400 entry daha
  • iyi oyunla devrim yaratan oyunu birbirine karıştıranları göstermiş oyun kümesidir.

    mesela minecraft devrimseldir. tüm nesnelerin etkileşilebilir olması, fiziği vs. yeni bir oyun türüne hayat vermiştir.

    westwood'un dune 2000'i böyledir. real time kavramını getirmişlerdir stratejiye.

    doom böyledir mesela. fps denen şeyin babasıdır.

    ama witcher 3 böyle değildir. çok iyi oyundur ama oyun sektöründeki beklentileri, teknik altyapıyı, oyun kavramına yaklaşımı, temel tasarım kaidelerini değiştiren ve yonlendiren bir özelliği yoktur.

    devrim kelimesi öyle rastgele kullanılabilecek birşey değil. sanayi devrimi dendiğinde eski tarım teknikleri ama daha pahalı malzemelerle, daha güzel görünüşlü demek değildir bu.

    edit: planescape torment'i hatırlatmak isterim. witcher 3 öncesi yan görevler oldukça sığ idi deniyor. mass effect'i örnek verecektim de, her şeyin bir evveli var tabi.

    belirteyim: cyberpunk 2077 kötü bir pazar politikasının kurbanı oldu diye cdpr'in yaptığı her işe sövecek değilim. witcher'ın ise çok sıkı bir fanıyım. ama ben biraz bu sektörü biliyorsam, witcher 3'te devrim yaratacak birşey yoktur.

    kapsamı daraltırsanız, devrim, devrimcik olmaz, yenilik olur.

    bir devrimden bahsedilebilmesi için birden fazla türü bir kaç kulvarda etkilemesi lazım.

    edit2: bloody nickli yazar başta olmak üzere pek çok yazarın uyarısı ile düzelteyim: dune 2000 değil, dune 2 ve doom değil, wolfenstein 3d.

    son edit: hayatında gdd (bkz: game design document) görmemiş, hatta duymamış, nedir bilmeyen insanlara devrim nedir onu anlatıyoruz.

    devrim sizin laftan anlayabilmenizdir kardeşim. oyun geliştiricilerin bir süre sonra hypercasual'a girmesine artık şaşırmıyorum.
497 entry daha
hesabın var mı? giriş yap