24 entry daha
  • (bkz: #8526019)

    gümrük birliği türkiye'nin dış açığının sebebi değildir. örneğin, ocak ayı dış ticaret verilerine göre, türkiye'nin dış ticaret açığının % 60'ı rusya ve çin'den kaynaklanıyor. bu ülkeleri de iran, isviçre*, güney kore, abd ve almanya takip ediyor.

    lakin almanya'nın açıktaki payı az ve azalıyor da. euro-dolar paritesinin elverişli olması bizim işimize yarıyor. ingiltere gibi bazı ab ülkelerine karşı dış ticaret fazlası bile verebiliyoruz. aslında bu durum türkiye gibi rekabet gücü çok zayıf olan bir ülke* için başarı ve eğer rekebet gücümüzü tesis edersek avrupa'ya olan ihracatımızı patlatabileceğimizin göstergesi.

    rusya : bu ülke ile açığımızın nedeni bu ülkeden enerji ithalatı yapmamız. bu açığı ancak nükleer enerjiye geçerek engelleyebiliriz.

    iran : bu ülke ile de açığımızın nedeni bu ülkeden enerji ithalatı yapmamız. lakin iran aynı zamanda türkiye'ye karşı inanılmaz gümrük duvarı uyguluyor. bu durumun acilen müzakere edilmesi gerek. ben sana satayım sen bana satma olmaz. hatta bu ülke ile mal karşılığı gaz ve petrol alımı gündeme getirilsin.

    isviçre : bu ülkeye karşı verdiğimiz açık dehşet boyutlarda. dehşet olmasının sebebi, açığın büyüklüğü değil, orantısızlığı. yekün içinde fazla tutmasa bile (gerçi üçüncü sıradalar), bu ülkeye ihracatımız, ithalatımızın yanında utanç verecek kadar az. işte bu konu üstüne durulması gereken bir konu. gümrük birliğine karşı çıkanlar, bu tabloyu iyi incelesin. neden italya veya almanya ile başa başız da (veya ingiltere'ye fazla veriyoruz da) hemen ortalarındaki isviçre ile böyle dehşet bir açık veriyoruz acaba. şunu anlayın, bizim onlara sattığımız malları onlar başka yerden alabilirler (bulunmaz hint kumaşları satmıyoruz) ama onların bize sattıkları mallarda bizim tercih hakkımız pek yok. zira onlar bize teknolojik ürünler satıyorlar. gümrük birliğine üye olsak da olmasak da biz onlardan bu ithalatı yaparız. ama aramızda gümrük vergisi söz konusu olursa, onlar bizimle yaptıkları ticareti, başka ülkelere çok rahatlıkla kaydırabilirler. gümrük birliğinden çıkarsak, bu ülkeler ile olan ticaretimiz de, isviçre örneğine dönecek.

    güney kore : bu ülkeye verdiğimiz açığın sebebi teknolojik zaafiyet.

    abd : bu ülkeye verdiğimiz açığın sebebi pazarlama zaafiyeti ve bu ülke pazarı hakkında şirketlerimizin bilgisiz olması. halbuki, eğer ciddi bir organizasyon yapılırsa, abd'ye karşı dış ticaret fazlası verebiliriz. abd ulan bu, dünyanın en fazla dış ticaret açığı veren ülkesi. ayıp be, bunlar bile bize fazla veriyorlar.

    http://www.milliyet.com.tr/…/03/08/son/soneko04.asp
70 entry daha
hesabın var mı? giriş yap