59 entry daha
  • ne zamandır kullanıyorum, bir şeyler yazmamışım sevgili cihazım hakkında.

    öncelikle kullanıcı kitlesine bi bakalım. phontom serisini kullanıp geçenler, zaten konuya hakim. biz bu hobiye yeni merak salmış kişiler için yazalım.

    havacılığa yada fotoğrafa merakınız var. ailenizle, arkadaşlarınızla, sevgilinizle ya da kendiniz bir yere gittiniz ve havadan güzel görüntüler almak istiyorsunuz. eğer bunu okuyorsanız, zaten araştırma aşamasına geçmişsiniz demektir.

    hemen uçmak istiyorsunuz ama önce bi kaç özelliğinden bahsedelim. mavic pro'nun ön önemli özelliği taşıma kolaylığı. cidden bu çok büyük bir lüks. orta boylu çantasıyla istediğiniz yere omuzunuzda götürebilirsiniz.

    anlatsana biraz neden kendisinden daha küçük olan spark, air ya da mini değil de neden mavic pro dediğinizi duyuyorum. çünkü rüzgar ve menzil dayanıklığı daha fazla. yeni başlayan birisi eğer kontrollü değilse, açık denizler gibi bulduğu gökyüzünde alıp başını gider. yüksekliği, mesafeyi ve rüzgarı hesaba katmaz. üzerine pilotluğu da başlangıç seviyesinde. bu küçüklerin de kötü olduğu anlaşılmasın ancak bir süre sonra sizi tatmin etmeyebilir.

    buraya kadar gelmişken, sensör ve home point özelliklerini konuşalım biraz.
    önde ve altta sensörleri var. yani siz ilerliyorsunuz ve önünüze bi bina çıktı. drone o binaya çarpmaz. eğer artistik hareket yapıp, yanlamasına ve geri geri giderseniz çarpar çünkü oralarda sensör yok. tamam mıyız buraya kadar. iyi bir görüş ve pilotaja sahip olmadan riske girmek yok.
    home point ise eğer havada sinyaliniz koparsa, drone kalktığı yere geri döner. hayat kurtarır.
    yani ciddi bir pilotaj hatası yoksa kolay kolay başına bir şey gelmez.

    bi kaç kısa teknik bilgisini de söyleyelim. 30 dakika uçuş süresi var ki; bu havadayken çok çok yeterli bir süre sakın az gelmesin. ideal şartlarda 500 mt yükseklik ve 7 km uçuş menzili olduğu yazılır. bu veriler biraz uç ama normal şartlar altında da gayet yeterlidir. sizi tatmin edeceğini temin ederim. bir de önemli bir şey daha var. drone 500 gr üzeri. bu neden önemli derseniz okumaya devam.

    drona ait bu önemli bilgileri edindik. şimdi gelelim satın alma ve uçma aşamalarına.
    eğer iyi kullanılmış ve güvenilir bir ikinci el bulabiliyorsanız onu alın. zaten pilin kaç dolum olduğunu, cihazın ne kadar uçtuğunu görebilirsiniz. ortalama bi ikinci el fiyatı şu sıralar 5 bin lira. yok abi garanticiyim ben sıfır alıcam derseniz. hem zor bulursunuz hem de 10 bin liraya falan çıkar rakamlar. tercih sizin.

    canavarı aldık. artık uçuşa hazırız. demeyin değiliz. eğer ikinci el aldıysanız eski sahibinin size devir etmesi gerekir. sıfır aldıysanız yeni cihaz kaydı yapılacak. 500 gr üzeri olduğu için shgm'ye kayıt edilmesi kanunen gerekli ve teorik bir pilotluk sınavına gireceğiz. normal şartlarda her uçuşunuzda izin almanız gerekiyor ama bulunduğunuz yere göre kaçamaklar oluyor. bu şekilde riskli bölgelerde kesinlikle uçmayın. cezası var.

    cihazımızın özellikleri hakkında fikir sahibiyiz, satın aldık, kayıt yaptık şimdi gelelim uçuşa. ilk uçuşumuz için cihazımızı gözle takip edebileceğimiz bi açık alan bulduk.
    unutmadan uçmadan önce kendinize bi check list yapın.

    1. kamera cam kapağı çıkar
    2. gimbal koruyucu çıkar
    3. sd kartı kontrol et
    4. kumandayı çalıştır
    5. dronu çalıştır
    6. statüsü kontrol et
    7. uyarı verirse compass kalibrasyonu yap

    gibi.

    şu an motorlar dönmeye başladı. kumanda ekranından kalkış düğmesine bastık ve drone havalandı. joysticklerle yönlere hakim olmaya çalışın. pili bitine kadar baya bi yol almış olacaksınız. sonrasında kumanda ayarlarına bir göz atın. çok çok detaylı ayarlar mevcut.

    quickshot yani uçuş modları menüsünden bahsetmedim. onlar havadayken yapılıyor. beni takip et, sinematik modda uç, dronie vb. çekim modları. onları biraz alıştıktan sonra siz keşfedin.

    hadi bakalım kırımsız uçuşlar
hesabın var mı? giriş yap