591 entry daha
  • bazılarımızın önüne hazır konulan bir şey için bazılarımız ciddi merak sarf etmek zorunda kalıyor.

    çocukluğumu 80'li yıllarda iç anadolu'da küçük bir ilçede geçirdim. sonrasını ise yine iç anadolu'da küçük bir ilde. 1986 yılıydı sanırım, star wars episode ıv ilk defa trt'de bir pazar sabahı yayınlandı. aşık oldum. filmi unutamıyordum ama tekrar da izleyemiyordum. hatta filmin başında r2d2'nun jawa' lara yakalandığı sahnede elektrik kesintisi olmuştu. ve ben o sahneyi yıllar sonra izleyebildim. episode v ve episode vı 'yı izlemek için yıllarca beklemek zorunda kaldım. eskiler bilir, video kaset kiralayan dükkanlar vardı, şehirde iki üç tane yer vardı sadece. onlarda da olan filmler saçma karate filmleri. her hafta gidip soruyorum ama nafile, bulamadım. derken 1992 yılında show tv birer hafta arayla tüm seriyi yayınladı. 12 yaşındaydım, bir tanıdığımızın videosunu aldım ve filmleri biraz bozuk yayın olmasına rağmen videoya kaydettim.

    1982 yapımı blade runner filmini de tesadüf eseri televizyonda izlemiştim. gene o yıllardı, sanırım interstar 'da yayınlanmıştı. filmin görüntüleri, müzikleri, gelecek tasvirine bayılmışım. müziklerini * bulmak için kasetçileri çok gezdim. vangelis' ı keşfettim ve bir çok müziğini dinledim. o zamanlarda bulduğum bir iki kaseti hala kutuların birinde durur.

    yaş ilerledi, teknoloji gelişti. bulmak, ulaşmak kolaylaştı. ara sıra açıp seyrederdim. derken filmin devamı çekileceğini öğrendim ve sabırsızlıkla bekledim. sinemalara geldiği zaman da hemen gittim. salonda 5 kişi falandık sanırım. 3 saate yakın süren filmi izlerken zamanın nasıl geçtiğini anlamadım. çok farklı yerlere götürdü film beni. çocukluğumun şartlarını düşündükçe kendimi gerçekten futurist bir evrende hissettim. benim yaşlarımdaki kişiler gerçekten çok şanslı. evde dahi telefon olmadığı zamanları da gördük bugünleri de gördük. çok net teknolojik gelişim ve değişime tanık olduk.

    yorumları okuyorum serinin ilk filmini bazılarına okulda izletmişler, bazıları da gerçekten geniş imkanlarla bu film ve benzerlerine çok rahat ulaşıp izlemiş ve analiz yapabilecek kadar altyapı oluşturabilmiş. sert eleştirilerde bulunmuşlar, olabilir. konuya hakimlerse sıkıntı yok.

    ben film hakkında analiz kasmayacağım. sadece bende yeri çok ayrıdır. yıllar sonra gelen bir lütuf gibiydi. uyuyamadığım bazı gecelerde açar boş boş bakarım hala. hayatım boyunca etrafımda bu tip filmleri izleyen biri olmadı. o yüzden blade runner serisi sadece bana ait, sadece çocukluğuma ait bir hatıra gibi.

    (bkz: 80'li yıllarda çocuk olmak)
    (bkz: 90'lı yıllarda çocuk olmak)
    (bkz: 40 yaş üstü sözlük yazarları)
179 entry daha
hesabın var mı? giriş yap