyen/başka köyden kız almayan bölüm.

    aile sosyolojisi çalışılıyormuş ya burada, kendilerine inbreeding tartışmak iyi gelebilir .

    edit: ege dışında bir üniversite kapısından içeri girmiş hoca sayısı iki değil üçmüş, bir ar.gör'ün de lisansı odtü, ama kaçınılmaz olarak, doktora ege.
  • yaklaşık 25 yıldan beri bölüm başkanlığını yürüten önal sayın 2014 ocak ayında emekli olacaktır. bölüm başkanlığı totosu şimdiden başlamıştır.
  • hale okçay'ın bölüm başkanı olmasıyla evlat olsa sevilmeyecek bir bölüm halini almıştır.
  • bölüm içi istikrarsızlıklar ve akademik kadro içerisindeki uyuşmazlıklar sebebiyle öğrencileri kim vurduya getiren bölümüdür.

    edit: 28.09.2017 tarihinde gerçekleşen sosyoloji bölümü kep töreni sırasında, üzerinde "hocama dokunma", "özerk üniversite", "adalet" gibi yazıların olduğu a3 kağıtlar kaldıran bir grup öğrenciye ve konuşma yapan bölüm birincisine, bölüm başkanı hale okçay tarafından disiplin soruşturmasının açıldığı ve hiçbir hocanın bu öğrencilere sahip çıkmadığı yüz karası bir bölümdür. soran olursa "sosyoloji biat etmez" dersiniz, "siz sosyolog olacaksınız, olaylara tepkisiz kalmayın" dersiniz.
hesabın var mı? giriş yap