2 entry daha
  • "o"nun muzdarip olduğu rahatsızlık. bunu okuyunca "muzdarip ne lan" diyecek. 2 yıldır tanıyorum, dikkatli bakmayınca farkedilmiyo aksaması, ben bi yıl falan hiç bişey anlamamıştım.
    bisiklette beni önüne atarak gezdiren "o" deli kızın kalça çıkığı ile ilgili paylaşmak istediklerini aynen aktarıyorum.
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    doğuştan kalça çıkığı rahatsızlığı olan biri olarak öğrenmek zorunda kaldıklarımı paylaşmak istedim.

    kalça çıkığı; kalça ekleminde top şeklindeki femur başının yuvanın içinde düzgün olması gerekirken değişik derecelerde dışında olması durumu.

    kalça çıkığı doğuştan ve gelişimsel olmak üzere iki çeşit. benim kalça çıkığım anne karnında ters durmamdan dolayı ve doğuma kadar yer değiştirmememden kaynaklandı. zor da bir doğum olduğundan doktor kalçamı çıkarmış. bunun nedenleri ilk çocuk olmam, kız olmam ve ailede daha önce doğuştan kalça çıkığının görülmesi. yani bu özelliklerdeki çocuklarda ve özellikle türkiye' de "yaygın olmasından dolayı" dikkatli olunmalı. ilk 4 ayda röntgende belli olmayacağından ultrasonla bakılmalı. erken teşhisin şöyle bir faydası var:

    1- 6 ay bandaj tedavisi
    6- 18 ay arası genel anesteziyle kalça yerine oturtulup alçıya alınma
    18 aydan sonra ameliyatla tedavi edilebiliyor.

    8 yaşından sonra tamamen tedavi edilmesi mümkün değil.

    gelişimsel kalça çıkığı da yine türkiyede çok yaygın hatta yüzde 99 u bu şekilde gelişiyor. çocuğu erken oturtmadan, kundaklama ve yanlış taşımalardan kaynaklanıyor. kucakta bacakları iki yana ayırarak taşımak en iyi yöntem.

    çocukta kalça çıkığı olup olmadığı bacakları oynatıldığında çıkan kıtırtı sesinden, çıkık bacaktaki kısalıktan, bacağın dışa dönük olmasından, daha az hareketli olmasından ve bastırınca kalçada hareketlilik olmasından anlaşılabilir. ağrısı olmadığından çocuk ağlamayacaktır. bu yüzden bu şekilde fark edilmeye çalışılmalı.

    bendeki kalça çıkığı, hemen teşhis edilmesine rağmen 78 yılında almanyadaki şartlarla 3 yıl hastanede kalmama ve birçok ameliyat geçirmeme neden olmuş. ileriki yaşlarda da pek çok kalça çıkığı problemi yaşayan insan yeni problemlerle karşılaşır. 22 yaşımda bel, sırt ve diz ağrısıyla doktora gittiğimde kalça çıkığı olan tarafın kısa olduğu ve ameliyatla düzeltilirse sorunun çözüleceği söylendi. ancak doktorlarım 5 cm kısalığa kadar ameliyat olmamın yaşatacağı zorlukların getirisinden daha fazla olduğunu söylediler. daha sonraki teşhiste femur başında aşınma ve omurilikte yamulma olduğuydu. bunun sonuçları zamanla bacağımın daha da kısalması , bel ve sırt ağrılarımın artması şeklinde olacak. ancak asıl vurgulamak istediğim bu sorunları yaşayanların, ağrıları ilaçla dindiremeyecek ana kadar ameliyat olmamaları gerektiği. çünkü ameliyatta femur başı kesilip protez takılıyor. ilk protezin ömrü 20 yıl sonra 15 sonra 2 yıla kadar düşüyor. daha sonra artık protez takılamıyor. yani ne kadar geç olursa hatta hiç olmazsa o kadar iyi.

    ameliyat olma sürecini kısaltmanın yolu yaşam biçimi. düzenli spor yapmak (bisiklet ve yüzme) , kilo almamak, kısalık için tabanlık kullanmak, sigara içmemek hayat kalitenizi arttırıp ve ağrılarınızı azaltıyor.

    paylaşmak istemememin sebebi uzman olmamama rağmen zaten yorucu olan bu süreci başkaları için kısaltmak hatta erken teşhisle bu yola hiç girmemeyi sağlamak. belki de bana yardımcı olan insanlara, ben de başkalarına yardımcı olarak minnet borcumu ödemek.

    o
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap