• bilimum kafir milletine göre türk hava yolları nın her türlü sikerttiği şu sıralar dünyanın en gözde 4 hava yolunun karşılaştırması.

    http://backpackerlee.wordpress.com/…tar-vs-turkish/

    (bkz: emirates)
    (bkz: etihad)
    (bkz: qatar airways)
    (bkz: türk hava yolları)
  • hepsiyle en az 3'er kere ucmus olarak emirates havada karada goturur dedigim karsilastirma.
  • ilk 3ü bedava yakıt sayesinde zirvededir. sonuncusu da istanbulun coğrafi konumunun etkisiyle bu başarıda yer edinmiştir. ayrıca ilk 3ünün patronu arap yöneticileri ingilizdir. sonuncusu rize ve hatta çayeli hegemonyasındadır.
    ancak dünyanın en iyi 10 havayolundan 4ünü oluştururlar.
  • arsenal vs mcity vs barça
  • dördünün de economy class'ında yolculuk etmiş birisi olarak kafadan "emirates" diyeceğim versus.

    economy class diyorum tabii tekrar diyeyim de ukalalık yapıyormuşuz gibi de gözükmesin.

    emirates'in yemekleri diğer körfez havayollarından daha iyi. thy damak tadı olarak bizim için kral ama emirates gerçekten iyi. kabin, rahatlık vs derseniz o konuda qatar'ı yine geçin. en kötüsü qatar zaten. (en az iyisi) ancak rötar mevzularında ise etihad direk imparator. 45dk-2saat arası garanti çakıyorlar hiç afları yok. thy'de rötarların başarılı (!) firması. emirates'le 2 kez hiç rötar sıkıntısı yaşamadan seyahat ettiğim kendilerini bir adım öne koyarım.

    velhasıl bu işin profesyoneli değilim ama bir müşteri olarak

    1-emirates
    2-thy (yemeklerde en iyisi ama emirates biraz daha çeşitli, alkol vs...)
    3- etihad
    4-qatar. (mahkeme duvarı gibi suratlar, birşey sorarsan küfür gibi algılayan tipler, yemeklerde de etihad'la beraber en alt sıradalar.ha bir de sıkış tepiş geldi bana nedense. boeing ya da airbus ama kastı nedense bi kere)

    ha, siz siz olun star alliance olayını takip edin. o ayrı. gerektiği anlarda hayat kurtarabilir. en iyi hizmet/havayolu başka şey bu başka şey. yoksa emirates thy'yi götürüüür getirir.

    (bkz: star alliance)

    edit: emirates daha iyi. bu yazı tutarsız gelmiş olabilir ama sondaki bakınız, kritik olabiliyor bazen.
  • thy'nin "middle east airline" olduğunu öğrendiğimiz karşılaştırma.

    türkiye, her ne kadar bana göre olmasa da özellikle akp döneminde ortadoğu ülkesi olmuştur ancak thy, bu karşılaştırmada adı geçen diğer firmalarla o bahsedilen anlamda aynı kategoride bir havayolu değildir. neden derseniz:

    - thy 80 yıllık havayoludur, diğerlerinin en eskisi 30 yıllık bile değil.

    - türkiye'nin 100 yıla yakın havacılık tarihi ve kültürü varken bu arkadaşların havacılığı tamamen parayı bastırıp en yeni çıkan uçağı alma üzerine kuruludur (son yıllarda malesef thy de buna yönelmeye başladı).

    - thy çoğunlukla türk pilot kullanır, diğerleri çoğunlukla yabancı.

    - thy uçuş görevlilerini kendi vatandaşlarından seçer, diğerleri singapur, tayland, rusya, hollanda falan.

    bunları "thy diğerlerinden iyidir" anlamında yazmıyorum sadece "middle east airline" olma konusunda thy'nin diğerlerinden biraz farklı olduğunu anlatmaya çalışıyorum.

    karşılaştırmaya gelince, bana göre emirates her türlü basar. thy o koltuk aralıklarına sahip olduğu sürece isterse uçağın içinde kendin pişir kendin ye mangal servisi versin yine de benim sıralamama giremez.
  • yıl olmuş 2014 hala lufthansa mufthansa diyen malların olduğunu gösteren karşılaştırma.

    büdüt: elin hintli'sinin filipinli'sinin pilotajıyla tarihinde uçak kaybetmemiş, hala alman disiplini şöyle böyle.
  • karsilastirmaya konu iki havayolunun yetkili insanlari ile baglantilari bulunan bir insan olarak (sayemde bu havayollarinin hub olarak kullandigi havalimanlarinda yeni tesisler insaa edildi), biraz olaylara iceriden hakim olan biri olarak,

