8 entry daha
  • 1937’de alman nazi partisi’nin münih’de aynı zamanda açtığı iki sergiden biridir. biri große deutsche kunstausstellung (alman sanatı büyük sergisi) ve entartete kunst (dejenere sanat sergisi).

    adolf hitler ve saz ekibinin alman devletini arındırma arzusu ile yahudileri, çingeneleri, beyaz olmayan insanları, eşcinselleri ve nazi muhaliflerini yok etme takıntısı bir yana, hitler'in viyana'da geçirdiği zamanlar ve raydan çıkmış başarısız sanat kariyerinin etkisiyle modern sanata karşı harekete geçerek kültürü arındırmaya çalıştı. tabi gerçekte, kendi sanatsal zevklerinin ve eksikliklerinin bir sonucu olarak, ekpresyonistler başta olmak üzere, alman müzelerinden ‘dejenere’ olarak nitelendirdiği yaklaşık 16 bin sanat eserini toplattı ve sergiletti. amacı, modernizmin, alman sanatını yozlaştırmaya yeltenenlerin bir komplosu olduğu fikrini yaymaya çalışmaktı.

    sergi kitapçığında gösterinin amacının “bu hareketin arkasındaki felsefi, politik, ırksal ve ahlaki hedefleri ve niyetlerinin açıklaması” olarak, “onları takip eden yolsuzluğun itici güçlerini” ortaya çıkarmak olduğunu belirtti.

    sergi salonu oldukça özensiz hazırlandı. bu sanatın itibarsız olduğu inancını pekiştirmek için duvarlara grafitiler yapılmış, sanat eserleri gelişi güzel bir şekilde düzenlenmiş ve resimler yamuk asılmıştı. görsel hatta salonda sanatçıları ve sanat eserlerini eleştirmek ve protesto etmek için oyuncular bile tutuldu.

    başta alman sanatçılar olmak üzere altısı yahudi, 112 sanatçının eserleri sergilendi, bunlardan bazıları; georg grosz, ernst ludwig kirchner, paul klee, georg kolbe, wilhelm lehmbruck, franz marc, emil nolde, otto dix, willi baumeister, kurt schwitters, ziegler, pablo picasso, jean metzinger, albert gleizes, piet mondrian, marc chagall ve wassily kandinsky idi.

    ironik bir şekilde, asıl amacı küçümseme yaratmak olsa da, 19 temmuz 1937'de başlayan sergi 30 kasım 1937’ye kadar sürdü ve toplamda 2.009.899 kişi ziyaret etti. (günde ortalama 20.000 kişi) görsel
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap