8 entry daha
  • resmi tarihin tabularina dokunan başlık. bir gün lisedeki tarih hocam bizlere islam öncesi türklerin tek tanrıya inandığını söylemişti. hatta daha da sacmalayarak islam'dan önce allah'a inandığımız söylemişti. daha sonra ders boyu alevilere ve alevilige hakaretler saydirmisti. öğrenim hayatım boyunca bu kafalarda çok hoca ile karşılaştım. şimdi bu insanlarla neyi konuşabilirsiniz?

    ben sadece gerçeği öğrenmek istiyorum. gerçek tarih türk boylarında kamlık, tengrici, budist, hristiyan, manizm, zerdüştlük ve yahudi inançlarınin görüldüğünü söylüyor. ama bizim yaklaşımımız sünni müslümanlık dışındaki inançları dışla ve asimile et şeklindedir.

    mesela belirli dönemlerde karamanlilar da hristiyanlık baskındır, hazarlarda yahudilik, uygurlar da manizm. mesela vezir tonyukuk hakan ile budizme geçilmesini tartismistir.

    bize anlatılan tarihi ezber şudur: türkler talaş savaşında çinlilere karşı araplara yardım etti ve aralarında dostluk oldu ve hakan müslüman olunca tebaa da müslüman oldu. ne kuteybe den bahsederler ne de emevi katliamlarından. ne de talas savaşında her iki ordunun içinde türk savaşçılar olduğundan.

    akla daha yatkın olan teori ise turk boylarının muslumanlasmasinin uzun bir tarihi süreç aldığı ve müslümanlaşırken de kendi eski ve kültürlerini koruduğudur. mesela ilk türk sufilerinin hayatına bakın şamanizm etkileri çok belirgindir. örnek olarak hayvan postu ile dolaşıp dans etmeleri, enstrüman çalmaları ve dem almaları. hatta daha ileri zamanlara giderseniz yunus emre ve hacı bektaş veli nin yaşam ve öğretilerine de bu görülür. şamanizm kökenli türk adetleri başlığında da başka hiçbir islam coğrafyasında olmayan inanç ve geleneklerimiz yazılmış. turkler de de ata kültü de vardır. ahmed yesevi atalarımızdan biridir. aynı zamanda mustafa kemal'in de kendisine atatürk değil "ata" denmesinden hoşlandığını okumuştum.

    anadolu'daki türbelerin tamamına yakını heteredoks islam'a mensup erenlere aittir. kalenderilik, melamilik, vefalik, hurufilik, safevilik, haydarilik ve bektaşilik gibi akımlar. siyasal islam'ın güç kazanması ile bu türbelerin hemen dibine cami kondurulmus ve devlet eliyle bu kişilerin öğretileri daha muhafazakar bir kılıfa sokulmuştur. hacı bayram veli, yunus emre, somuncu baba örneklerdir. aynı şey hacı bektaş tekkesine de yapılmış ama bektaşilik ordu desteği sayesinde yok olmaktan kurtulmuştur. bu bizim tarihin en büyük asimilasyonu ve örtülmüş gerçeklerinden biridir.

    tarihi gerçekler birgün siyasal islam silindiğinde ve inançlar özgürce tartisilabilir olduğunda daha net ortaya çıkacaktır.
28 entry daha
hesabın var mı? giriş yap