7 entry daha
  • düz enek dendiğinde enenmiş* hayvan anlamına gelir. kurbanlık koç/tekeler genellikle enek olur. öbür türlü seçilirse üstüne başına siyerler*, hem aşırı ve eril kokarlar, hem de enek hayvan sakin olur, muhtemelen etinin de daha yumuşak, tatlı olduğu keşfedilmiştir. bir de inek şaban tamlamasının şansı, halkın bunu 'bayan/sığır şaban' diye değil enek şaban, enenmiş şaban, taşaksız, sünnet edilmiş şaban olarak (da) algılamasıdır. benzer bir algı kaymasını ajda pekkan'ın gözünaydın olan oldu sonunda parçasında da gözlemlemiştim. anam ve bazı köylüler şarkıyı 'gözünaydın oğlan oldu sonunda' diye okuyordu, o okuma üzerinden sempatik buluyor ve benimsiyordu.

    aynı enek genizel n ile söylenirse kara sabanın bir parçası kastedilmiş olur. hem de ana parçası: sabanın el ile tutulan yerinden demir takılan yerine kadar olan kısım. ve de bu amaçla kullanılabilir görülen ağaçlara, parçalara da enek denir. belki de sermaye anlamı bununla ilgilidir: anaparça'dan anapara'ya bir yol gider.

    burdur'daki kullanımında damga, işaret anlamı varmış. bir spekülasyon olarak bacanak = bacı + enek için (bkz: bacanak/@ibisile).
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap