19 entry daha
  • genellikle iş tazminatı vermek istemeyen şirketlerde çalışanı istifaya zorlamak için yapılır. örnek bir mobbing uygulaması aşağıda verilmiştir:

    - çalışanın yaptığı işlerde kusur bulunur. yapılan çalışma kusursuz da olsa noktası eksik, enteri fazla gibi aklın mantığın alamayacağı türden hatalar bulunur.

    - sık sık gereksiz tartışmaya girilir ve ben istiyorsam yapılacak türü laflar edilir. yapamıyorsan yerine eleman bul denir.

    - çalışanın üzerinden yaptığı işler alınır ve alakasız işler verilir. alakalı olmadığı konulardan sorumlu tutulur ve başarısızlık üzerine yüklenir. ortalık yerde aşağılanır. çok konuşularak üzerine gidilir. az biraz sinir kaldıysa oda bozulur.

    son aşamaya kadar dayanan çalışan artık dayanamaz ve yeter uleeyn diyerek cıkar gider, tazminat alamadığı gibi birde ihbar tazminatı ödemek zorunda kalır. işte bu sürece ingilizcede mobbing, güzel türkçemizde ise saf orospu çocukluğu denir.

    mobbing e maruz kaldığını anlayan çalışanın aşağıdaki yolu izlemesi farzdır.

    - ota boka hata bulan yöneticiden hemen özür dilenir. ben mesaiye kalayım, olmadı işleri eve alıp orda halledeyim denir. harıl harıl çalışıyo imajı verilir. çay sigara araları azaltılır. gereksiz işlerle üç beş günlüğüne ilgilenilir.

    - dışarıya teslim edilecek işlerin önemli işlerin son teslim tarihi mümkünse bir güne toplanır. tabiki bu projelerde göstermelik şeyler haricinde hiçbirşey yapılmaz. eğer bir gün belirlenemiyorsa işletmenin götüne iyi kaçacak bir proje seçilir ve o projeye konsantre olunur.

    - teslim tarihinden bir gece önce patrona veya yöneticiye(her ne zkimse) ben bu gece ofiste sabahlıyorum yarına herşey masanızda olacak denir.

    - bilgisayarın başına geçilir. yapılan bütün çalışmalar silinir ve istifa mektubu yazılır. kısa ve sadesi makbuldür. zaman varsa bir mektupta işletmenin sahibine yazılır. bırakma nedenleri olarak yönetici gösterilir. başarısızlıkları anlatılır. yöneticiniz aynı zamanda patronunuz ise sadece istifa mektubu yeterlidir.

    - tüm çalışanlar ofisten çıktıktan sonra, son sigara yakılır ve istifa mektubu eski yöneticinizin masasına koyulur. ofisten uzaklaşılır..

    - ertesi gün telefon kapatılabilir. olan biten, akşam iş arkadaşlarından öğrenilir. açık bırakılıp, yapma etme gel 2 hafta daha çalış gözünü sevem diyen eski yönetici ile taşşak ta geçilebilir. kişinin sikinin keyfine bağlıdır.
1135 entry daha
hesabın var mı? giriş yap