521 entry daha
  • günlük ölüm sayıları resmî rakamlara göre 7binleri aşmıştır. birçok ülkede durum kontrolden çıkmıştır. ab’de ülkeler şehirler birbirlerinin maskesine el koyuyor, çalıyor alenen ama hala şalteri kapatıp birkaç hafta içinde bu işi çözmüyorlar.

    isveç, isviçre, ingiltere, almanya, abd ve son olarak gibi ülkelerde yönetim tedbir almayacağız deyip fitili ateşledi. abd’de zaten sağlık sisteminden ötürü durumun kötü olacağı aşikardı. ancak gelişmiş olmakla övünen ve son derece dağınık yaşanan isviçre, hollanda, belçika ve isveç’te bile günde 100’ün üzerinde ölü var. belçika ve hollanda gibi küçücük ülkelerde hatta 400ü buldu. o kadar zenginlik, gelişmişlik, sağlık sistemi vs. ego savaşı veren yöneticilerle bu hale geldi.

    fransa, ispanya ve italya zaten bambaşka hikaye. o kadar kibirliler ve kağnılaşmış bürokrasiye sahipler ki günde 1400 ölü ve 11-12bin yeni enfekte olan, italya ve ispanya’nın maskelerine el koyan fransa’da hala gece dışında sokağa çıkma yasağı yok mesela.

    bunun dışında gelişmemiş ülkelerde sayılar hiçbir şey ifade etmiyor. bangladeş, hindistan, pakistan, afganistan ve afrika ülkelerinde bir takım sayılar açıklanıyor ancak zaten doğru dürüst bir sağlık sistemi, test vs. olmadığı için buralarda ancak tahmin yapılabilir.

    gelişmekte olan ülkelerde de durum çok fena. iran ve türkiye’de sayılar mesela inanılmaz stabil. hemen her gün aynı rakamlar açıklanmaya başlandı. özellikle iran’da her gün 130-140 ölü 2bin küsür hasta açıklayıp geçiyorlar. meksika, brezilya gibi ülkelerde yönetimler çok kötü olduğundan ve tedbirler çok kısıtlı olduğundan çok ölümler yaşanması bana kalırsa garanti. bu kadar olaydan sonra hala tedbir almayacağız diyen brezilya’da bugün dahi ölüm sayısı 100’ün üstünde ki ülkede salgın en başında henüz.

    salgının başladığı çin ise bana hiç güven vermiyor. hala çin’de bu kadar az yayıldığına inanamıyorum. aynı şekilde wuhan’da karantina bitti. bu salgının yeniden hızlanmasına yol açar mı göreceğiz demek isterdim ama konu çin olunca ne gösterirler bilemiyorum.

    sözün özü kriz yönetimlerin cahilliği ve gereken önlemlerin almaması, insanların vurdumduymazlığı sayesinde sayesinde tüm dünyada büyüyor. büyümeye de devam edecek gibi. ekonomik göstergeler de bu nedenle birkaç sene hep eksi gösterir gibi. dolayısıyla zor bir sınavı maalesef kötü veriyoruz. bu da geri dönülmez sonuçlara yol açtı açıyor. tek teselli bu dönemde dünyayı daha az kirletmemiz. karbon salınımı ciddi oranda düştü. bu da bir nebze olsun yararlı bir şey dünya için.
14617 entry daha
hesabın var mı? giriş yap