8 entry daha
  • fatma aliye romanıdır. romandaki başkarakterin de adıdır aynı zamanda ama roman kahramanının gerçek hayatta da bir karşılığı varmış ve adı "refet" değilmiş.

    fatma aliye hanım romanın başlangıcında biz okuyuculara "hikayedeki her şey size gerçek hayattaki haliyle, olduğu gibi aktarılacaktır." şeklinde bir söz veriyor ve anlatılanların gerçek bir yaşam hikayesinden aktarıldığını belirtiyor. bazı durumları gerçekten de olduğu gibi aktardığına inanıyorum çünkü refet kızımız son derece çalışkan, zeki ve başarılıyken aynı zamanda zayıf bir bünye ve çirkin sayılabilecek bir görünüşe sahipmiş. oysa ki o dönemde yazılmış romanlarda başkarakter başarılıysa güzel/yakışıklı da olur çoğunlukla ama refet değil işte. bu durum çok hoşuma gitti çünkü vurgulanmak istenen vurgulanmış; "güzellik her şey değildir, saygınlık için güzel olmaya gerek yoktur."

    romanı okurken fark ettiğim bir şey daha var; fatma aliye hanım gerçek bir tasvir ustası. okuyucuya hissettirmek istediği duygu ve durumları gerçekten harika bir şekilde betimliyor. romandaki anı bize de yaşatıyor. bunu da ayrıca takdir ettim.

    not: refet'in annesi bana biraz sinir bozucu geldi ama çok da üstünde durmadım çünkü kötü bir kadın değil sadece refet'e aşırı bağlı sanırım.

    sonuç olarak tema bakımından kesinlikle çağının çok ilerisinde bir roman. şahsen üslup olarak da beğendim. tavsiye ederim.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap