15 entry daha
  • bir dönem türkiye'de neredeyse her alanda estirilen “sanal” fırtınanın adıdır. kalıntıları maalesef devam etmektedir. özellikle yeni kurulan türkiye cümhuriyeti devleti için ideolojik temellendirme ve inkar silsilesinin ikinci ayağını türk-islam sentezci yaklaşım temsil etmiştir. bilindiği üzere bunun ilk evresinde islam medeniyeti çerçevesinde elde edilen kazanımları daha art plana iten görüşler vardı. bunun en bariz örneği güneş dil teorisi ve anadolu’da eski çağda kurulan medeniyetleri türk kökenli olarak telakki etmede görülmüştür. sümerbank ve eti hikayesini bilmeyen yoktur.

    ~

    cumhuriyetin kurucu kuşağı malum olduğu üzere ittihat ve terakki tecrübesini yaşamış olan aydınlar ve özellikle askerlerdir. ittihat ve terakki dönemi de aslında askeri ve siyasi olarak başarısız geçmekle birlikte türkiye cumhuriyeti'nin mayasını teşkil eden görüşlerin geliştiği bir dönemdir. kültür alanında yapılan düzenlemeler ve dünyada türkoloji araştırmalarının kaydettiği ilerlemeye ittihat ve terakki kayıtsız kalmamıştır. bunun için mesela ziya gökalp ile bir süre beraber çalışan köprülüzade mehmet fuat [mehmet fuat köprülü] gibi birçok aydın için istediği kitaplar yurtdışından sipariş edilmiştir. yüksek tahsilin modernleşmesi için önemli çalışmalar yapılmış ve birçoğu yanlış ve aşrı duygusal, hatta ırkçı olmakla birlikte önemli çalışmaları da içinde barındıran bir literatür meydana getirilmiştir. sıfırdan bir literatür yaratmak gayet zordur. bu işin gayet zor ekonomik koşullarda yapılmaya çalışıldığını da hemen belirtmek gerekir. ayrıca adı geçen dönem balkan savaşlarından tutun da birçok osmanlı eyaletinin elden çıktığı dönemdir. adı geçen dönemlerde verilen eserlerdeki hararetli ve ırkçı çıkışlar işte bu yüzdendir.

    ~

    cumhuriyet dönemi ile birlikte yavaş yavaş daha bilimsel işler yapılmaya başlanmıştır. bu konunun da öncüsü mehmet fuat körülü'den başkası olmayacaktır. türk tarih kongresinin ilkine de damgasını vuran -ikinci paragrafta anlatılan- ideolojik ayrılıklar yüzünden zeki velidi togan ülke dışına çıkmak zorunda kalmış ve mehmet fuat köprülü de üniversitedeki işinden ve maaşından olmuştur. türk-islam sentezinin ilk nüveleri 1960'lı yılların ortalarındadır. özellikle yeşil kuşak projesi dâhilinde hazırlanan türk-islam sentezci bakış, sağ merkezli partilerin önemli bir dayanağı haline gelmiştir. eisenhower doktrini’nin de 1957’de yayınlandığını hatırlamak yerinde olacaktır. anlaşıldığı kadarıyla “birileri” güzel bir şekilde zaten projeyi hazırlamıştır. gerisi aktörlerin işidir. filmin kaybedeni de elbette ki türk milletidir. 12 eylül tarihinde artık türk devletinin resmi ideolojisidir türk-islam sentezi.

    ~

    komünizm karşıtı yazılar ve anti-materyalist bir tarihi bakış açısını benimseyen türk-islam sentezci bilim adamlarının kitaplarında sürekli olarak vurguladıkları konu “komünizm’in ahlaksızlık olduğu ve türklerin tarihi ve doğal getirilerine uymadığı” şeklindeydi. yine adı geçen sentezci bakış “türklük beden islam ruh” mottosunu dillerine dolamışlardır. “tanrı dağları kadar türk, hira dağları kadar müslüman”gibi komik söylemler de yine türk-islam sentezci bakışın çok önemli söylemlerindendir. bu söylemin diğer kullandığı malzemeler arasında belki de en önemlisi “türklerin her şeyiyle diğer dünya medeniyetlerinden üstün bir ırk olduğu”, “türklerin cihangir bir millet olmasından ve her zaman adaletli davranmalarından dolayı dünyanın başka halklarını yönetme hakkının kendilerinde olduğu” gibi ritüellerdir. türk-islam sentezci bakışın önemli bir özelliği de “nefret” üzerine kurulmuş olmasıdır. özellikle sscb ve çin’e duyulan kin ilk başı çekmektedir. işin ikinci ayağını da ülkenin düşmanlarla çevrili olduğu inancı oluşturmaktadır. dolayısıyla dünyadaki hiçbir ırk türk milletinin iyiliğini istememektedir. “türk’ün türk’ten başka dostu yoktur” söyleminin altında yatan düşünce de şüphesiz ki budur. mhp ve msp bu ideoloji ile hareket etmiş partilerdi. temel görüşleri arasında anti-komünizm ve nato mücahitliği vardı. bu görüşün şu andaki en önemli temsilcileri yine mhp ve mhp bünesinden kopan bbp'dir.

    ~

    türk islam sentezi’nin en önemli isimleri arasında ibrahim kafesoğlu, osman turan ve seyit ahmet arvasi sayılabilir. bu üç kişi de hayatta değilller. sonuç olarak türk-islam sentezci bakış kendisine göre türk milletinin üstün çıkarlarını koruduğunu iddia etse de büyük ve onulmaz tahribatlara sebep olmuştur. maalesef henüz ileri gitmek yerine türk-islam sentezci bakışın yol açtığı fikirsel-ruhsal tahribatı temizlemekle uğraşıyoruz/m. cumhuriyet’in ilk dönemlerinde yapılanlar yeni bir devlet ve ideoloji kurmanın gerekliliği ile açıklanabilir ancak türk-islam sentezci bakışın altında başka siyasi nedenler vardır. bunlar iyi gözlemlenmelidir. umarım ki bilim türkiye'de de birgün hakkettiği değeri alacak ve bu tip bakışlar sadece kütüphanelerde kalan kitaplarla sınırlı kalacaktır.

    türk islam sentezi için bir kutsal kitap olarak: (bkz: türk milli kültürü)
162 entry daha
hesabın var mı? giriş yap