1039 entry daha
  • hollywood sinemasını derinden etkileyip devrim yapan üç dört tane adam var, tarantino da onlardan birisi. tabii ki çok değerli yönetmenler var fakat devrim yapmak ayrı bir şey.

    hitchcock, kubrick, orson welles, tarantino.

    orson welles, sinematografiyi(özellikle alan derinliğini) , senaryo kavramını değiştirmeyi(rosebud effect), dönemine göre protest ve sorgulayıcı bir dil kullanmayı başardı. en büyük devrimlerden biriydi.

    hitchcock ise gerilim sinemasının oluşmasını ve gelişmesini neredeyse tek başına sağladı. korku filmlerini de. hitchcock da kompleks gibi görünse de minimalist bir sinemayı benimsedi. karakterin derinine indi.

    kubrick ise bu karakterleri alıp avrupanın avant-garde sinemasına uyarladı. karakterin daha da derinine indi. varoluşsal sorunları ele aldı. olaya değil de karaktere odaklandı. 2001 a space oddysey ile iyice zirveye çıktı, ki hala en iyi bilim kurgu filmidir benim için. tarkovski gibi içine kapanık bir muhafazakarı kıskandırdı,ona solaris ile diss attırdı.

    tarantino bu saydığım yönetmenleri topladı, mixledi. ekstradan asya'dan absürtlüğü, hollywood'dan b-movieleri, spagetti western'den kanı aldı. ortaya post-modern, kafa karıştırıcı bir sinema çıktı. üstüne bir de ilk kez pulp fiction'da kullandığı çapraz kurguyu ekleyince iyice grotesk yapımlar ortaya çıktı. ve insanlar şok oldu. çapraz kurgu daha önce vardı fakat tarantinesk çapraz kurgu diğerlerine benzemiyordu, senaryoya ivme kazandırıyordu. amaç "noluyoz lan" etkisi değildi. sinema deneyimini bir üst noktaya çıkardı, senaryoda olmasa da olacak sahneleri sırf istediği için senaryoya ekledi. ondan önce senaryonun gidişatına etki etmeyecek hiçbir şey senaryoya yazılmazdı. çünkü kural budur.

    bu yönetmenler sadece hollywood sineması değil, bütün dünya sinemasını derinden etkiledi. hollywood'un özellikle sinemayı domine ettiği dönemlerde tarzlarını benimsettiler. ve kendilerinden binlerce yönetmen esinlendi.
314 entry daha
hesabın var mı? giriş yap