• 1969 yılından beri verilen dünyanın en saygın edebiyat ödüllerinden birisidir.

    https://thebookerprizes.com/

    ilk yıllarda (1969-2001) ödülün sponsorluğunu yapan booker mcconnell limited'den ismini alarak "booker mcconnell ödülü" olarak anılıyordu. bu isim daha sonra booker ödülü'ne dönüştü. 2002-2019 yılları arasında ise ödülün sponsorluğunu man group isimli bir yatırım şirketi yaptığı için man booker ödülü olarak anıldı. 2019 yılından itibaren man group sponsorluktan çekildikten sonra booker ödülü olarak anılmaya başlandı. (not: ödüllerin yeni bir sponsoru var ama bu sefer ödülün ismini değiştirmiyorlar)

    2013 yılına kadar booker ödülü ingiltere, ingiliz uluslar topluluğu (commonwealth), irlanda ve zimbabveli yazarlar tarafından yazılmış ve ingiltere'de basılmış olan ingilizce romanlara verilmekteydi. bu yıldan itibaren ise tüm dünyadan ingilizce yazılmış romanlara veriliyor bu ödül.

    2004 yılından itibaren ise ingilizce dışındaki dillerde yazılmış ve ingilizce'ye çevrilmiş olan romanlara booker uluslararası ödülü (international booker prize) adı altında ikinci bir ödül daha verilmeye başlandı. bu ödül 2016 yılına kadar yazarlara ömür boyu başarılarından dolayı veriliyordu. 2016 yılından sonra ise ödül booker ödülü gibi yazarların sadece bir kitabına verilmeye başlandı. bu ödül yazar ve çevirmene veriliyor. ödül parası ikisi arasında paylaştırılıyor.

    booker ödülü çerçevesinde verilen özel ödüllere gelirsek:

    1993 yılında booker ödülünün 25. yılı sebebiyle 25 yılda verilen ödüller arasından 1981'de ödülü alan salman rushdie'nin midnight's children (geceyarısı çocukları) romanına "booker of bookers ödülü" verildi.

    2008 yılında ödülün 40 yılında yapılan yeni bir değerlendirmede 40 yıl içinde verilen kitaplar arasından yine salman rushdie'nin midnight's children romanına "the best of the booker" isimli bir ödül verildi.

    2018'de ödülün 50. yılına gelindiğinde ise o yıla kadar ödül almış kitaplar arasında seçilen 1992 yılında ödülü almış olan michael ondaatje'nin the english patient (ingiliz hasta) romanına "golden man booker" isimli bir ödül verildi.

    (booker ödülleri sitesinde ödülün tarihçesi ile ilgili hiç bir şey yok. bu bilgileri epey ayrıntılı bilgiler verilen wikipedia sayfasından derledim. türkçe olarak kısa bir bilgilendirme olsun istedim.) bkz http://www.wikiwand.com/…ker_prize#/google_vignette
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap