9 entry daha
  • bill gates, evet bilimadamı titri taşımıyor. fakat herif dünyanın en zeki adamlarından biri ve aynı zamanda da en zengin adamlarından biri ve aynı zamanda da senelerce önce microsofttan emekli olup onmilyarlarca dolarlık parayla dünya ölçeğinde sağlık, çevre projeleri yapan biri. birlikte çalıştığı bir sürü bilimadamıyla sürekli toplantı yapan ve yanında her yere bir torba kitapla giden, kendini geliştirmeye yıllardır servet harcamış ve harcayan bir adam. bu kadar zeki bir adama sırf gençliğinde tıp veya biyoloji okumamış diye sen ne anlarsın cahil demek abes oluyor. uzmanlık önemli, ama bu kadarı uzmanlığa değil diplomaya önem vermek oluyor arkadaşlar. vakfında ona brifing vermekle ve sağlık-çevre konularında proje geliştirmekle görevli, sınırsız araştırma kaynağına sahip bir sürü uzman var, istese yarın üniversite kurar. senelerdir söyledikleri da çıkıyor, çünkü adam bizim gibi 9-5 çalışmıyor, bütün vaktinde okuyup kendini geliştiriyor.

    komplo teorilerine inanmıyorum, bu adamın da daha fazla zengin olmak için dünyaya yalan söyleyeceğine inanmıyorum.

    adam diyor ki bu yoğunluk ve ekonomik zarar sebebiyle virüsün öldürdüğünden daha fazlası ölecek. peki bu doğru mu? evet. türkiye şu son döneme kadar nispeten iyi gitti, ama ben kendi ailemden insanlar biliyorum, ağır hastalıklarına rağmen hastaneler tedavileri ertelediler, kestiler, covid’e yoğunlaştılar. başka ülkelerde çok daha fazlası oldu, yoğun bakımlar taştı, covid’li hastalar yerlerde kaldı. bu durumun covid’li olmayan milyonlarca insanın da tedavisini aksatacağı, pek çoğunun yetersiz destekten ötürü 5-10 sene yerine yakın zamanda öleceği, ama kayıtlara covid diye geçmeyeceği belli değil mi o zaman. bütün ekonomi durmuşken sağlık harcamalarının finanse edilmesinin gitgide zorlaşacağı, sağlık çalışanlarının gitgide risk aldıkları için ya hastalıktan ya da tükenmişlikten ötürü ayrılacağı. bunun da işleri daha beter hale getireceği.

    biz bunları dünya sağlık örgütünden bu netlikte duyabiliyor muyuz? hayır. ama gates söylüyor işte. nedir bu altında ille kötü niyet aramalar?
106 entry daha
hesabın var mı? giriş yap