124 entry daha
  • yunanistan'ın dayattığı maksimalist(ama hukuki temeli olan) yaklaşıma karşı türkiye'nin özellikle güvenlik birimlerinde etkin, demokrasiden, uzlaşmadan bağımsız olarak iktidara düşkün, kahraman olmak isteyen (daha önce derin devlet dediğimiz) elit bir zümrenin dayattığı maksimalist doktrin.

    türkiye bunu dayatmakta tamamen haklı falan değildir. öyle ciddi bir hukuki dayanağı da yok.
    keza dayatılması mantıklı bir doktrin de değil.

    maalesef ki yaşadığımız coğrafyanın doğası gereği türkiye ve yunanistan arasındaki suların mevcut "hukuki zemin" içerisinde çözülmesi mümkün değil.
    bu coğrafyanın iki ülkeye bir cilvesi. iki ülkenin de tezlerinin uygulanması, öbür tarafın tamamen egale edilmesi anlamına, domine edilmesi anlamına geliyor.

    dış siyaseti diplomatlar değilde askerler aldığı içinde biz bunu güçle dayatmayı seçtik. yunanistan'da tr'nin bu tavrını fırsat bulup sahaya zaten zar zor maintain ettiği askeri teçhizatı salıp ab'yi de mobilize ederek gücünü maksimize etti.(onlarda zaten muhtemelen ulan bunlara bu kadar para veriyoruz, kullanalım da artık bu iş çözülsün bitsin demişlerdir)

    sonuç olarak bizim asker elindeki malzemeye çok güvendiği ve türkiye'nin geri kalanının geleceğini umursamadığı, kendi askeri fantezilerine ve kahramanlığına daha düşkün olduğu için ülke bu yola girdi. zaten halktaki cehalet ve hamaset buna altyapıyı sunuyor.

    halbuki buradaki tek çözüm diploması yoluyla, iki tarafından bir şeyler verip ortak bir sistem kurmasına bakar. kalıcı tek çözüm budur. iki ülke ege ve akdeniz'de paylaşımcı bir kardeşlik sistemi kurmak zorundadır. bunu ezeli düşmanlar fransa ile almanya'nın çıkardıkları savaşları bitirmek için başlattıkları ab projesi gibi düşünün.

    ama türkiye'nin başında bu zihniyet varken, uzun süredir savaşın aşırı yıkıcılığını yaşamamış, tabiri caizse "götü kalkık" bir türkiye varken, bu şu an zor gözüküyor. yoksa almanlar bilmiyor muydu fransa'yı tekrar ezmeyi?
    yunanistan ise bu denklemde çok zayıf bir konumda olduğu için full "survivalist" modda, o yüzden güçlü ülkeye karşı her an "aşırı teyakkuz" halinde.

    yani top bizde. ama iktidarda bu rejim ve bunların güç ortaklığı yaptığı bu derin devlet dediğimiz avrasyacı komutanlar varken bu iş olmaz. o yüzdende batı git gide tr'yi düşman belleyip bizi izole edecek. komutanların umurunda mı? hayır. ama senin benim hayatım zehir olacak, daha da kötüye gidecek. sana da televizyonda "10 dane çocuğum şehit olsun 11'inciyi veririm" dedirtecekler, demeyene de hain diyecekler.

    (aydın selcen'i izleyince yazasım geldi: https://www.youtube.com/watch?v=f9saz9ce4kw)
111 entry daha
hesabın var mı? giriş yap