128 entry daha
  • gelelim 300deki liderlerin cinselliginin karsilastirmali incelemesine:
    disclaimer: tarihsel gerceklik ile film arasindaki farka deginsem de vurgu yapmayacagim, aslen bahsetmek istedigim film icindeki taraflarin cinselliklerinin vurgulanmasindaki farkliliklardir.

    --------spoiler-----------

    - kral leonidas aslanlar gibi erkekoglu erkektir. bunu alet-edavatini sicak yunan gecelerinde balkona cikip salkim sacak serinletmesinden ve dahi savasa gitmeden kralicesini acayip mutlu etmesinden cikarabiliyoruz.

    - ote tarafta xerxes top-oglu-top olarak sunulmakta, her tarafindan piercinglerle bezenmis olarak drag queenden hallice ortalikta gezinmekte, bulutlara basarmiscasina hafifmesrep yurumekte, ephialtese sundugu kadinlara ilgisiz bir sekilde tahtinda bacak bacak ustune atmaktadir.

    - efenim oglancilik, ingelazcesiyle pederasty/buggery, dogu toplumlarinda yaygin oldugu kadar o zamanin bati (yani yunan) toplumlarinda da yaygin bir fenomendir. (hatta quaaludeun verdigi sitedeki eleman o donemde yunanlilar arasinda "to spartanize" diye bir fiilin oldugu, bunun oglancilikla es manaya geldigini ifade etmis.) bu aliskanlik zamanimizdaki erkek-erkek iliskisine izole edilmis bir homoseksualiteden ziyade ortaya karisik baglaminda o zamanin cinselligini zenginlestirme adina heteroseksuel aktivitelere ilave olarak yapilagelen bir faaliyettir.
    bunun asikarligi belli iken ve o zamanin algilamasinda kimsenin delikanliligina helal getirmezken, filmde bir tarafin tamamen gay, diger tarafin tamamen delikanli gosterilmesi asrimizin homofobik amerikan toplumunda ciddi manada taraf tutulmasina zemin hazirlanmasi demek oldugu asikardir.

    --------spoiler-----------

    efenim haddi zatinda bunun amerikan toplumunda nasil bir algi olusturacagini ifade etmeme gerek yok. gittigim salonda xerxes'in ortaya ciktigi sahnelerde kikirdesmeler ve akabinde "kill the god-damn fag!" ("oldurun allahin belasi ibneyi!") tarzinda nidalar esliginde filmi seyretmis olmam filmin iranlilari amerikan toplumuna arzedisindeki sakatligini ortaya koymus olsa gerek.

    itirazimiz iranlilari sevdigimizden degil, amerikalilarin kendileri (ve bir sekilde {fikri veya irki} atalari olduguna kanaat getirdigi tarihi figurler) haric herkese top, pezevenk, pust, ibne, orospu muamelesi yapmasindandir.
440 entry daha
hesabın var mı? giriş yap