11 entry daha
  • eğer bir sinema filmi olarak ele alınırsa çok kötü bir filmdir. çok kötü bir kurgusu vardır. film içersinde bir devamlılıkdan söz edebilmek çok zordur. aslında filmin ilk dakikalarında anlıyoruz ki bir dertti var. özellikle sosyalist bir ülkede geçen bölümlerde film anlatmak istediğine çok hızlı ba$lıyor. bu yüzden araya bir biri ile bağlantısız bir çok sekans giriyor. mesela bu sosyalist ülkede okullarda gayri me$ru çocuklar te$vik ediliyor, lise dengi olan bir okulda öğretmen bir çocuğa kimimle sevi$eceğini söylüyor. bu bölümler ciddi bir dinsizlik vurgusu, baskı ve insan özgürlüğü zedeleyen birbirinden kopuk sekanslardan olu$uyor. filmin iki ana karekteri olan yavuz ve alpgiray'in bu sosyalist ülkeden ayrılıp istanbul'a geli$i ve burada geçen olaylarda birbirinden kopuk bir $ekilde ilerliyor.

    yavuz'un gözünden gördüğümüz istanbul'un geldikleri yerden bir farkı yok. gazetelerde çıplak kadın resimleri, açlıkdan kıvranan insanlar, sinemaları kaplayan erotik filmler. (filmin en kopardan sahnesi de aydemir akba$'ın bir sinemanın önünde erotik film çığırtkanlığı yaptığı sahnedir.) daha sonraları filme dahil olan cemile karekteri ve yavuz ile aralarında geçen diyalogdan anladığımız $u ki, film iki sisteme de kar$ı. ama bunun yanında kendi sistemini de bize hiç anlatmıyor. bu iki sistemin ka$ı olarak kendi sistemini yavuz bir sahne de faiz olmayacak, i$çilierin parası teri kurumadan verilecek $eklinde açıklıyor. daha sonraları filme dahil olan hem bıyık stilinden hemde sahibi olduğu eczanenin adından* hangi kesimi temsil ettiği anladığımız ki$inin ağızından çe$itli teoriler dökülse de film bunun üzerine de fazla gitmiyor.

    özgürlükten, insan haklarında filan söz ederek ba$layan film. kısmı olarak özgür olan bir ülkede insanların kahvede kağıt oynamasına, bo$ oturmasına da kafayı takıyor. yani özgürlük söylenmelerini benden olmayan kötüdür manasına getiriyor. bu durumda homojen bakı$ının aslında belli yanı olduğu ortaya koyuyor. ümmetcilik ve milliyetcilik eksenli bir yan bu. film bir çok $övenist söyleme sahip olsa da ne iki sistemi tam olarak ele$tiriyor ne de kurtulu$ olarak bir sistem ortaya koyuyor. bütün i$çiler çalıştığı fabrikanın sahibi olsun diyerek aslında kar$ı olduğu dı$arıdan gelme fikirlere yelken açıyor.

    araya koyduğu a$k teması ve olup olmadık yerde gerçekle$en kafkas dansları sahneleri ile filmi iyice çekilmez hale getiriyor. film ne söylemek istediğini tam olarak söylüyor ne de anlatdığı hikayeyi tam olarak izleyiciye anlatıyor. ilkokul müsameresinden öteye gitmeyen kötü bir $ey ortaya çıkıyor.
45 entry daha
hesabın var mı? giriş yap