    -thy disindakiler, zarar/kar diye dertleri yoktur. zaten petrolun ucuz oldugu yerlerde, devletlerin petrol zengini oldugu (emirates haric) yerlerde, devletin destegi ile zarar da etseler kapanir. (katar'in doha havalimani 5 sene gibi gecikme ile yeni acilabildi ki birkac seneye olmaz insallah ama pistlerinde problem cikabilir)

    - thy haricindekiler, personele gobekten bagli degildirler. bir hostes, ucaktaki turbulanstan dolayi bilegini burksa ve bu 3 ay iyilesmese, is akti sonlandirilir, herhangi bir tazminat odenmez. thy bunu yapsa, karsisinda, dogan medyasinin alman ortakli hurriyet'ini ve digerlerini bulur. (ki yapmamasi veya yapamamasi da iyidir)

    - thy haricindekilerin ulkeleri, batili guclerin gudumundedir. her yil batili ulkelere, yaklasik 50 milyar dolar civarinda para oderler. (bunlari batili sirketlerin haketmedikleri halde kazandiklari insaat isleri, savunma harcamalari vb. olarak oderler. aciktan degil.) bunun karsiliginda guvenli bir ortam satin alinir. birlesik arap emirlikleri, iran'a 100 km otede bir ulke, nukleer santral insaa eder, kimse sesini cikarmaz. ama turkiye enerji icin, iran kendi cikarlari icin insaa etmeye kalkar, basina gelmedik kalmaz bu ulkelerin.

    -thy disindaki havayollari ile ucmak cogu zaman daha iyidir. bircok noktaya ucuslarinda (bati ulkeleri ya da hindistan, nepal, banglades gibi insan bu ulkelerde calisanlarin cogunlugunu olusturan ulkeler disinda) ucaklar bostur. thy ile ise, deve kesen diye elestirilen yonetim zamaninda transit yolcu sayisi katlandi kat kat, ucaklar genelde doludur. thy tum hesaplarini halka vermek zorunda olan sirkettir, digerlerinin boyle bir derdi yoktur.

    - thy disindakiler, arap parasi ve batili akli (katar havayollari basinda ise katar'li -ama yari arap- ama kendi yaglari ile kavrulduklarindan gene digerlerine gore saygi duyulasi yonetime sahiptir) ile yonetilir. thy ise turkiye'nin parasi ve turkiye'lilerin yonetimindedir.

    - thy, halkin kendini bir muhalif goren kesimi, dogan medyasi -ki alman ortaklidir, tarafindan kiyasiya elestirilir. oyle ki, sirf internette donen geyik -hicbir gercege dayanmayan- soylentilerden dolayi ve bu soylentilerin twitter vb.'de tc vatandaslari tarafindan yansitilmasi uzerine, bati basini thy hakkinda imaji bozacak haber yapar. ornek: thy'de kirmizi ruj yasagi, kiyafet duzenlemesi ile ilgili bati basininda thy ile ilgili cikan haberler, kendi ulkesinin vatandasi neden thy'ye bu kadar kotuluk yapar diye dusundurur.
    bu karsilastirmada olan diger havayollari sirketleri, abd'de bildigim iki sirkette (ucus ekibinden tanidiklarin deyisi ile) cok daha siki kurallar vardir, bazilarinda hostes sacini belirlenen stillere uygun yapmalidir, saci bozuk, kiyafeti kotu gozuken hostes amir tarafindan uyarilir. 3 uyari isten cikarilma demektir, tazminatsiz. thy'de ise normal bir duzenleme, salak vatandaslarimiz tarafindan abartilir da abartilir.
    diger ulke havayollarinda, ben bu listeye lufthansa ve british airways'i de ekleyeyim, ulke gazeteleri bu sirketlerin hakkinda kesin deliller olmadan olumsuz haber yap(a)mazlar.

    -thy tum saygin listelerde, dunyanin en iyi 10 havayolu icerisindedir.

    - thy dunyanin en cok noktasina ucup, koltuk doluluk orani %80'lerde olan (%30-%40 koltuk doluluk orani bir ucagin bir seferdeki ucus masrafini cikartir kaba hesap ile) tek havayoludur.

    - thy, akp doneminde ve akp yakini yoneticiler tarafindan bu basariyi sagladigi icin, batsa da kurtulsak denilecek durumdadir tc vatandaslarinin %10'luk azinligi tarafindan.
hesabın var mı? giriş yap