• haberlere bakarken denk geldim. hindistanda 12 saat içerisinde 1.5 milyon gönüllü 66 milyon ağaç dikerek rekor kırmış. geçen senenin rekoru ise 50 milyon ! link

    50 milyon veya 60 milyon ağaç diyince pek bir anlam ifade etmeyebilir ama şöyle bir hesap yaparsak miktarı gözünüzde canlandırabilirim sanırım. türkiyede senede 10.000 hektar orman yanıyor. 1 hektar da ortalama 1500 - 2000 ağaç bulunuyor. kısaca türkiyede 1 senede yanan ormanların 4 katından daha fazla ağaç sadece 12 saatte dikilmiş.

    ülkemizde , hindistandaki kadar gönüllüyü göremesekte*, yeşili seven çevresini güzelleştiren bir çok insan var. ekşi sözlükte varolan bu potansiyeli kinetiğe çevirecek önemli bir güce sahip. küresel iklim değişikliği kapıda ve bir an önce bireysel olarakda bir adım atmamız gerekiyor. geleneksel ağaç dikme günü farkındalık oluşturmak için iyi bir adım olabilir.
  • ekşi şeyler'le birlikte hayata geçirdiğimiz ekşi orman projesi kapsamında planimiz her 5000 fidana ulaştığımızda dikim yapmak. (bugün itibarıyla dikilecek 4340 fidan birikti.) bu anlaşılacak kurumun çalışma tarzına, dikilecek ağaçların türü ve buna bağlı olarak dikim dönemine ve belki
    dikim bölgesine göre değişiklik gösterebileceğinden (-misal- 5000 fidana temmuz 2017'de ulaşırız ama dikim dönemi bir sebepten -yine misal- ocak 2018 olur, o zamana kadar biriken fidanlar da dikilir, 6000 fidan olur, bilinmez, kimse bilmez.) şimdiden kesin tarih vermek zor olacak ama bu dikim dönemlerini sözlükte duyurup, yazarlarımıza zaten kendilerine ait olan bu ağaçları elleriyle dikme fırsatı yaratmak zor olmaz diye düşünüyorum. bu konuyu ekibimiz gündeme alacaktır.

    bugüne kadar ellerimle toplamda bine yakın ağaç diktim*, onbine yakın ağacın dikilmesine aracı oldum. (bkz: ekşi sözlük ormanı/@kanzuk) diyeceğim o ki, ağaç umuttur, ağaç dikmek umut yeşertmektir.

    o sebeple, olursa çok iyi, çok da güzel olacak gündür.
  • bence zaten orman olan yerlere değil de, çankırı gibi ankaranın dış kesimleri gibi çorak boş alanlara yapılırsa daha anlamlı olacak etkinlik. ziraat mühendisi arkadaşlar o iklime uygun ağaç çeşitlerini belirler ve ona göre ağaçlar dikilebilir. benim de şartsız destek vereceğim etkinliktir.
  • +1 imle yanınızdayım. son zamanlarda sözlükten çıkan en güzel fikir. içimiz bu kadar kararmışken yapılırsa kaostan kararan kalplerimize bahar gelir lan !
  • (bkz: ben varım)
    (bkz: varım diyor)

    ya kar düşmeden eylül-ekim gibi
    ya su yürümeden mart-nisan gibi
  • büyük bir şevkle katılacağım aktivite.

    yıllardır etrafımdaki tepelere orman diplerinden çam, bahçeden meyve fidanı, gül vs getirip diken biri olarak bu etkinliği topluca yapmanın çok daha işlevsel ve bilinçlendirme açısından değerli olacağına inanıyorum.

    mart sonu nisan başı civarları gibi, eskişehir, ankara, çankırı tarzı ormandan yoksun yerlerden birinde düzenlenebilir bu etkinlik.
  • +1 imle desteklediğim müthiş öneri. mesaj kanalıyla birbirimize ulaşmalıyız.
    bu ülkede bu işi biz yapmazsak başka kesimler nasıl yapsın.

    hayatımda hiç zeytin ağacı dikmedim. bu yıl bunu yapmak isterim. malum, insanın olmadığı zamanlarda bile varolan bu ağaç eminim tarih boyunca bu kadar aşağılanmamıştır.

    gerekirse belediyelerle konuşulur, sponsor bulunur.
  • sözlük platformunda tüm kalbimle destek vereceğim etkinliklerden biri olacaktır. ağaç sevgidir, saygıdır, kültürdür, ümittir, sağlıktır, hayattır, berekettir, candır... böyle bir gündem oluşturanlara da en büyük saygılarımı sunuyorum. emeğimizi, zamanımızı doğa için harcayalım. bundan daha büyük bir güzellik olabilir mi?
  • koşa koşa katılacağım kampanya. hatta en az on kişi daha getirmezsem adam değilim.
  • artılarımla koşa koşa katılacağım etkinliktir.

    çok anladığım bir iş değil ne yazık ki. yani ağaç dikmeyi biliyorum tabii ki ama ne nereye dikilir onu bilmiyorum. büyükşehirde asfalt ve çimento egemenliğinde yaşayan pek kimsenin de bildiğini sanmıyorum.

    sözlükteki ziraat mühendisleri ve bahçıvanların yardımları ve çevreci derneklerin destekleriyle çok güzel işler yapabiliriz.
hesabın var mı? giriş yap