9664 entry daha
  • genelde buyuk devletlerde giden devlet buyukleri arkasindan cok legal prosedur uygulanmaz ulkenin imaji zarar gormesin diye. bizde de boyledir mesela. gecis doneminde zorluk cikarmamasi karsiligi bir cesit gayriresmi dokunulmazlik verilir.

    ancak trump sansini cok zorladi, hala da zorluyor. ulkesine zaten uzun vadeli cok buyuk zararlar verdi, biraz daha abartmaya devam ederse abd ismini zedelemenin bedelini cok fena odetebilirler.

    potus olarak abd ve dunyaya verdigi zararlar sirali tam liste:
    - adam koskoca abd'nin bir saklaban tarafindan yonetilebilecek bir yer oldugunu dunyaya gosterdi. aslinda her tasin altinda ciktigi dusunulen, ust aklin veya 3 ailenin yonettigine inanilan bir ulkenin basina gecti ve o ulkeyi samar oglanina cevirdi.
    - demokrasinin besigi oldugunu dunyaya anlatmaya calisan bir ulkede secim sonuclarini kabul etmeyerek bir ilke imza atti. 250 yillik gelenege karsi geldi.
    - kuresel isinmayi reddetti.
    - absurd gerici politikalarla amerikayi dunyanin beyin gocu merkezi olmaktan cikardi; en ust kalite insan kaynaklarini, teknolojik avantajlari vs. altin tepside cin'e hediye etti.
    - land of opportunities diye tabir edilen bir ulkeye insanlari yatirim yapmaktan korkar hale getirdi.
    - dusuk kalifiye isleri yurtdisina tasiyan ust kalite isleri abd'de tutan mentaliteyi reddetti. dusuk kalifiye isleri abd'ye getirerek kendi comarlarinin oyunu almayi hedefledi.
    - dunyadaki liberal bati medeniyetine cok buyuk darbe vurup rusya ve cin gibi ulkelerin ekmegine yag surdu. johnson, bolsonaro gibi liderlerin onunu acti. salvini, le pen gibilerine de ilham kaynagi oldu.
    - koronavirus'u reddetti; kendi ulkesinde 100binlerce insanin olumune sebep oldu.
    - halki kutuplastirdi; zaten agir silahli olan ve agresif milyonlarca vatandasa sahip amerikan halkinin dinamiklerinin altina dinamit koydu.
    - onlarca yildir atilmis adimlarin icine etti.
    - konsoloslukta kafa kesen suudilere leader of the free world denilen bir makamda "ne yapiyim amk, adamlar silah aliyor" dedi.
    - yenilenebilir enerjiye inanmadi, dunya petrolden cikmaya calisirken o petrolde kalmaya karar verdi.
    - yabancilari hedef gosterdi.
    - muslumanlari hedef gosterdi, zencileri hedef gosterdi, latinolari hedef gosterdi,

    fakat belki bir sey icin iyi oldu. amerikan ruyasi. adam aslinda amerikan ruyasinin ta kendisi. bir dangalagin bile dolar milyarderi olabilecegini dunyaya gosterdi. ayni zamanda irkci, fasist, seksist, zenofobik, homofobik, cahil ve yobaz bir adamin abd'de baskan bile olabilecegini dunyaya gosterdi. amerikalilarin kucuk siniflarda ogrencilere anlattiklari birsey vardir: "...you can be anything in this country..." adam bunun kaniti niteliginde.

    trump cok zeki adam yaaa diyenlere adamin hakkinda onlarca belgesel var onlari izlemelerini tavsiye ediyorum. babasindan hayvani boyutta bir miras devralmis, hep boyundan buyuk islere girismis, hesap-kitap nedir bilmeden kucuk isletmeleri kaziklayarak servetini arttirmis ancak defalarca iflasin esiginden donmustur.
2365 entry daha
hesabın var mı? giriş yap