70 entry daha
  • kendisi yaşadıysa bile galatadan atlayıp üsküdar'a herhangi bir itici güç kullanmadan süzülerek gitmesi imkansızdır. 60 metre yükseklikten atlayıp 3 kilometre ileri gidebilmeyi sağlayacak deltakanat bugün bile yoktur (olaya ilişkin tek kaynak olan seyahatnameye göre iniş yapılan üsküdar doğancılar meydanı ile kule arasındaki yükseklik farkı 62 metredir).

    süzülme ile ilgili hesaplarda ileri gidilen mesafe ile o süreçte kaybedilen yükseklik oranlanır. bugün en gelişmiş deltakanatlarda bu oran 20:1 veya 15:1 gibi değerlerdedir. bu 20 metre ilerlerken 1 metre yükseklik kaybettiğiniz anlama gelir.

    hezarfen ahmet'in üsküdar'a ulaşması için ihtiyaç duyduğu oran yaklaşık 60:1'dir.

    öte yandan yükselen termal rüzgarlar ile x ekseninde kat edilen yol ve yükseklik arttırılabilir ancak bu rüzgarlar karanın sıcak atmosferin alt tabakalarının soğuk olduğu çöl gibi ortamlarda veya coğrafyanın rüzgarı yukarı yönlendirdiği dağ yamaçlarında görülür.

    boğaz üzerinde o yükseklikte termal rüzgar yakalanamaz.

    bunların dışında denklemde konuşulması gereken son konu da kanat çırpmak olabilir. belki de hezarfen deltakanat tipi sabit kanatlar değil, çırpılarak hareket etmeye yarayacak kuşa benzer kanatlar inşa etmiştir. bu durumda hezarfen beyin kendi vücut ağırlığını kaldıracak kadar havayı uçuş süresinin önemli bir kısmı boyunca kanatları vasıtasıyla aşağı itmesi gerekmektedir. bunun imkansızlığına referans olabilecek bir yarışma var. eğer kendi vücut ağırlığınızı yerden kaldıracak mekanik bir helikopter yapıp havada 60 saniye geçirmeyi başarırsanız 250 bin dolar ödül veriyorlar. yarışma 30 yıldır aktif sadece bir ekip 2013 yılında 60 saniye sınırını zorlanarak aşmayı başardı. katılmak isterseniz yarışmaya ilişkin detayları içeren linkini de şuraya bırakayım.

    insan bedeni tamamen kas olsaydı bile kendi ağırlığını yerden kaldıracak lift üretemezdi. bu konuda çok başarılı olan kuşların kemiklerinin içi boştur buna rağmen albatros gibi büyük kanatlı kuşlar doğru rüzgarı yakalayamazlarsa havalanamazlar. vücut ağırlığı kas oranı önemlidir ancak daha önemlisi kuşlarda uçmaya yarayan en önemli kaslar olan pektorel kasların mitokondri oranlarıdır. biz insanlar aynı kas oranına sahip olsaydık bile, ki bu anatomik olarak imkansızdır, yine de yeterli atpyi üretecek ve bu atpleri aktin ve miyozin iplikleri arasındaki dynein proteinlerine yeterli hızda transfer edecek şekilde evrimleşmediğimiz için uçamazdık.

    fizik ve daha temelinde bilim bu güzel hikayenin gerçekte yaşanmadığının kanıtıdır. aksini iddia edenlerin diledikleri bir gün en gelişmiş deltakanat ile galatadan üsküdar'a süzülmeyi denediklerini görmeyi isterim.
23 entry daha
hesabın var mı? giriş yap