27 entry daha
  • adhd hastalarına verilen ilaçların etken maddesidir. benzoylemetil ekgoninin illegal olduğu bir dünyada eczaneden temin edilebilir olması oldukça ilginçtir. bazı illegal maddeler, metilfenidatın etken maddesi olduğu ilaçlar ile kıyaslanırken maddenin dopamin seviyesini ne kadar hızlı yükselttiği hakkında atılır tutulur.

    bu kıyaslamalar yapılırken:
    1) uygulama yolu
    2) doz
    3) etki mekanizması

    gibi etmenlerdeki farklılığın yok sayıldığını sağlık sektöründe olan veya olmayan insanlar arasında geçen konuşmalarda görebilirsiniz zira etliye sütlüye karışmak istemeyen insanlar için reel bir anlam ifade etmeyen cümlelerle işin içinden çıkmak daha basittir.

    sağlık sektöründen olmayan ve buradaki çelişkiyi anlamak isteyen bir insanın prefrontal korteksin işlevselliğinde önemli rol oynayan nöromodülatörden dopaminin ve norepinefrinin söz konusu maddelerin etki mekanizmasından nasıl etkilendiklerine bakması yeterli olacaktır.

    nörokimyasal olarak bu tür uyarıcılar norepinefrin, dopamin, serotonin gibi maddelerin geri alımını inhibe ederek etki gösterirler. metilfenidatı kokain ve amfetaminden farklı kılan özellikler elbette vardır. sinaptik veziküllerden dopamin salınımını yükseltmemesi ve serotonine etki etmemesi bu özellikler arasındadır.

    bağımlılık riski tartışılırken metilfenidatın kokainden daha yavaş elimine edilmesi veya diğer moa farklılıkları göz önünde bulundurularak bir analiz yapılabilir lakin nazal ve klinik dozun üzerinde uygulamanın yarattığı etkinin kokain ve amfetamin gibi uyarıcılar ile oldukça benzer olması da üzerinde düşünülmesi gereken bir konudur.

    illegal yöntemlerle kokain elde etmiş bir insan zaten kokaini gidip de 10 miligramlık bir tablet halinde oral yoldan almamaktadır. siz oral yoldan 10 miligramlık bir tablet halinde alınan bir maddeyi gider de nazal yoldan 100 miligramlık bir dozda alınan madde ile kıyaslarsanız eğer, ikincisinin göstereceği etki ve bağımlılık riski elbette daha yüksek olur.

    böyle taraflı bir kıyaslamayla etki mekanizmaları arasındaki farklılıklardan doğacak bağımlılık riski analizini realist olarak yapamazsınız. olsa olsa çocuğunda dikkat dağınıklığı olan korkak ebeveynleri kolay yoldan yatıştıran bir demagog olursunuz.

    şimdi "madem böyle bir durum var, neden bazı maddelerin yarattığı etki toplumda bu kadar overrated iken bazılarının değil?" sorusunu soracak olursanız, buna verilecek cevaplar özünde psikolojiktir:

    1) chivas regal etkisi:
    bu, pazarlamacıların iyi bildiği bir etkidir. pazarlama nedir? pazarlama aldatmadır. hiçbir kamusal meta üretmez. verimsizlikten ve irrasyonellikten beslenir. chivas regal etkisi de tüketicideki "pahalıysa daha etkilidir." algısıdır. illegal maddelerin saflık seviyelerinin düzgün bir denetiminin olmaması bir yana, pahalı olmalarının nedeni yapımlarında kullanılan kimyasalların proxima centauri'den siparişle gelmeleri veya üstün kalite kontrol testlerinden geçmeleri değil üreticilerin ve satıcıların aldığı risktir.

    2) streisand etkisi:
    adem ve havva'nın hikayesinden başlar, ev hanımlarının kaçırmadığı brezilya dizilerine kadar etkisini gösterir. insanların yasaklanan şeyleri gözlerinde büyütmeleri bilinen bir yönelimdir.

    * * *
    popüler yaklaşımın fazla anlam ifade etmediğini anlayıp konuyla ilgilenenlerin yapması gereken şey bilimsel araştırmaları takip etmektir:

    - is methylphenidate like cocaine? studies on their pharmacokinetics and distribution in the human brain
    - methylphenidate and cocaine self-administration produce distinct dopamine terminal alterations
    - methylphenidate abuse and psychiatric side effects
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap