• 2018'i görmeden türkiye'de çok ciddi temel besin ve su kıtlığı yaşanacağı öngörüsü.

    ister felaket tellalı diyin, ister hain damgası vurun umrumda değil.

    gözlem gücüne güvenen, ekoloji, çevre ve ekonomiden az çok anlayan biri olarak başlık altında eğer sırası gelirse tek tek açıklayacağım somut verilere dayanarak söyleyebilirim ki ekonomik kriz gibi soyut bir buhrandan öte bizi kıtlık bekliyor.

    türkiye'de çevre bilincinin de sıfırın altında olmasından mütevellit korkarım 90'lar somali'si olma yolunda ilerliyoruz.

    ben tarihe notumu düşeyim, uyarımı yapmış olayım en azından.
  • reyiz'in çıkıp da tarım, çiftçi, tohum üretim falan fişman diye fırça kayması da aslında devlet kademesinde de böyle bir bilginin, en azından korkunun varlığına işaret ediyor.

    türkiye'de kirlenmemiş su kaynağı her gün azalıyor. hiçbir büyük şehirde içme sularımız içilebilir değil artık.

    kamu spotu olarak yayınlanan gübre kullanmayın uyarıları da bu tehlikenin önünü almaya çalışan beyhude bir çaba. nitekim on yıllardır başta içanadolu olmak üzere tüm yurdun su kaynaklarına resmen tecavüz edildi.

    et kıtlığı halihazırda çekiliyor zaten. bunun yanına tohum yasaları nedeniyle tarım krizi de eklenmiş durumda. balıkçılık olarak dünyanın 300 sene gerisindeyiz an itibariyle, 87'deki hamsi krizi zaten karadeniz'e güvenilemeyeceğini göstermişti. offshore kafes balıkçılığı yapacak alt yapı, bürokrasi ve teknik elemana sahip değiliz.
  • her şeyi ithal etmekteyiz halihazırda.

    olası bir döviz dalgalanmasında eğer tarım ve gıdada dışa bağımlıysanız, endüstriyel gelişiminiz geri kalmışsa, niş üretim yapan yüksek teknoloji şirketleriniz yoksa en büyük banknotunuzla sakız bile alamazsınız.

    tohum alacak dolarınız kalmadığında üretmek yerine üç beş dolarınızla hammadde almaya başlarsınız, o parayı da bitirince elinizde hiçbir şeyiniz kalmaz.

    şu an ülkede para eden hiçbir şey türk sermayesinin değil. sen maç izlemek için digitürk alıyorsun ama parası ülke dışına katar'a gidiyor. telefon faturasını ödediğin zaman o para dolaylı yoldan avrupalı sermayedarların cebine giriyor, otomotiv, teknoloji, enerji vb hepsinde bu böyle.
  • son birkaç yıldır gelen ekonomik krizi perdelerle örtülerle kapatmaya çalıştık, halktan gizledik, televizyondan verdik afyonu unuttuk.

    artık mızrak kılıfa sığmıyor. devlet saklamaya çalıştıkça oluşacak olan buhranın boyutu ve trajedisi artıyor.

    kriz var ne yapalım? araplara şunun sözünü verelim, araplara burayı peşkeş çekelim diye diye denizi kuruttuk. elimizde para eden bir şey kalmayınca araplara neyi peşkeş çekeceğiz?
  • öngörüme göre kıtlık olmayacağı en azından 2018 yılında olmayacağı,
    belki 20 sene sonra olabilir ama çok yakın zaman da olmayacaktır,
    afrika ülkeleri gibi yakın gelecekte türkiye kıtlığa girmez.
    anadolu toprakları her zaman verimli topraklardır.
    4 mevsimi vardır,yağmuru vardır,
    bereketli topraklardır.
    allah vermesin kıtlık olsa bile
    türk milleti yardım sever millettir,
    birbirlerine yardım eder kollarlar,
    ama kriz var zenginin daha zengin olacağı,
    fakir daha fakir olacağı zamanlar gelecek,
    fakat açlıktan kimse ölmeyecek.
  • kuraklığın farkında olmayanların "bize bir şey olmaz" rehavetine kapılmaları hata olur.

    1 aydır güneye 2 damla yağmur düşmedi. meteorolojiden inceleyin kurak bir yıl geçirdiğimizi farkedersiniz. zaten küresel ısınmanın hızının artması ile kuraklık ilerleyen birkaç senede küresel problemlere yol açmaya başlayacak, önümüzdeki çeyrek asırda bu nedenle su savaşları ve göçleri öngörülüyor.

    türkler yardımseverdir, yunanlar nemelazımcıdır, almanlar dedikoducudur gibi genellemelerle kitlesel felaketlerin üstesinden gelme senaryoları bir değil malesef. insanların yardımseverliği kendi karnı doyduğu ölçüde vardır. bugün bir ekonomik çöküş ve akabinde kıtlık olsa ve devlet kontrolü kaybetse kaos başlar. o kaos içinde 2 dilim ekmek için insanlar birbirini boğazlamaya kalkınca türklük falan yalan olur.

    topraklarımız verimli yalanı da ayrı bir ilkokul hayat bilgisi argümanı. hangi topraklarımız verimli? tuz gölünden geriye akiferler aracılığıyla yürüyen tuzlanmış, su kaynağı kalmamış içanadolu toprağı mı? konya kadar hollanda'nın tarım geliri bizimkinin bilmem kaç katı açın bakın.

    hap kadar bahçeniz veya birkaç dönüm toprağınız için sulama yapmak mesele değildir şu an ama ülke genelinde tarım alanları ve su kaynakları alarm veriyor onu da bilin.
  • (bkz: entry nick uyumu)

    yakın tarihte özellikle türkiye gibi bir ülkede kıtlık olması en azından 50 sene içinde pek mümkün değildir. dünyadaki tüm devletler bize karşı birlik olup hepbirlikte saldırmaz ise tabiki. saçma bir öngörü olmuş.
  • götünden tespit diyecektim ama gözlem gücü diyelim haydi, sallayan birine cevap yetiştiremezsiniz ya, ee işte şimdi burada yetiştirilmeye çalışılıyor.

    veriyle konuşalım önce gözlem gücümüzü de rüyalarımızda değerlendirelim. daha zevkli oluyor inanamazsan dene bak.
  • daha öncekilerden tek farkı ismin zikredilmemesidir.
    birazcık kafası çalışan bir vatandaş cebine giren çıkan para hesabını yapabilirse durum ortadır.
    bunu anlamak için iktisatçı olmaya gerek yok.
    hiç bir zaman iş sıkıntısı çekmemiş biri olarak, iki aydır iş bulamıyorum ilan çok az. işverenler yanındakini çıkarmanın derdinde. alım gücü çok düştü, her zaman geçindiğim para ayın ortası olmadan bitiyor.
    piyasalar huzursuz, kimse önünü göremediği için yeni yatırıma büyüme riskine girmiyor.
    umarız fazla uzun sürmez bu süreç.
    iyimser olmaya çalışıyoruz ama umarız bu dönem bir yerimize daha fazla teğet geçmeden sona erer.
hesabın var mı? giriş yap