7 entry daha
  • son yıllarda bazı instagram annelerinin/sosyal medya ünlülerinin de başlattığı "denemelerle", projelerle epeyce taraftar toplayan lakin önü ardı düşünülmeden savunulan akım.

    doğal bir hayat kurup yaşamaya gayret ettiği için çok çok takdir ederek, hayranlıkla takip ettiğim birinin tweet'ini gördüm de az önce, yine şaşkınlığa düşüp esefle düşünmeden edemedim!

    evet, eğitim sistemimiz düzeleceği yerde her yeni isim ve rüzgârla daha çok altüst oluyor ve çocuklarla gençler o rüzgârda ciddi manada sarsıntı geçiriyor, bu da hepimizin geleceğini ve gidişatı olumsuz etkiliyor. fakat bir yanlışın düzeltilmesi onu toptan ortadan kaldırmakla yahut reddetmekle olur gibi bir düşünce de kanaatimce durumu farklı ve hattâ pek çok yönden daha riskli bir kaosa sürüklemekten başka bir şey değil. zira okula sadece "eğitim" penceresinden bakanlar ve sırf o doğrultuda alternatif oluşturmaya çalışanlar, nihayetinde ortaya sadece kuru bilgi yüklü yahut pratikten ve hayata o çerçeveden katılmaktan, karışmaktan yoksun örneklerin çıkmasına sebep oluyor. eğitim sistemine haklı olarak veryansın ederken, okulun eğitimle sosyal hayatı bir potada -az çok- erittiğini, öğrenilen bilgiyi yansıma ve etkileşim yoluyla tahlil ederek pekiştirmeyi sağladığını görmemek, bu kadar basit ama bir o kadar da mühim bir noktayı fark edememek de bana göre pek acayip bir eksiklik hattâ çelişki!

    üstelik insanın özüne ya da yeteneğine bakmak yerine diplomasına, hangi okuldan mezun olduğuna dikkat kesilen böyle dar algılı ve peşin hükümlü bir ülkede çocuğunu okula göndermemek, sosyal hayata katmamak ve alternatif kanallarla deneme tahtasına çevirmek, o çocuğun geleceğini yakmaktan ve iyilik yapayım derken aksine tümden tahrip etmekten başka bir şey de değil! zira tamamen okulsuz eğitimle yetişmiş olmayı geçtim, keyiften değil, mücbir sebeplerden dolayı açıköğretimden üniversite bitiren, onu da her sınavın hakkını vererek ve alternatif yönlerle bilgi de edinerek başaran kişiler bile olmadık eleştirilere maruz kalıyor; onların hepsini genelleyerek yok saymak isteyen çoğunluğun tepeden davranışlarına birazcık dikkatle bakılsa, genel kabulün dışında yetişmiş, kendi kendini yetiştirmiş kişilerin nasıl zorluklara maruz bırakılabileceğini, nasıl bırakıldıklarını görmek de hiç zor olmaz!

    bir çocuğa, hele de okumaya ve öğrenmeye meraklıysa her şeyi, her şart altında öğretebilirsiniz, zira öylelerinin öğrenme hevesi hiçbir engeli, hiçbir yasağı dinlemez. zamanla kendi yolunu da çizerek "eğitim" adına donanımını kazanır, akranlarından o manada eksiği kalmaz; hattâ kendi yolunu kendi belirlediği için onları da aşacak seviyeye kısa zamanda gelir. fakat sosyal olabilme, en önemlisi de böyle bir toplumda hayatta kalmak, en mühimi de emeğini çiğnetmemek için rekabet edebilme gücünü o toplumun içine salınmadan, toplumun o yönlerine maruz kalmadan, bir nevi "aşılanmadan" ve bağışıklık sistemini hazırlamadan kazanamaz, kazanamadığı için de bilgi ve birikimi gittikçe kabuğuna çekilir, dolayısıyla o çocuğun potansiyeli kendisine güya iyilik yapan ana babası ya da yakını tarafından dolaylı yoldan köreltilmiş olur. bir yandan toplumun genelleyici körlüğü diğer yandan "koruma" ve iyilik yapılma iddiasıyla hayatının büyük kısmını elinden alanların varlığı derken, o çocuk ya da genç de potansiyelini geliştirmek ve donanımını pratiğe dökmek yerine zamanını ve enerjisini yok yere tüketmiş olur.

    uzun sözün kısası, okullar, bir çocuğun, ömrünü öyle ya da böyle mecbur kalarak içinde geçireceği, illaki bir-her şekilde maruz ve muhatap kalacağı topluma "aşılanma" yeridir, ne kadar erken dâhil olursa bünyesi ve geleceği için o kadar iyidir. dolayısıyla "sistemden" yana endişesi olan anne babaların yahut büyüklerin o aşının yan etkilerini bahane ederek karşıt kampanyalara kapılmadan önce, kendileri de dâhil tüm toplumdaki genel algıları değiştirmeye yönelik çözümleri, gayretleri olsa keşke. yoksa her hâlükârda olan yine çocuklara oluyor, nice ömür ve kabiliyet daha başlangıçtan itibaren türlü deneylerle yahut onların hırssız, rekabete bulaşmadan sakince gelişen yönlerini ezip geçmeye çalışanların hırsıyla heba olup gidiyor...

    şu da var ki:
    (bkz: #105444047)
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap