7 entry daha
  • uzay araçları için en uygun şekil ne olmalı?

    bugüne kadar yeryüzünden uzaya gönderdiğimiz araçlarının tasarımlarında bir şey dikkatinizi çekmiş olmalı: bu araçların tümü, havayı kolaylıkla yarabilecek uzun, kalemsi sivri yapılara sahipler.

    elbette böyle bir tasarımın tercih edilmesinin nedeni, atmosferimizin yarattığı hava sürtünmesini olabildiğince azaltarak, araçlarımızın yeryüzünden daha rahat ayrılıp uzay boşluğuna ulaşabilmesini sağlayabilmek.

    aynı tasarım özelliği uçaklarımız için de geçerlidir. atmosferde yol almak zorunda olan uçaklarımız da yine sivri, uzun, ince, kalemsi “aerodinamik” yapıda tasarlanırlar.

    bizler düşük hızlarda yürürken, koşarken veya otomobilimizle yol alırken atmosferimizdeki havanın direncini pek hissetmeyiz ama yüksek hızlarda bu hava direnci ciddi sorun yaratmaya başlar ve hareket yönünün tersine bizleri yavaşlamaya zorlar. aslında, insan olarak bu hava direnci bizim hareket hızımızı da düşürür.

    gündelik hayatta bu hava direnci önemsenmeyecek miktarda oluyor. oysa, atletizm gibi milisaniyelerin ve milimetrelerin bile önemli olduğu spor dallarında yarışanların, hava direncini mümkün olduğunca azaltmak için minimum ölçülerde ve maksimum darlıkta kıyafetler giydiğini farketmiş olmalısınız.

    anlayacağınız, atletler müsabakalara seyircilerin gözüne estetik görünmek için mayoyla çıkmıyorlar; tüm yapmaya çalıştıkları, hava direncini minimumda tutmak için yüzey alanlarını olabildiğince azaltmaya çalışmak.

    işte bu nedenle, ürettiğiniz araç atmosferde öyle ya da böyle hareket etmek durumunda ise, aracınızın tasarımının havayı olabildiğince düşük dirence uğrayarak yarabilecek aerodinamik bir yapıya sahip olması gerekir. zaten uçak tasarımcılarının da yaptığı budur. daha düşük hava direncine sahip, daha hafif araçlar geliştirebilmek için bitmek tükenmek bilmeyen bir çaba içindedirler.

    kaynak:https://www.kozmikanafor.com/…en-uygun-sekil-nedir/

    zafer emecan

    bir astronomi işçisi.
    kozmik anafor'un kurucusu, her şeyi ve hiçbir şeyi. içinden atamadığı gökbilim sevgisini kaleme, klavyeye, araştırmalara dökmeye çalışan, haddini bilen, ama bazen aşan bir amatör astronom.

    edi* biz daha yeni yeni araba üretmeye başladık.uzay aracını üretmek kaç asır sonra olabilir?
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap