aynı isimde "enduro (oyun)" başlığı da var
  • motokross kadar her yola gelen!!!,touring motoru kadar uzun yola dayanıklı,street bike kadar iyi yol tutan yüksek,dişli lastik kullanan,kanımca en alınası motosikletler.her hava şartında kullanabilirsiniz.triumph tiger,honda transalp,bmw r 1150 gs,ktm adventure,suzuki dr ve kawasaki klr en iyi bilinenlerdendir.polislerin kullandığı siyah bmw ler de enduro sınıfındadır.
  • genellikle maxi enduro ve enduro diye ikiye ayrılır. işin yabancısı olan sanır ki her enduro motosiklet her yolda gider. standart enduro (bkz: bmw f 650 gs) motorlarda bile uygun lastik yoksa bol çamurlu arazilerde zorlanırken maxi endurolarda bu çok daha zor bir durumdur (uygun lastik yoksa kısmını tekrar hatırlatim). vıcık vıcık çamur araziye uygun lastiğe geçtikten sonra bu sefer asfaltta sorun olacağından yine lastik değişimi gerekir (yine maxi enduro için konuşuyorum).

    bununla beraber enduroların hepsi gerçekten de gerek yüksekliği olsun, gerekse tekerlek arası mesafesi hatta oturuş pozisyonu sayesinde (başka teknik teferruatı var ama yazmaya gerek yok) nerdeyse her zemin için rahat bir motordur. bu motorları tercih edenler genellikle "türkiye'nin yolları malum, o yüzden en uygun motor bu" derken haklılık payları epey vardır.

    ucuz ya da dandik olarak nitelendirilenleri her şeyden biraz sunarken, fiyatı ve kalitesi arttıkça herşeyden bol kepçe sunmaya başlar.

    motor kullanmaya başlarken enduro tercih edecekseniz öncelikle "her yolda giderim hacı" kısmında çok büyük beklentilere girmeyin. ne motokross kadar çamur kayalık canavarı olabilir ne de bir super sport kadar hız canavarı (yavaş değiller yanlış anlamayın). ama size motordan biraz (duruma göre fazla fazla) sunacaktır.

    kişisel olarak tercih etmem, fakat türkiye de en çok satan motor türlerinden biri olduğu, yine türkiyedeki motosiklet dergileri (bkz: motoron) genellikle tüm dergiyi enduro tipi motorlara ayırıyor olmaları iyi bir tür olduğu konusunda size fikir verecektir.

    ayrıca bu tarz motor kullananlara endurocu derler ki içlerinde "enduro değilse motor değildir" diycek kadar fanatiklerine rastlayabilirsiniz. her ne kadar ben bu lafı sarf edenlerin motorculuğundan şüphe etsem de belki siz sevip kaynaşabilirsiniz o sizin bileceğiniz iş.
  • burdaki arkadaşların çoğu enduroyu touring hatta sport-touring ile karıştırmış. o çok pahalı gezme motorlarına değil, aktif - ekstrem spor modellerinin trafiğe uyarlanmış haline deniyor enduro deyü. spordaki diğer ismi için (bkz: dirt bike) (bkz: dirt)
  • bu "spor" şunla yapılır http://www.ktm.com/gb/enduro/350-exc-f-eu.html

    öyle 200 kilo 180 kilo hantal ayı gibi motorlarla yapılmaz.
  • motosikletle norveç ve orta asya gezileri için soloridereports
  • çok şey yazılabilir yazabilirim ama özetle; yollar için,yollara aşıklar için yaratılmış bir motosiklettir
  • insanlara harika bir gezelim, görelim servisi sağlayan, hız tutkunlarına değil seyahat tutkunlarına hitap eden, adrenalin için değil keyif için binilen motosiklet türü.

    (bkz: bmw f 650 gs)
  • hele bir de africa twin ise kullanılan o zaman hindistan yolları bile az gelir insana.

    (bkz: sarı ceketliler)
    (bkz: attila musluoglu)
    (bkz: emrah ablak)
  • 'her motorcu ölmezse bir gün endurocu olacaktır' diye bir söz duymuştum 18 yaşımda- ilk motorumu aldığımda. hassie demiştim içimden. 32 yaşımda enduro (super tenere) aldım. daha 2000 km oldu, tanışma-flört aşamasından, yeni yeni ilişki moduna geçiyoruz. henüz kendisini pozisyondan pozisyona sokamasam da, ufak ufak ilerlemeye başladık. yüksüz 260 kg olmasının da bunda etkisi büyük.

    efendim şahsi yorumum , gerçekten motor gibi motor bunlar. gösterişten uzak, her yola gelebilen, düşmeye kalkmaya hırpalanmaya dayanıklı. zaten biraz araziye girince, hemen 250cc cross istedi canım. 1200 cc enduro biraz mantıksız. asfalt veya paved dediğimiz hafif taşlı-topraklı düzleştirilmiş yolda gayet dünya gezilir. amma velakin işin içine büyük kayalar, çamur deryaları, dereler, 40 derece açılı taşlı yokuşlar girince sıkıntı oluyor. çok usta olmanız lazım (ki bence o kadar usta adam gidip de 1200cc motorla o yollara girmez, gider efendi gibi 250-600 cc arası crossla takılır )

    seneye bir de 250cc cross motor alıp, dağdan dağa atlicam. helikopterden helikoptere şarjör değiştiricem.
  • bir dağ bisikleti disiplini. şu an altın çağını yaşıyor diyebiliriz. en üst seviye yarış serisi "enduro world series"'dir. genelde eski downhill yarışçılarının yarıştığı bir dünya enduro. teknik inişlerin yanında, uzun süren etap geçişleri, tüm gün dağda yarışıyor olmak ve bunu bir kaç gün boyunca yapmak, enduro kelimesinin "endurance"'dan geldiğini anlamamıza vesile oluyor. nitekim, hem cross-country hem de downhill keyfi veren bu disiplin ileriki yıllarda daha da popülerleşecek. bisikletler genelde ön arka 160mm çalışma mesafeli amortisörlere sahiptir. yarış bitiminde toz,toprak çamur, kaplı olarak çıktıkları için, bisiklet markalarını pek bilmeyen biri için bisikletlerin markasını tahmin etmek imkansızdır.

    türkiye'de 2 kere enduro yarışı (downolympos, downolympos 2) antalya'da tahtalı dağında(olympos 2365m) yapılmıştır.
hesabın var mı? giriş yap