• covid-19 ikinci karantina döneminde* almanya tarafından henüz duyurulmuş karantina kararı. karar, angela merkel'in almanya için tam karantina ısrarının bir sonucu olarak uygulamaya geçiyor. daha önce alınan tüm kararların da birleştirilmiş halleriyle yeni karara göre almanya'da sosyal hayat tam anlamıyla durduruluyor. buna göre;

    - çalışanların evden çalışması isteniyor.
    - hayati ihtiyaç sunmayan tüm dükkanlar ve mağazalar kapatılıyor (bu karar aslında tek başına hayatı neredeyse durma noktasına getiriyor).
    - tüm okullar kapatılıyor.
    - gündüz bakımevleri ve kreşler kapatılıyor.
    - marketler, eczaneler, fırınlar, benzin istasyonları ve bankalar tüm kısıtlamalardan muaf. hepsi hayatın devamı için açık kalıyor.
    - tüm görüşmelere en fazla 2 farklı evde yaşayan 5 kişi sınırlaması getiriliyor (14 yaş altı hariç). noel dönemi bu sayı 10 kişiye çıkabiliyor. eğer ilgili kişilerle bir akrabalık varsa 2 farklı ev ifadesi kaldırılıyor.
    - yılbaşı kutlamaları istisna değil. tüm kısıtlamalar aynen geçerli olacak. istisna 24-25-26 aralık için geçerli.
    - tüm restoranlar, barlar ve kafeler kapatılıyor. yalnızca gel-al ve online servislere cevap verilecek. alınan gel-al yemekler ilgili restoran ya da kafenin çevresinde yenilemeyecek.
    - tüm spor ve fitness salonları kapatılıyor.
    - sinema salonları, tiyatrolar, opera salonları ve kültür-sanat etkinlikleri sunan tüm mekanlar kapatılıyor.
    - güzellik salonları, dövme dükkanları ve kozmetik ile alakalı tüm merkezler kapatılıyor.
    - tüm spor müsabakaları seyirci alımına kapatılıyor. tüm etkinlikler seyircisiz devam edecek.
    - havai fişek benzeri tüm eğlence malzemelerinin yılbaşı için satışı yasaklanıyor.
    - sosyal temasın olabildiğince minimuma indirilmesi isteniyor.
    - dini tüm törenler ancak çok katı önlemler altında yapılabilecek.
    - halka açık alanlarda alkol alımı yasaklanıyor.
    - tüm iş sahiplerine ekonomik destek sağlanacak sözü verildi.
    - kararlar çarşamba günü (16 aralık'ta) uygulanmaya başlayacak ve 10 ocak’a kadar yürürlükte kalacak. sonrası için 4 ocak’ta tekrar karar verilecek.

    28 ekim 2020 almanya'nın covid-19 önlem paketi ile uzun bir süredir kısmi karantina uygulayan almanya bu kararı almadan önce aylarca kısıtlamaların arttırılması için görüşmeler yapmış ama kararlar hep eyaletler seviyesinde kalmış ve uygulamaya geçememişti. merkel'in olağanüstü baskılarına rağmen ülke geneline yayılamayan kısıtlamalar bavyera, saksonya ve baden-württemberg eyaletlerinde son dönemde sert kısıtlamalarla kendini göstermeye başlamıştı. diğer eyaletler ise kendilerince uygun gördükleri kısıtlamaları uygulamaya koymuş ama hiçbiri sert kabul edilecek önlemler almamıştı. merkel'in aylar süren ısrarı nihayat sonuç vermiş görünüyor (merkel'in tarihi konuşmalarından biri olan eski covid-19 kısıtlama konuşmasını şuradan izleyebilirsiniz: https://twitter.com/…ews/status/1337690907949166592).

    almanya'yı her daim kendine rehber kabul etmeye meyleden türkiye, bu kararı takiben ülke genelinde karantina kararı almaya gidebilir. demedi demeyin. daha önceki kısıtlamalar da benzer şekilde almanya'nın kısmi karantina kararı duyurmasından sonra gelmişti.

    https://www.dw.com/…ough-new-covid-curbs/a-55921912

    (bkz: covid-19 ikinci karantina dönemi)
85 entry daha
hesabın var mı? giriş yap