• agir ruhsal sorunlarin, gunluk streslerin, bagimliliklarin, ofke, endise, aci, uzuntu, sucluluk gibi olumsuz duygularin, uyku duzensizlikleri, sinav heyecani, guvensizlik, yersiz korku gibi problemlerin ortadan kaldirilmasinda kullanilan, kisinin kendi kendine uygulayabilecegi bir yontem.
  • eft uygulamasi için öncelikle kisilerin kendi sorunlarinin, bagimliliklarinin bilincinde olmalari gerekir. zira eft ye ihtiyaci oldugunu düsündügümüz ruhsal yönden sagliksiz bireyler kendilerinde ve hayatlarinda degistirecek birsey olmadigina inaniyorlarsa eft bir fayda saglamaz.
  • gary craig bu işin pîri ve kurucusudur.

    http://www.emofree.com/
  • türkiye'de ciddî mânâda eft ile uğraşan bir yüksek mühendis için:

    (bkz: ahmet koçel)
  • göz kapağını eşşek arısı sokmuş birini hayalinizde canlandırın... tek gözü kapanmış. acılar içinde kıvranıyor...

    iki tur eft den sonra: gözü açılmış, şişi inmiş, acısı geçmiş... ve de karşımda öyle gülümseyerek oturuyor, ne olduğunu kendi de tam anlamamış. ben zaten şoktayım, rüya mı görüyorum diyorum içimden...

    sonrasında kabak koyunda adım üfürükçüye çıktı.
  • meridyen sistemine dayali bir kendi kendine tedavi seklidir. insan vucudundaki meridyen sistemi, enerji alanimiz ve fiziksel bedenimiz arasindaki etkilesim merkezidir. enerji akislarimizda tikanmalar oldugunda meridyen sisteme dogru olan enerji akisinda da benzer sorunlar ortaya cikar. bu tikanikliklar once farkinda olmadan yansittigimiz dusunceler ve duygular olarak zihnimiz tarafindan yansitilir sonra da fiziksel olarak vucudumuz tarafindan uygulanir.
    meridyenler vucut boyunca enerjiyi asagi yukari tasiyan kanallardir. her biri vucuttaki bir organla ilgilidir. akupunktur noktalari da bu enerji kanallari uzerindedir ve bu noktalar vasitasiyla meridyen sisteme enerji gonderilebilir.
    eft ile yapilan sey ise degisik meridyenlerin baslangici veya sonu olan akupunktur noktalarina hafifve vurmaktir. eft'nin ise yaramasi icinse cozmek istenen ozel sorun uzerine odaklanarak bu vurus isleminin gerceklestirilmesidir. probleme odaklanmak meridyen sistemde bir aksaklik meydana getirir ve bu hafif vuruslarimizla ortadan kaldirilir.
  • oytun okkır'a göre tanımı;

    "duygusal özgürleşme teknikleri, bir alternatif tıp dalıdır, uygulaması ve öğrenmesi kolaydır. kişinin sorun olarak kabul ettiği her şeyi çözmeye adaydır ve çok etkilidir. en derin psikolojik ve en ciddi fiziksel sorunlar, takıntılar, korkular, sakatlıklar, genel motivasyon yükseltme, kötü motivasyon giderme ve aklınıza gelen tüm hastalıklar için uygulanabilir.

    eft’yi oluşturan alt disiplinler arasında akupunktur yerine akupres, hipnoz, modern psikoterapi ve nlp vardır.

    her sorunun altında duygusal bir olay ve o olayın bir duygusu vardır. bu duygu kişiyi o kadar yaralamıştır ki kişi hasta olmuştur, vücudun kendini hasta ettiğini söylemek de mümkündür. çözüm, kişinin o olay ve duygu ile barışması ve kendi kendini hasta eden vücudun, kötü bilinçaltı kaydının, iyi ve olumlu kayıt ile değiştirilerek kendi kendini tedavi etmesidir.

    uygulama, vücuttaki enerji meridyenlerinin tepe noktalarının akupres ile uyarılıp, bu meridyenlerdeki tıkanıklıkların giderilmesi ve aynı anda kişinin terapistinin söylediği replikleri tekrar etmesi temellidir. uygulama esnasında kişi bilinçlidir ve seans genelde 10-15 dk. kadar sürer.

    90’lı yıllarda gary craig tarafından bulunmuş, bugün dünya üzerinde yüzbinlerce kişinin uyguladığı bu enerji psikolojisi tekniği için sihirli değnek benzetmesi yanlış olmaz." şeklinde yapılmış olan tekniklerdir.
  • pazartesi sabahı başımda sağlam bir başağrısı ile uyandığımda, bu ağrıyı ilaçsız geçirmenin bir yolu olmalı diyerek evde dört dönerken, google'ın başına geçip dur bakalım neymiş şu birkaç yıldan beri duyduğum eft diyerek araştırmalara koyuldum. eft'nin hayatımda ilk defa bir ağrımı ilaçsız geçirdiği yetmiyormuş gibi, bu hafta hastane ve ameliyatla gerginleşen bünyeme doğru zamanda hızır acil gibi yetişen bir sistem olduğunu farkettim.

    eft, uzakdoğunun beden meridyenleri sistemini temel alarak, bu meridyen noktaları üzerine vuruşlarla yapılan basit ve etkili bir çalışma. her fiziksel rahatsızlığın altında negatif bir duygu durumunun yattığı varsayımıyla, ki bu varsayım artık modern tıp tarafından da kabul edilir hale geldi, enerji geçiş noktalarına vuruşlar yapılırken, bir yandan da negatif duygu durumunun öncelikle kabulu sonra da dönüşümü sağlanıyor. olumlama noktasında, secret-vari, özünde bilinçaltı programlanabilir olduğu için doğru ama korkuyu gözardı ederek aslında tetiklediği için eksik ve işe yaramayan sistemlerin aksine, eft önce kendinizin her halini kabul etmenizle çok daha kolay çalışıyor. bu nedenle hadi canım bende eksiklik, kızgınlık, kırgınlık duyguları ne arasın gibi peşin kabullerle işe girişirseniz, yolunuz epey uzar, çünkü sistemin ilk aşaması bu negatif duyguları kabulden geçiyor. ikinci aşama ise dönüşüme yönelik olumlamalar içeriyor ve burada da dönüşümü kabul önemli. bu olumlamaların amacı, aynı olay veya durum için paradigma değişimi yaşayarak, yeni bir bakış açısı edinmek. bu nedenle genelde bu çalışma için egoları katlayıp bir rafa kaldırmakta fayda var.

    konuyla ilgilenenler için youtube'da brad yates adlı eft uzmanın çalışmalarını tavsiye edebilirim. daha fazla bilgi için gary craig'in web sayfaları incelenebilir.
  • herhangi bir fiziksel rahatsızlığımın olmadığı bir dönemde, sadece içimdeki derin öfke, hınç ve bunlarla birlikte promosyon olarak gelen mutsuzluk duygularımdan biraz olsun arınabilirim düşüncesiyle başvurduğum bir çeşit terapi yöntemi.

    eft uygulandığı sırada vücudumda hiçbir ağrı, sızı ya da uyuşma açığa çıkmadı. duygularımı bastıran biri olmadığım için, bu durumu normal karşıladım. yalnız son derece yorucu bir olay bu eft. bittiğinde geriye bir dayak yemiş hissi bırakıyor. deliler gibi ağlamış olmamın da etkisi vardır tabi bunda. asla geçmeyeceğini sandığım öfkem yok denecek kadar düşük bir puana ulaştı, yastığı yumruklamak artık içimden gelmiyordu, o derece. ki benim için müthiş bir sonuç.

    bana eft uygulayan kişi "rahatlaması "esneme"yle açığa çıkan gördüğüm ilk kişisin" dedi. genelde gülme ve ağlama şeklinde çıkıyormuş. ben o nefretten arınınca nasıl bir pelteye dönüşmüşşem artık. bir de aynada kendime bakmamı isteyince (hayali) gülmediğimi görüp, "gülümsemiyor, böyle iyi kalsın böyle, gülmesin zaten" diye kendime ayarı çekip karşımdaki kişiyi de susturmayı başardığım için ben de şaşırdım. o kadar öfke, mutsuzluktan geriye somurtan bir surat kalmalıydı zaten.

    henüz bir kaç saat geçti eft yapalı. biraz vakitten sonra anlayabilirim sanırım gerçekten çözüm olup olmadığını ya da ne derece kalıcı olduğunu. o zaman da burdan paylaşırım. zaten iki, üç eft yle ben bildiğin polyanna olarak dolanırım ortada.
hesabın var mı? giriş yap